image
Columbustravel

8 Nederlandse slaapplekken die een attractie op zich zijn

Vaak kiezen we een accommodatie vooral op basis van de gunstige ligging ten opzichte van bezienswaardigheden. Toch is het niet altijd nodig om vroeg uit de veren te gaan en ergens naartóé te reizen. Van een kasteel tot een cruiseschip: voor deze attracties hoef je alleen maar de slaapkamerdeur te openen.  

1. Het Arresthuis in Roermond, Limburg: slapen in een gevangenis

Overnacht in een gevangenis: Het arresthuis in Roermond, Limburg. Foto: Van der Valk HotelsFoto's: Van der Valk Hotels

Het is zeker geen straf om een nachtje te brommen in Het Arresthuis in het Limburgse Roermond. Na anderhalve eeuw opende deze voormalige bajes in het centrum zijn (cel)deuren als vijfsterrenhotel. Ook het naastgelegen Bisschoppelijk Paleis – tot 2006 een ‘bolletjesbajes’ voor drugssmokkelaars die via Schiphol het land binnenkwamen – werd bij het complex betrokken. Van de recreatieruimtes en cellen werden luxueuze hotelkamers gemaakt, terwijl de kantoren en directeursvertrekken ruimte bieden aan suites met namen als De Cipier, De Advocaat en De Rechter. Damianz, het inpandige finedining restaurant, schotelt eigentijdse Franse gerechten voor met Aziatische invloeden, en is een begrip in de regio. Lekker weer? Zoek een plekje uit op de luchtplaats. Ironisch genoeg wil je hier nooit meer weg! Vanaf € 134 per nacht voor twee personen.


2. SS Rotterdam in Rotterdam, Zuid-Holland: slapen op een cruiseschip

Slapen op een cruiseschip: ssRotterdam. Foto's: Mark de Rooij & Roos van LeeuwenFoto links: Mark de Rooij. Foto rechts: Roos van Leeuwen

Na vele trans-Atlantische vaarten vond het ss Rotterdam, het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, zijn laatste rustplaats in Rotterdam, in dezelfde haven waaruit het in 1959 voor het eerst naar New York vertrok. Sinds WestCord Hotels het stuurwiel heeft overgenomen, kun je overnachten in een van maar liefst 254 hutten. Hoewel het cruiseschip niet meer vaart – de machinekamer is officieel buiten gebruik – valt er nog steeds van alles te beleven aan boord. Laat je verwennen tijdens een high tea of high wine met uitzicht op de Rotterdamse skyline of culinair verrassen in een van de restaurants, ontsnap uit een escaperoom of volg een rondleiding door de buik van het schip. Op het bovendek vind je een pierenbad voor kinderen. Vanaf € 93 per nacht voor twee personen.

De 7 mooiste slaapplekken aan het water in Nederland

3. Vuurtoreneiland nabij Amsterdam, Noord-Holland: slapen op je eigen eiland

Een eiland voor jezelf: Overnacht op het Vuurtoreneiland in Amsterdam. 

Dat je op Vuurtoreneiland een van de uniekste culinaire ervaringen van het land kunt beleven, is geen geheim. Het zesgangendiner wordt in de lente en zomer in het zomerrestaurant geserveerd, een glazen kas met uitzicht op de vuurtoren en het Markermeer, en in de koudere maanden in het intieme winterrestaurant in een oud fort. Wie langer wil tafelen, kan zich sinds kort verschansen in een eilandkamer. Vier van de minimalistisch ingerichte tiny houses staan aan de waterrand, de overige twee hogerop, met uitzicht over de dijken. Onder de rook van Amsterdam zie je de sterren tevoorschijn komen. Na een verfijnd ontbijt reis je terug zoals je gekomen bent: aan boord van het historische IJveer XIII. Vanaf € 340 per nacht voor twee personen.


4. Landgoed Halsaf in Babberich, Gelderland: slapen in een duiventoren 

Ga bijzonder overnachten op het Landgoed Halsaf in een Duiventoren. Babberich Gelderland.

Volgens een sage wist een heldhaftige dienstmeid het oorspronkelijke kasteel te beschermen door meerdere rovers te onthoofden. Onder een oude prent valt dan ook te lezen: ‘hals af’. Wie heden ten dage toegang wil krijgen tot Landgoed Halsaf, heeft niets te vrezen. Het achttiende-eeuwse landhuis, op de plek van het kasteel, verwelkomt gasten in acht dromerige kamers, waaronder een ronde Duiventoren uit 1785. Ga net als de postduiven op stok in dit unieke tiny house met eigen badkamer. Een wenteltrap brengt je naar het slaapgedeelte op de tweede etage. Het landgoed ligt op een korte duivenvlucht van de Duitse grens in De Liemers, een Gelderse streek met een stuwwal en bossen. Vanaf € 185 per nacht voor twee personen.

Tiny houses: 10 x bijzonder overnachten in Nederland

5. Netl Camping Kallumaan in Kraggenburg, Flevoland: slapen in een boomhut

Op Netl Camping Kallumaan vind je een uniek verblijf zoals de BoomBoom. Een boomhut in Kraggenburg, Flevoland. Foto: Mark ArendsFoto: Mark Arends

Centraal gelegen op Netl Camping Kallumaan, een natuurcamping met zwemplas, strand, speeltuin en obstakelparcours, bevindt zich het UFO-kampeerveld. In dit geval zou ufo echter voor unidentified fun object kunnen staan. Hier staan unieke verblijven zoals de BoomBoom, een rode tent op stelten met een kunstzinnig ‘gewei’. In tegenstelling tot de buitenaardse looks is de warmtevoorziening heerlijk aards: een houtkacheltje houdt je warm op koude dagen. Met je boeking krijg je toegang tot het omringende natuurgebied ter grootte van negentig voetbalvelden, kun je meedoen aan activiteiten en leuke evenementen bijwonen. Vanaf € 360 voor twee nachten en twee personen.


6. Landgoed Vledderhof in Vledder, Drenthe: slapen op een landgoed

Ga overnachten op het Landgoed Vledderhof in Vledder, Drenthe. En maak een ritje in een Engelse oldtimer.

Ooit gehoord van een bed and breakfast and wheels? Deze exclusieve combinatie wordt aangeboden door Landgoed Vledderhof. Dit statige pand in de bossen ten zuiden van Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt zo verscholen dat er geen tv-signaal is. Naast een verblijf in een suite met meerdere kamers kun je óók nog een Morgan, een elegante Engelse oldtimer met open dak, huren voor een ritje over de lommerrijke boswegen in de omgeving. Voor een goedgevulde picknickmand wordt gezorgd. Vanaf € 180 per nacht voor twee personen inclusief ontbijt. Autohuur bedraagt € 650 per dag.

Dit zijn de 22 nationale parken die Nederland rijk is

7. Westerkerkje in Steggerda, Friesland: slaap in een houten kerkje

Slapen in een houten kerkje: Westerkerkje. Dit kerkje staat in Steggerda in Friesland.

Voorbijgangers zullen raar opkijken als ze Het Westerkerkje zien. De Friese kunstenaar Rinny Siemonsma gebruikte het in de jaren tachtig als atelier en woonplek en liet zijn eigen stempel achter: hij verfde het oude kerkje rood en verfraaide het met houtsnijwerk en een ‘dakruiter’ een torentje op het dak, met een gouden eikel erop, wat het Germaanse teken voor vruchtbaarheid is. Anno nu kun jij de (gods)dienst uitmaken tijdens een overnachting in dit tot vakantiehuis bekeerde kerkje. Voor een moment van bezinning neem je plaats in de luie stoelen onder de overkapping en kijk je uit over het platteland. De prijs? € 295 voor een midweek of weekend en max. vier personen.


8. Hostel Domburg in Domburg, Zeeland: slapen in een kasteel

Overnacht in een kasteel: Hotel Domburg in Zeeland.Foto: Taco van der Werf

Vaak worden kastelen omgetoverd tot dure hotels waardoor ze buiten het bereik komen te liggen van geldbewuste reizigers. Dat gaat níét op voor het dertiende-eeuwse Kasteel Westhove nabij Domburg. De hostelketen Stayokay kocht het door een slotgracht omgeven pand op en maakte er een aangenaam hostel van, met prijzen die zelfs het vroegere gepeupel gunstig zouden stemmen. Al voor € 99,50 per nacht slaap je in een tweepersoonskamer met stapelbed, badkamer en ontbijt. Voor de echte kasteelervaring moet je het echter hogerop zoeken. De halfronde Torenkamer, uitgerust met een mantel en behang dat op een eeuwenoud schilderij lijkt, kijkt uit op de gracht en is de jouwe voor € 129,50 per nacht voor twee personen inclusief ontbijt. Met het bos, de duinen, de zee én het knusse centrum van Domburg op loopafstand is dit een perfecte bestemming voor een uitje in eigen land.

Ontdek de 12 mooiste kastelen en landgoederen van Nederland en België

Kun je geen genoeg krijgen van bezienswaardigheden in Nederland? Laat je dan verder inspireren en bestel nu de najaarseditie van In Eigen Land, of bekijk onze themapagina 'Vakantie in Nederland'.

Ga naar de webshop. 101 bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.