Nederland Artikelen & Blogs

Cultuurreizen

Columbus Original: 7x unieke restaurants in NL

Gepubliceerd: 11 mei 2018 | Cultuurreizen | Luxe Reizen 0
Ben jij al eens in een Michelin-restaurant geweest? In Nederland kun je aanschuiven in maar liefst 108 restaurants met tenminste één ster. Dit zijn de bijzonderste restaurants.Columbus-reporter Corine Stijnen ... 

1. ... proeft Dutch cuisine in Amsterdam

“De zon straalt en mijn maag is leeg. Alles wat ik nodig heb voor mijn bezoek aan de Zuidas! De Zuidas, hoor ik je vragen. Já, want te midden van alle hoge kantoorpanden in Amsterdam-Zuid ligt een sterrenrestaurant met een wel héél bijzonder concept. Ik stap binnen bij Bolenius, dat beschikt over een ouderwetse moestuin. En hoewel er op het moment alleen kroppen boerenkool staan is dat best een gek gezicht, zo tussen de wolkenkrabbers. ‘Acht jaar geleden openden we de deuren van Bolenius, met het idee dat we echt iets nieuws wilden aanbieden,’ zegt Xavier Giesen, die het unieke concept samen met zakenpartner Luc Kusters bedacht. ‘We koken daarom louter met lokale ingrediënten, het liefst uit onze moestuin. Onze minimalistische Hollandse keuken noemen we ‘Dutch cuisine’. Dat die Dutch cuisine wel degelijk verfijnder is dan Hollandse kost, blijkt als een van de chefs me het toepasselijk genaamde gerecht Moestuin van de Zuidas voorschotelt, een waar kunstwerkje bestaande uit zeventien lokale ingrediënten. De smaak? Alsof er een engeltje op mijn tong piest. Na afloop van deze bijzondere tasting weet ik het zeker: als iemand me op reis ooit nog vraagt naar de Nederlandse keuken, zal ik nóóit meer halfslachtig antwoorden. Zelf proeven van Dutch cuisine? Surf naar bolenius-restaurant.nl.” - Columbus-reporter Corine Stijnen. 


Bij restaurant Bolenius proef je zelf wat Dutch cuisine inhoudt! (Foto: Bolenius)

2. Eet one of a kind in Roermond

Food is an adventure. Travel with us. De openingszinnen op de website van restaurant ONE lijken haast gestolen uit een reis- brochure. En toch is er geen woord te veel mee gezegd. Want zowel de setting — een oude fabriek met graffiti op de muren — als de kaart met new Dutch cuisine nodigt uit tot culinaire ontdekking. Aanrader: koningskrab met Livar-ham, biet en zwarte knoflook, restaurantone.nl, ECI 17.

3. Dineer in een stadion in Eindhoven

Is je vlam niet weg te slaan voor de voetbalwedstrijd op televisie, maar ben jij wel toe aan een romantisch avondje? Vanuit Restau-rant Avant-Garde van Groeninge in het Eindhovense Philips Stadion kijk je op wedstrijddagen uit over een wedstrijd van PSV, ter-wijl je geniet van een hoogstaand meergangendiner. Twee vliegen in een klap, restaurantavantgarde.nl, Frederik- laan 10D.

4. Geniet van smaakexplosies in Rotterdam

De FG Group, een Rotterdamse keten met bijzondere eetgelegenheden, beschikt over het enige ‘smaaklaboratorium’ van Nederland. Er wordt dus naar hartenlust geëxperimenteerd en dat leverde FG Foodlabs, een moderne bodega in een voormalige treintunnel, al een ster op. De leukste manier om het menu uit te proberen is tijdens de FG Bike Tour. Gedurende deze ontspannen e-biketocht fiets je langs allerlei Rotterdamse hotspots en stap je af voor een driegangenlunch in FG Food Labs, fgfoodlabs.nl, Katshoek 41.

5. Ga aan tafel in een kasteel in Houten

Niet gezegend met blauw bloed? Fake it till you make it. In het lieflijke en statige Kasteel Heemstede in Houten kun je je koninklijk laten verwennen door meester-chef André van Doorn, die de fijne kneepjes van de Franse keuken als geen ander beheerst. De sfeer is desondanks ontspannen en de deur van Restaurant Kasteel Heemstede staat voor iedereen open, restaurant-kasteelheemstede.nl, Heemsteedseweg.

6. Ga op stap met de kinderen in Winterswijk

Met de kids naar een sterrenrestaurant; schieten er bij jou ook al panische gedachten door je hoofd? Als je een tafeltje reserveert op het terras van Strandlodge Winters-wijk is dat nergens voor nodig. Want terwijl jij geniet van je sterrenlunch of -diner, vermaken de kleintjes zich onder jouw toeziend oog in het naast- gelegen natuurlijke zwembad, dat overigens op een prachtige boslocatie in het oosten van het land ligt, slww.nl, Badweg 4.

7. Zie sterretjes in een 17e-eeuwse boerderij in Heelsum

Binnen Nederland spant De Kromme Dissel toch wel de kroon. Het restaurant in een sfeervolle oud-Saksische boerderij uit de 17e eeuw weet al 47 jaar op rij een Michelinster in de wacht te slepen. De gerechtjes op het menu zijn dan ook bijzonder verfijnd. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van gegrilde coquille met een terrine (ovenschotel) van kalfswang, granaat- appel, pistache en citroen beurre blanc, krommedissel.nl, Klein Zwitserlandlaan 5.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Nederland artikelen

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Door: Roselinde
Rooms with a view: 5x slapen in een vuurtoren

Laten we eerlijk zijn: hotelkamers zijn eigenlijk best wel saai. Tenminste, wél als je de doodnormale accommodatie-opties gaat vergelijken met een nachtje slapen in een vuurtoren!

Laten we eerlijk zijn: hotelkamers zijn eigenlijk best wel saai. Tenminste, wél als je de doodnormale accommodatie-opties gaat vergelijken met een nac...

Bird nerd Arjan: Nederland is een écht vogelparadijs

Bird nerd Arjan Dwarshuis reisde de wereld over, spotte 6852 vogelsoorten en verbrak daarmee het wereldrecord. Toch is Vlieland zijn favoriete locatie. Waarom ook jíj ze zou moeten zien vliegen!

Bird nerd Arjan Dwarshuis reisde de wereld over, spotte 6852 vogelsoorten en verbrak daarmee het wereldrecord. Toch is Vlieland zijn favoriete locati...