image
Hipenstijl Fotografie

Ontdek de Gelderse streken: 4 tips voor een weekendje weg in Gelderland

Van fruitplukken in de Betuwe tot cultuursnuiven in de Achterhoek en van de verrassende streek- en stadsgeheimen op de Veluwe tot de rijke toegankelijk gemaakte historie van Nijmegen en Arnhem: de vier Gelderse streken, in het midden van Nederland, liggen te wachten op fijnproevers.

1. Kijk achter de coulissen in de Achterhoek

Hanzestad Zutphen. Foto 1: Bart Ros. De Achterhoek. Foto 2: Hipenstijl fotografie

De Achterhoek staat bekend om zijn rust en ruimte en het prachtige coulisselandschap. Uitgestrekte bossen worden afgewisseld door pittoreske dorpen, statige herenhuizen en oude kastelen. Tijdens een herfstwandeling sta je versteld van het steeds veranderende decor. Laat je ook verrassen door de cultuurschatten van de Achterhoek. Kunstliefhebbers kunnen zich laven aan werken van grootmeesters als Piet Mondriaan en Carel Willink, glaskunst van René Lalique en aan bijzondere archeologische vondsten. Op Musea Achterhoek kun je kiezen uit maar liefst dertig musea.

Aan de rand van de Achterhoek vind je de steden Doesburg en Zutphen. Historische panden, hofjes waarin de tijd heeft stilgestaan, unieke boetieks en speciaalzaken en volop cultuur. In de sfeervolle Hanzestad Zutphen vind je alles voor een complete dag uit of een heerlijk weekendje weg en in de middeleeuwse straten van Doesburg vind je meer dan 150 monumenten; cultuur en historie komen samen in de vele ateliers, galeries en musea. Bijzonder: in 2023 staan de Hanzesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van het Hanzegedachtegoed. Tijdens een ontdekkingstocht kom je erachter dat de Hanze nog steeds springlevend is en veel inspiratie biedt, voor vandaag en de toekomst. Er worden talloze evenementen en activiteiten georganiseerd op het gebied van kunst, muziek, cultuur en erfgoed. In de laatste week van 2023 worden monumenten uitgelicht tijdens het evenement Kleur de Hanze. Ontdek alle Hanze-activiteiten.

Combineer een bezoek aan de musea of Hanzesteden met een heerlijk culinair arrangement. Elk jaar slaan de restaurants en hotels in de Achterhoek de handen ineen om bezoekers eens goed in de watten te leggen, met uitgebreide diners, proeverijen en culinaire arrangementen op basis van seizoensgerechten. Honger gekregen? Op Wild eten in de Achterhoek vind je meer dan zeventig één- of meerdaagse arrangementen. 


2. Maak de fruitoogst mee in de Betuwe

Maak de fruitoogst mee in de Betuwe. Foto's: Seijbel Photography

De Betuwe is bezaaid met fruitboomgaarden. Ongeveer een derde van al het fruit dat in ons land wordt geteeld komt uit Rivierenland, een vruchtbare regio tussen de Lek en de Maas. Daarom wordt het ook wel ‘de fruittuin van Nederland’ genoemd. Tijdens de fruitoogst is het een bedrijvigheid van jewelste in de Betuwse boomgaarden. Het oogstverhaal begint eigenlijk al in het voorjaar, wanneer de bloesem het hele gebied in bloei zet. Pas in de zomer kan er geplukt worden. Wanneer het fruit rijp genoeg is om te plukken, is sterk afhankelijk van de fruitsoort. Vanaf juni zijn de kersen rijp. Kort daarna vangt de oogstperioden voor ‘zacht’ fruit, zoals aardbeien en bessen. Aan het eind van de zomer worden de pruimen geplukt en starten de fruittelers met de perenpluk. De telers zijn tot diep in het najaar bezig met het oogsten van hun appels en peren. Het verse fruit wordt verkocht in stalletjes langs de weg, in de vele boerderij- en streekwinkels en in fruitautomaten - stuk voor stuk gerund door families die hart voor hun bedrijf hebben. Zo weet je zeker dat je fruit koopt van de beste kwaliteit.


3. Ontdek wat er nog méér te doen is op de Veluwe

Ontdek wat er nog meer te doen is op de Veluwe. Foto 1: Getty Images. Foto 2: Jurjen Drenth

Een fiets- of wandeltocht is een must als je op de Veluwe bent. Of je nou heerlijk wilt genieten van een ontspannen dagje fietsen over de Veluwse fietspaden, een wandeling wilt maken door de bossen of je juist lekker actief wilt inspannen op de mountainbike, de Veluwe biedt tal van mogelijkheden.

Maar kijk ook eens voorbij het natuurschoon; op de Veluwe valt immers veel meer te ontdekken. Zo heten de in totaal dertig producenten van ‘Erkend Veluwse streekproducten’ je van harte welkom om te komen proeven van honing, wijn, bier, brood en kaas. De ingrediënten komen allemaal uit de omgeving en dat proef je! Tijdens de vijftig kilometer lange Streekproductenroute in de uiterwaarden van de IJssel maak je al fietsend kennis met de boeren en zie je met eigen ogen hoe het productieproces verloopt.

De Veluwse Hanzesteden zijn eveneens een must. Herleef oude glorietijden en wandel over de karakteristieke keitjesstoepen van de vissersvesting Elburg langs musea en bezienswaardigheden. Of voel in ondernemend Harderwijk de oude handelsgeest in de bijzondere boetiekjes en conceptstores. Het schilderachtige Hattem trok naast kooplieden ook veel kunstenaars, waaronder Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel te bewonderen zijn in het Voerman Museum. Toch behoefte aan een bijzondere ervaring in de weelderige natuur? Neem dan eens deel aan een speciale wildwandeling of ga naar een wildobservatieplaats. Met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders.


4. Duik in het verleden in Regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen

Regio Arnhem en Nijmegen. Foto's: Jurjen Drenth

Nijmegen, gesticht door de Romeinen, is een van de oudste steden van Nederland. In de stad en het Rijk van Nijmegen - het glooiende landschap eromheen - vind je dan ook talloze sporen uit eerdere tijden. Een indrukwekkend voorbeeld is het negentiende-eeuwse door Unesco tot Werelderfgoed uitgeroepen Fort Pannerden. Vlakbij ligt Kasteel Doornenburg, dat in de twintigste eeuw tot twee keer toe uit het puin herrees. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft het Rijk van Nijmegen gevormd. De negen kilometer lange Wandelroute WOII in Overasselt belicht de oorlogstijd van rond 1944. Ondertussen ontdek je de uitgestrekte natuur van de regio, met zijn glooiende heuvels, wijngaarden en rivierzichten.

Het noordelijker gelegen Arnhem staat eveneens bekend om zijn rijke historie en oorlogsverleden. Vier verschillende Airborne-wandelroutes belichten de operatie Market Garden door de geallieerden. Loop langs indrukwekkende monumenten en lees de aangrijpende verhalen. Van de luchtlandingen op de hei tot de evacuatie over de Rijn: in Villa Hartenstein, dat nu omgedoopt is tot Airborne Museum at Hartenstein, leer je alles over de heftige geschiedenis. Daarnaast is de regio een hub voor kunst en cultuur, met bijzondere musea en eeuwenoude kastelen. In Museum Arnhem geniet je van unieke tentoonstellingen, met een schitterend uitzicht op de Rijn. Iets verderop vind je de eeuwenoude Eusebiuskerk. Hier maak je een reis door de tijd naar de vroege middeleeuwen en geniet je, op de glazen balkons, van een ongeëvenaard uitzicht op de skyline van Arnhem.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.