image
Getty Images

Dit zijn de 15 meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland

Een indrukwekkende collectie musea, culturele voorzieningen en kunstwerken getuigt van de tomeloze creatieve energie van Nederland. Ze allemaal bewonderen is onbegonnen werk, dus wij plukten de vijftien pronkstukken uit je in elk geval niet wilt missen. 

01. Museum de Fundatie, Zwolle

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Museum de Fundatie, Zwolle. Foto: ANPFoto: ANP

De collectie van Museum de Fundatie, een voormalig Paleis van Justitie in neoclassicistische stijl, is gewijd aan beeldende kunst, van de late middeleeuwen tot nu. Kijk na je bezoek vooral nog eens achterom naar de Ufo, het Reuzenei, de Keramische Wolk – aan bijnamen geen gebrek – want er is in ons land geen mooier dak te vinden.


02. Kröller-Müller Museum, Otterlo

Bijzonderste musea en kunstmerken van Nederland: Kröller-Müller Museum, Otterlo. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Er is geen museum in Nederland dat zo verweven is met de natuur als het Kröller-Müller Museum, midden op de Veluwe. Binnen hangen topstukken van Vincent van Gogh, Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan; in de gigantische beeldentuin dwaal je tussen werken van gevierde nationale en internationale beeldhouwers.


03. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In het Rijksmuseum van Oudheden, het grootste archeologiemuseum van Nederland, komen de oude beschavingen van de Sumeriërs, Assyriërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen tot leven. De 180.000 objecten variëren van mozaïeken en marmeren godenbeeldjes tot mummies en een complete Egyptische tempel.


04. Museum Voorlinden, Wassenaar

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van KaamFoto: Antoine van Kaam

De grootste particuliere kunstverzameling in Nederland hangt niet aan de muur bij een puissant rijk persoon, maar kan door iedereen bezocht worden. Het merendeel van de kunstwerken in de vaste collectie van Museum Voorlinden is speciaal voor het museum gemaakt. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken die je moet ervaren.


05. Land Art, Flevoland

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Land Art, Flevoland. Foto: ANPLand Art, Flevoland. Foto: ANP

Als één plek zich leent voor gedurfde landschapskunstwerken, dan is het Flevoland. Met zeeën aan ruimte en een mentaliteit van ja-dit-kunnen-wemaken is onze jongste provincie een speelplaats voor beeldende kunstenaars. De unieke collectie van Land Art Flevoland is het hele jaar door te zien, maar een bezoek tijdens het Land Art Weekend is extra bijzonder.


06. Bibliotheek Teylers Museum, Haarlem

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Bibliotheek Tylers Museum. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

In het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, verwonder je je over een unieke collectie van fossielen, wetenschappelijke instrumenten en romantische schilderijen. De bibliotheek vol kostbare boeken uit de achttiende en negentiende eeuw is normaal gesproken niet toegankelijk, maar tijdens een rondleiding kun je hem toch bewonderen.


07. Valkhof Museum, Nijmegen

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Valkhof museum in Nijmegen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Manon bruiningaFoto: ANP/Hollandse Hoogte/Manon Bruininga

Nijmegen, de oudste stad van Nederland, lag aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. De belangrijkste vondsten uit Romeins Nederland vind je dan ook in het Valkhof Museum, in de stad die begon als Noviomagus: een verzilverde ruiterhelm met gezichtsmasker, een groen geglazuurde gladiatorenbeker en een bronzen militair diploma.


08. Bibliotheek Neude, Utrecht

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Bibliotheek Neude in Utrecht. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De openbare bibliotheek op de Neude in Utrecht is een van de mooiste in ons land. In het voormalige hoofdpostkantoor kun je kiezen uit 163.000 boeken en 3000 tijdschriften. Honger naar kennis wordt er tevens gestild met lezingen, debatten, schrijversavonden, een literair café, workshops en cursussen.


09. Koninklijk Theater Tuschinski, Amsterdam

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Koninklijk theater Tuschinski in Amsterdam. Foto: ANP/ Koen SuykFoto: ANP/  Koen Suyk

Art deco, jugendstil en de Amsterdamse School ontmoeten elkaar in Koninklijk Theater Tuschinski, een van de mooiste bioscopen ter wereld.


10. De Nollen, Den Helder

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: De Nollen, Den Helder,. Foto: Jan EverhardFoto: Jan Everhard

In 25 jaar tijd groeide een verwaarloosd binnenduingebiedje in Den Helder uit tot een landschap van verbeelding. Schilder, beeldhouwer en architect Ruud van de Wint creëerde met Kunstproject De Nollen een totaalkunstwerk van schilderingen, beelden en grote stalen bouwsels, in samenhang met het duinlandschap.


11. De rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Rietveldstoel. Foto: Stuart Forster/REX/ShutterstockFoto: Stuart Forster/REX/Shutterstock

Samen met de asymmetrische composities van Piet Mondriaan en het Rietveld Schröderhuis geldt de Rood-blauwe stoel met zijn primaire kleuren en rechte lijnen als icoon van kunstbeweging De Stijl. Te zien in Centraal Museum Utrecht.


12. De Nachtwacht, Rembrandt van Rijn

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: De Nachtwacht. Foto: Getty ImagesDe Nachtwacht. Foto: Getty Images

Het gigantische doek met daarop de Amsterdamse Schutterij, de burgerwacht van de stad, is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Meesterschilder Rembrandt gebruikt licht om de aandacht op belangrijke details te vestigen, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de voorgrond. 'De Nachtwacht' is te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam.


13. Zonnebloemen, Vincent van Gogh

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Foto: ANP/ Robin UtrechtFoto: ANP/ Robin Utrecht

Bloemen schilderen, dat was in de tijd van Van Gogh niet echt opzienbarend. Maar Van Gogh deed het net even anders. Hij schilderde maar één soort bloem, en gebruikte maar één kleur voor zijn schilderij. Van de Zonnebloemen bestaan vijf versies. Eén ervan is te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.


14. Strandbeesten, Theo Jansen

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Strandbeesten door Theo Jansen. Foto: ANPFoto: ANP

Kunstenaar-uitvinder Theo Jansen staat vooral bekend om zijn zelfstandig lopende geraamtes van pvc-buizen, karton en hout. Aangedreven door de wind verrichten zijn Strandbeesten ingenieuze loopbewegingen langs de Nederlandse kust.


15. Brutus, Rotterdam

Meest bijzondere kunstwerken en musea in Nederland: Brutus in Rotterdam. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

In de maar liefst 6000 vierkante meter grote loods van Brutus heeft kunstenaar Joep van Lieshout zijn werkplaats en opslag, en biedt hij andere kunstenaars de kans om tentoonstellingen samen te stellen waar elders geen plek voor is.


Kun je geen genoeg krijgen van bijzondere bezienswaardigheden in Nederland? Laat je dan verder inspireren en bestel nu de najaarseditie van In Eigen Land.

Ga naar de webshop. 101 bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.