Nederland
Oss vs Amsterdam
“Ga deze zomer op stadssafari, deel dan je ontdekkingen online en maak kans op een stadssafari met stadsecoloog Anneke Blokker in Amsterdam én een kijker van Swarovski Optik”, las ik in Columbus Magazine. Dat klonk goed en door mijn inzending was ik een van de gelukkige om mee te gaan op stadssafari door Amsterdam. Degene die het mooiste verslag daarvan schreef kon een verrekijker van Swarovski winnen. Deze is gewonnen door Saskia (aka hamminga) die hulp had van haar enthousiaste zoon. Mocht je haar verslag nog niet hebben gelezen moet je dat zeker even doen.
https://www.columbusmagazine.nl/europa/nederland/amsterdam/reisreporter/blogs/8977.html
Dit is het verslag dat ik ingestuurd had:
Stadssafari Oss vs Amsterdam Met grote letters zag ik in Columbus Magazine staan ‘Gezocht: stadssafarigangers’. Mijn interesse was meteen gewekt en tijdens het lezen werd ik alleen maar enthousiaster. Dit was wel wat voor mij en ik wist ook al meteen welke dieren ik wilde gaan fotograferen. De ganzen bij de Osse stadsvijver zijn mensen gewend dus ideale fotomodellen voor een beginner. Ik had na een uurtje meer dan genoeg foto’s voor mijn deelname. Maar het smaakte naar meer…..
Uren ben ik pad geweest met mijn camera en een verrekijkertje maar foto’s maken was wel andere koek. Mijn lens had niet het bereik voor goede duidelijke plaatjes en mijn verrekijker was van matige kwaliteit maar elke keer was ik wel een ervaring rijker. Het eekhoorntje dat mij elke keer te snel af was, de kerkuil die mijn geduld behoorlijk op de proef stelde en de vleermuizen die veel sneller waren dan mijn reactie vermogen. Kortom veel tijd doorgebracht in steegjes, parken en pleinen maar geen resultaat. Tenminste qua foto dan want er was wel een hele nieuwe wereld voor me open gegaan.
Oss is natuurlijk geen Amsterdam maar ik was toch wel verbaasd aan het hoeveelheid en diversiteit dieren in de stad. Dat ik ook een van de gelukkige was om mee te gaan met de Stadssafari in Amsterdam was natuurlijk extra leuk. Onder begeleiding van stadsecoloog Anneke Blokker gingen we gewapend met een leenkijker van Swarovski Optik op pad. Anneke weet natuurlijk de plekjes en aangevuld met heel veel informatie zag ik Amsterdam ook eens van een kant die ik nog nooit had gezien.
Wat me in Oss twee maanden had gekost om de beestjes te spotten zag ik in Amsterdam alles in twee uurtjes tijd. Maar wat me het meeste opviel was dat de grote hoofdstad op sommige punten toch best verschilt met een kleine stad in zuiden van het land.
Osse Meerkoet vs Amsterdamse Meerkoet
De Amsterdamse meerkoet is zeker creatiever en kleurrijker dan Osse soortgenoot. Ze gebruiken het afval wat ze vinden om hun nesten tot ware kunstwerkjes om te toveren. Plastic flessen, karton en zelfs een zonnebril werden gesignaleerd. Hier en daar lag er ook nog een takje tussen maar die waren wel sterk in de minderheid. De Osse meerkoet houd het wat bescheidener. Af en toe een plastic dopje of een ander stukje plastic maar het liefst bouwt hij zijn nestje met voornamelijk takjes en dan een beetje verscholen aan de rand van het water.
Osse Reiger vs Amsterdamse Reiger
De Osse reiger heeft het vooral gemunt op de goudvissen en koi’s die worden aangeboden in de stad. Ze slapen buiten de stad want er is genoeg plek voor ze allemaal en met een beetje geluk weten ze daar ook nog wel een mals kikkertje te vinden. De Amsterdamse variant vind zijn maaltijdje bij elkaar door vooral bedelend staan te wachten bij huizen of viskramen waar zij geregeld worden gevoerd. En slapen doen ze in de plaatselijke dierentuin met alle gevaren van dien. Want je moet natuurlijk wel blijven opletten voor de leeuwen.
Osse Merel vs Amsterdamse Parkiet
De Osse merel weet de weg wel te vinden in de stad. Mensen die bijvoorbeeld in het bezit zijn van druivenstruiken weten dat. Elk najaar is het een drukste van jewelste in de struik op zoek naar de lekkerste overrijpe druiven. Op dit moment heerst het Usutu-virus onder merels waardoor er nu helaas bijna geen te zien zijn. Hopelijk zijn ze er volgend jaar wel weer. Wat me het meest verbaasde is dat de merel nauwelijks voorkomt in onze hoofdstad. Maar daar hebben ze de parkiet die het enorm naar zijn zin heeft. Ergens in de jaren 60 en 70 zijn ze ontsnapt of losgelaten en inmiddels zijn er duizenden groene parkieten in Amsterdam te vinden. En ze hebben zich zeer succesvol aangepast in onze hoofdstad. Voor de een is het een plaag voor de ander het een graag geziene vogel.
Osse Bomen vs Amsterdamse Iepen
Wat mij nog nooit opgevallen was zijn de vele iepen langs de grachten. Amsterdam wordt dan ook wel de iepenhoofdstad genoemd. Nooit geweten dat Amsterdam zo groen was. Ontelbare bomen kleuren de stad niet alleen prachtig groen het is natuurlijk ook een walhalla voor mossen, insecten en vogeltjes. Oss is wat gevarieerder qua bomen en heeft niet echt een ‘eigen’ boom. Zo heeft elke straat, ieder plein en park heeft zo zijn eigen karakter en bijbehorende beestjes en plantjes natuurlijk.
Natuurlijk zijn er ook veel overeenkomsten tussen deze twee steden. Zodra de schemer zich aandoet komen de vleermuizen tevoorschijn. Zijn de kraaien in beide steden net zo brutaal en trekken ze vuilniszakken kapot. En laten we zeker de zelfverzekerde muis niet vergeten die wel heel graag in de buurt van de mens is. Ik ben nog lang niet klaar met mijn stadssafari avontuur.
Elk jaargetijden heeft zijn charme en nu het herfst is zie ik weer hele andere dingen. En misschien is de stad van veel dieren niet hun natuurlijke leefomgeving maar ze weten wel hun plekje op te eisen. De mens heeft dat inmiddels ook door en helpt door de gebouwen diervriendelijker te maken zodat er een grote diversiteit aan wildlife in de stad te vinden is. In Oss zijn er diverse projecten gaande en het deed mij goed om te horen dat Amsterdam er ook hard aan werkt.