Haarlem foto's & tips

'505832' door geervannesmeed '505832' door geervannesmeed

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Gravestenenbrug

geervannesmeed

De Gravestenenbrug, een dubbele ophaalbrug over het Spaarne, is samen met de fraaie gerestaureerde woningen aan de overzijde, waarschijnlijk het meest gefotografeerde object in Haarlem. De brug is vernoemd naar Gravesteen, een nederzetting van de Graaf van Holland. Bij de vernieuwing van deze brug in 1863, zijn fundamenten teruggevonden die dateren van vóór de 13de eeuw. De brug werd vanwege bouwvalligheid in de jaren '40 van de vorige eeuw niet meer gebruikt, maar is in 1950, toen het benodigde geld er was, herbouwd. De ophaalbrug zelf is van staal, met een wegdek van eikenhout. In het fraai gerestaureerde grote dubbelpand aan de overzijde was in de 16de en de 17de eeuw bierbrouwerij "de Olifant" gevestigd. Het brouwersambacht was in die tijd de belangrijkste vorm van nijverheid in Haarlem. Het water, dat men voor de bierproductie nodig had, kwam aanvankelijk uit het Spaarne. Later in de zestiende eeuw werd het uit bekkens in de duinen gehaald en met schuiten over het Spaarne aangevoerd. De gevels hellen trouwens iets naar voren, ze zijn "op vlucht" gebouwd. Het bouwen op vlucht houdt het doelbewust voorover laten hellen van de gevel van een bouwwerk in. Dit vergemakkelijkte het hijsen van goederen naar de zolder.

'532074' door geervannesmeed '532074' door geervannesmeed

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Het mooiste straatje.

geervannesmeed

De Korte Houtstraat is mooi om doorheen te lopen (en te fotograferen uiteraard). Het schijnt dan ook de meest gefotografeerde straat van Haarlem te zijn. Er zijn ook tal van leuke ambachtelijke winkeltjes met o.a. handgemaakte bonbons en zijden lampenkappen, Els Handmade Design, een wijnwinkel en –proeverij en een knus restaurant. In de donkere maanden komt er kerstdecoratie tevoorschijn en lampionnen zoals hier op de foto, zorgen 's avonds voor sfeer. Maar wanneer alles fris groen is en in bloei staat, vind ik het toch op zijn mooist. Je mag het dan ook gerust het "Groenste straatje van Haarlem" noemen. Je kunt de Korte Houtstraat vinden achter het Nieuwe Kerksplein richting Lange Houtstraat . Vlakbij de Raamsingel.

'496494' door afrika '496494' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Hongerig kroost

afrika

Na de AWD meteen ook maar doorgefietst naar landgoed Elswout in Overveen. Ook een prachtige plek om te wandelen. Voor de poort zwommen pa en ma Waterhoen met hun kroost . Ze hadden het razend druk om al die hongerige en piepende bekkies te voeren.

'496225' door afrika '496225' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Landgoed Elswout

afrika

Landgoed Elswout, vlakbij Haarlem, is ca. 85 hectare groot en telt vele sprookjesachtige huisjes en bruggetjes. Het landgoed maakt onderdeel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de historie van de buitenplaats gaat terug tot 1645. In de 17de eeuw raakte het onder Amsterdamse kooplieden in zwang om een buitenplaats aan te leggen. Al snel werden de binnenduinen hiervoor ontdekt: ze lagen hoog, droog en waren rijk aan natuur. Van de buitenplaatsen Duinvliet, Koningshof, Caprera, Middenduin en Duinlust is Elswout het best bewaard als landgoed. Je kunt hier heerlijk wandelen, maar in de Orangerie b.v. ook een high tea nemen. (Bron Wikipedia)

'455129' door TravelGoom '455129' door TravelGoom

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Haarlems Steegje

TravelGoom

Haarlemse hofjes en Haarlemse steegjes ze zijn er om bewandeld te worden. Wat een leuke verrassingen zitten erbij. Naast een hofjes tocht werd het ook een buurtkroegen tocht...

'402523' door JannavEek '402523' door JannavEek

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Hangplek

JannavEek

Haarlem | 'Leave nothing but footprints, take nothing but pictures' is het motto van de urban exploration photography ofwel urbex. In Nederland zijn goede locaties schaars. Het probleem is dat gebouwen hier vrij snel een bestemming krijgen dan wel onder de sloophamer belanden, maar voordat een goede urbex-locatie ontstaat, moet een gebouw even staan en omhelsd worden door tijd en natuur. In Haarlem bezocht ik eens de Droste-fabriek aan 't Spaarne. De bouwwerkzaamheden voor het bestemmingsplan, een wooncomplex, waren al begonnen dus ik kwam eigenlijk te laat. Vanaf een steiger heb ik toen nog wel even de camera boven 't hoofd op een vensterbank van een open raam gezet om wat foto's blind te schieten. Tot mijn grote verbazing kwam er dit uit! Foto kreeg de naam 'hangplek'.

'349661' door corriedewinter '349661' door corriedewinter

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Kinkhoest en...boekdr

corriedewinter

Op werkbezoek ;-) in Haarlem kwam ik natuurlijk op de Grote Markt. Hier zie je de Grote of Sint-Bavokerk (ruim 80 meter hoog) met het standbeeld van Laurens Janszoon Coster, die volgens veel Nederlanders de boekdrukkunst heeft uitgevonden. (Guthenberg was de eerdere uitvinder) De kerk is gewijd aan Sint-Bavo. Bavo is op 1 oktober 654 in Haspengouw geboren als Allowin. Hij had een wilde jeugd: hij verkocht bijvoorbeeld zijn personeel als slaaf. Pas na de dood van zijn vrouw kwam Bavo, onder invloed van de heilige Amandus van Gent, tot bezinning. Hij trad in het klooster en nam de naam Bavo aan. Later werd hij kluizenaar en leefde in een boom vlakbij de abdij die zijn naam draagt. Bavo wordt aangeroepen tegen kinkhoest. De gotische kruisbasiliek stamt uit de middeleeuwen ( 1370-1520). Midden op het kerkgebouw staat een ruim 75 meter hoge vieringtoren, een voorbeeld van de Scheldegotiek. De toren staat op de kruising van de kerk en is vanwege het gewicht gemaakt van hout en bedekt met lood. De meest bekende Schelde-gotische kerk is de St-Niklaaskerk in Gent. Niet verwonderlijk als je weet dat Bavo in Gent is overleden.

'363109' door Fransvdg '363109' door Fransvdg

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Roze zaterdag

Fransvdg

Bij toeval belandde ik afgelopen zaterdag laat in de middag bij de feestelijkheden rondom Roze Zaterdag in Haarlem. Daar was in verschillende straten in het centrum alles vrolijk versierd. Op dit doorkijkje zie je ook de torenspits van de Grote of Sint-Bavokerk nog op de achtergrond.

'418037' door JannavEek '418037' door JannavEek

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Oud en nieuwjaar

JannavEek

Iedereen een heel goed 2014 gewenst !

'497941' door afrika '497941' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Snoepend van de Salvi

afrika

Vandaag heerlijk gefietst door prachtige (natuur)gebieden. Onderweg geen foto's gemaakt, maar in de tuin toch maar even deze Wesp die aan het snoepen was van de Salvia. Er vlogen er tientallen, maar ze waren constant in beweging. Deze is dan ook niet helemaal scherp, maar ik vond het wel een leuk plaatje om te plaatsen.

'491794' door pensionado '491794' door pensionado

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Oudste museumzaal van

pensionado

Gisteren was ik in het onvolprezen Teylers Museum te Haarlem, het eerste en oudste museum van Nederland. De hier getoonde Ovale Zaal werd al in 1784 voor het publiek opengesteld. Hij grenst aan het woonhuis van de vermogende Haarlemse bankier en zijdehandelaar Pieter Teyler van der Hulst. Deze man deed iets nuttigs met zijn centen. In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden ondergebracht in een stichting met o.m. als doel de bevordering van kunst en wetenschap. De uitvoerders van het testament besloten een museum te bouwen waarin voorwerpen van kunst en wetenschap verenigd zouden worden. De boeken dienden voor studie, de natuurkundige instrumenten werden gebruikt voor demonstraties, terwijl over de tekeningen werd gediscussieerd tijdens kunstbeschouwingen. De zaal is nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm te bewonderen. de kostbare collectie boeken staat op de omloop van de zaal. De natuurkundige instrumenten worden bewaard in kasten langs de wand. Alleen de mineralenvitrine werd pas begin 19e eeuw op het centrale meubel geplaatst waarop oorspronkelijk de instrumenten werden gedemonstreerd. Verzuim niet om dit boeiende museum te bezoeken; keizer Napoleon I, ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, componist Giuseppe Verdi en natuurkundige Albert Einstein gingen je voor.

'488761' door afrika '488761' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Vrolijke rupsen

afrika

Bij het Vogelmeer - een prachtig natuurgebied vlakbij Haarlem/Bloemendaal - kun je zoals de naam al aangeeft - heel veel vogels spotten, maar er lopen ook Hooglanders rond en als je geluk hebt kom je ook veel ander dieren tegen. Zoals deze vrolijk gekleurde rupsen. Geen idee wat voor soort het is, nog niet opgezocht en ik weet ook niet of ze schadelijk zijn. Het Vogelmeer is een heerlijk gebied om te lopen en te fietsen.

'491552' door silver '491552' door silver

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Hofjes bekijken in...

silver

Heerlijke wandeling door Haarlem maken? Doe de hofjes wandeling ze is gratis en nog heel mooi ook. (ok de print inkt betaal je wel en het papier :-) ) Je heb een wandeling door straatjes waar je normaal niet komt. Loop je buiten het weekend dan zijn alle tuintjes open in het weekend niet. Onderweg zie je de vele gezichten van Haarlem. Prachtig park, mooie gebouwen en vooral, veel heel leuke kleurrijke steegjes. Horeca zat onderweg, dus een pauzeplek is snel gevonden. Op de foto is een van de ingangen naar zo'n hofje te zien. Even op de knop drukken en de duer gaat open.

'310977' door Bartholda '310977' door Bartholda

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Doorgelicht

Bartholda

Ook lepelaars moeten van tijd tot tijd even van het nest af om te eten. Als ze dan boven je vliegen en de zon weer boven hen staat, kijk je zowat door de vleugel heen en kan je bijna de botjes tellen! Doorgelicht en in orde bevonden!

'499811' door afrika '499811' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Wandeling door...Thij

afrika

Vanmiddag weer 'ns een wandeling gemaakt door het Thijsse's Hof, een prachtige en de oudste heemtuin van Nederland, ontworpen door Leonard Anthony Springer en Jac. P. Thijsse. Thijsse was één van de eerste natuurbeschermers in Nederland. In de heemtuin staan circa 800 soorten planten die van oorsprong voorkomen in de duinen van Zuid-Kennemerland. Als je veel geluk hebt zie je ook de ijsvogels die er momenteel vliegen. Maar het is sowieso een prachtige plek, gelegen in het Bloemendaalse Bos.

'448403' door Jan10e '448403' door Jan10e

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

De Waag Haarlem

Jan10e

Na een zomer in september begint het weer te veranderen. Tijd om op huis aan te varen.Toch wel apart om in het Spaarne aan de kade te liggen. Uitzicht op Teylers en de Waag. We zouden naar huis kunnen lopen... maar slapen toch op de boot. Volgende dag nog de hele ringvaart af richting de Westeinder.

'349623' door Magdalena '349623' door Magdalena

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Hollands ...?

Magdalena

Haarlem vind ik een van de mooiste steden van Nederland. Hollandser kan bijna niet. Toch trof ik in Haarlem ook dit kleurrijke huisje aan. Je zou je zo in een mediterrane omgeving wanen, ware het niet dat de fietsen bij de voordeur het geheel alsnog een onmiskenbaar Hollands accent verlenen.

'387235' door JannavEek '387235' door JannavEek

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Happy feather

JannavEek

Een meerkoetkuiken: moeders mooiste. De kleuren rond het kopje verdwijnen na enkele weken en dan gaat hij/ zij meer op de ouders lijken.

'310288' door Bartholda '310288' door Bartholda

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Poetsen, slapen,...po

Bartholda

Deze lepelaar is net geland bij zijn nest in Haarlemmerliede. Na al dat rondvliegen en fourageren, moeten de veren eerst worden gepoetst. Tussen de poetsbeurten door werd een rustpunt ingelast. Even de kop tussen de veren en de ogen dicht. En dan weer gewoon van voren af aan.beginnen.

'450662' door Karindewolf '450662' door Karindewolf

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Elfenbankje

Karindewolf

Op het mooie AWD vind je natuurlijk nog allerlei mooie dingen. Deze zag ik op een boom. Ik vermoed dat het een elfenbankje is maar zeker ben ik daar niet van maar de kenners zullen me wel helpen hoop ik!

'456012' door Jan10e '456012' door Jan10e

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Haarlem by night

Jan10e

Was vanavond in de stad. Stilte voor de storm. Hoewel het al aardig woei.Te koud voor de koopavond... stil in de straten...de kerstverlichting slingert heen en weer... Stilte voor de storm... volgende week: Serieus Request in de stad... Deze foto is echter nog van afgelopen september toen het een prachtige zomeravond was en we met de boot in het Spaarne lagen.... Het Teylersmuseum (oudste museum van NL) en natuurlijk de trotse Bavo. (ik zet het er maar even bij... uit de hand genomen)

'499825' door afrika '499825' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Thijsse's Hof (2)

afrika

Nog een foto die ik vanmiddag gemaakt heb in Thijsse's Hof. Ik heb geen idee wat voor plant het is, maar de spinsels er om heen en het licht dat er op valt vond ik erg mooi. Buiten de vele planten in de tuin, zijn er ook talloze (wilde) bloemen, insecten en bijen.

'485237' door TravelGoom '485237' door TravelGoom

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Melkbrug Haarlem

TravelGoom

Een lentewandeling door Haarlem met op de voorgrond de Melkbrug over de Spaarne. Onder de oude panden op de achtergrond waren de terrassen goed bezet.

'538097' door Mryn74 '538097' door Mryn74

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Ochtendgloren

Mryn74

Bovenstaande foto gemaakt terwijl ik 's-ochtends met de fiets onderweg was naar m'n werk. Er hing aardig wat mist boven de weilanden en dat in combinatie met de opkomende zon zorgde voor zo'n mooi beeld dat ik hier even ben blijven staan en het maar voor lief nam dat ik wat te laat zou komen...(Had m'n camera niet bij me dus foto met telefoon gemaakt)