image
Getty Images

De 14 meest iconische bouwwerken van Nederland

Van bouwwerken die je op een satellietfoto kunt aanwijzen tot moderne architectonische hoogstandjes: zo klein als Nederland is, zo groot(s) zijn de bouwwerken die erin staan. Van de Deltawerken tot het Binnenhof: deze parels zijn Neerlands trots. 

01. Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Deltawerken. Foto: Bas van OortFoto: Bas van Oort

De bekendste Nederlandse verdedigingslinie, die zich uitstrekt over Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, richt zich niet op aanvallende legermachten. Vijf stormvloedkeringen, waaronder de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, twee sluizen en zes dammen beschermen ons tegen hoogwater van de Noordzee. De Deltawerken zijn door de American Society of Civil Engineers uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen.


02. Romeins Badhuis, Heerlen

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Romeins Badhuis in Heerlen. Foto: Peter Hilz / HH/ ANPFoto: Peter Hilz / HH/ ANP

Het Romeinse badhuis in Heerlen vormt het hart van het plaatselijke Thermenmuseum en is het oudste, grootste en best bewaarde antieke gebouw van Nederland. Het thermencomplex is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus.


03. Kubuswoningen, Rotterdam

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Rotterdamse Kubuswoningen. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het is alsof architect Piet Blom tientallen reusachtige dobbelstenen door het centrum van Rotterdam heeft gerold. Stuk voor stuk zijn ze op een van hun punten blijven steken, schots en scheef boven de stad balancerend. Binnen in de kubuswoningen vind je onder andere twee musea, een kunstgalerie en zelfs een hostel, zodat ook jij in een kubuswoning kunt overnachten.


04. Evoluon, Eindhoven

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Evoluon in Eindhoven. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Is het een vliegende schotel, of een uit de kluiten gewassen paddenstoel misschien? Het beton van de futuristische koepel van het Evoluon wordt door 169 kilometer spankabel op zijn plaats gehouden. Ook de expositie in het Next Nature Museum binnen richt de blik op de toekomst.


05. Erasmusbrug, Rotterdam

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Erasmusbrug in Rotterdam. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Erasmusbrug is meer dan een Rotterdams icoon – het is waarschijnlijk de bekendste brug van Nederland. De asymmetrische pyloon, de steuntoren waaraan staalkabels zijn bevestigd, is een modern architectonisch meesterwerk.


06. Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara, Oudenbosch

Meest iconische bouwwerken van Nederland: De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Tobias KleuverFoto: ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Als de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in het Noord-Brabantse Oudenbosch je bekend voorkomt, dan kan dat kloppen: het is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Ook om de Pietà van Michelangelo en schilderstukken uit de Sixtijnse kapel te zien hoef je niet helemaal naar Rome.


07. Atlantikwall langs de Nederlandse kust

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Atlantikwall. Foto: Stijn HoekstraFoto: Stijn Hoekstra

Overal aan de Nederlandse kust vind je sporen van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden. Hoek van Holland, Scheveningen en Noordwijk hebben allemaal hun eigen Atlantikwall-Museum. Daarnaast vind je bunkermusea in Zoutelande en IJmuiden en op Vlieland en Terschelling.


08. Zuiderwaterlinie, Noord-Brabant

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant. Foto: Frans LemmensFoto: Frans Lemmens

De Zuiderwaterlinie of Zuiderfrontier is een aaneenschakeling van stoere forten, gezellige vestingstadjes als Willemstad, Heusden en Megen en inundatiegebieden die onder water gezet konden worden in geval van een Spaanse of Franse aanval. Het is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.


09. Binnenhof, Den Haag

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Binnenhof in Den Haag. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Al sinds de graven van Holland er in de middeleeuwen een kasteel bouwden, is het Binnenhof het middelpunt van de Hollandse politiek. Het oudste parlementscomplex in Europa maakt nog altijd indruk met de gotische Ridderzaal, de Trêveszaal in Lodewijk XIV-stijl en het vijftiende-eeuwse Torentje aan de Hofvijver.


10. Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Depot Boijmans van Beuningen. Foto: Ossip DuivenbodeFoto Ossip Duivenbode

Depot Boijmans van Beuningen is het eerste kunstdepot ter wereld dat toegankelijk is voor bezoekers, en een museumstuk op zich. Een licht glimmende IKEA-serveerschaal van roestvrij staal – te koop voor € 3,49 – bracht onvermoede inspiratie.


11. Kunstmuseum, Den Haag

Iconische bouwwerken in Nederland: Kunstmuseum Den Haag. Foto: Getty Images

Volgens architect Hendrik Petrus Berlage zou het Kunstmuseum in Den Haag zijn beste werk worden. Het prachtige art-decogebouw mag met zijn opvallende gele bakstenen, stralende lichtinval en moderne kleurgebruik dan ook tot een van de topstukken van het museum worden gerekend.


12. Radio Kootwijk, Apeldoorn

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Radio Kootwijk. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Uitgerekend op de Veluwe – een van de weinige plekken in Nederland waar je het soms zonder mobiel bereik moet stellen – staat een zendstation dat ons land met de voormalige koloniën in Nederlands-Indië verbond. Voor elf gulden per minuut kon je vanuit de brutalistische betonnen kathedraal van Radio Kootwijk naar de andere kant van de wereld bellen.


13. Villa Rams Woerthe, Steenwijk 

Iconische bouwwerken van Nederland: Villa Rams Woerthe. Foto: Rene van den Berg/ ANPFoto: Rene van den Berg/ ANP

Als je zo rijk bent als de familie Tromp Meesters kun je de bloemetjes buiten zetten, maar je kunt óók de mooiste jugendstilvilla van heel Nederland bouwen. Binnen in Villa Rams Woerthe vind je frivole bloemmotieven, een riante plantenkas en glas-inlood van engeltjes met vlindervleugels. Het pand is geen museum, maar een museumhuis: je mag overal aankomen.


14. Gasuniegebouw, Groningen

Meest iconische bouwwerken van Nederland: Gasunie. Foto: Stella Dekker FotografieFoto: Stella Dekker Fotografie

Zo recht door zee als Groningers zijn, zo weinig rechte hoeken vind je in het Gasuniegebouw. Zowel het interieur als het exterieur hebben meer weg met een levend organisme, met golvende wanden en hangende tuinen langs een regenboogkleurige trap.


Kun je geen genoeg krijgen van bezienswaardigheden in Nederland die je niet wilt missen? Laat je dan verder inspireren en bestel nu de najaarseditie van In Eigen Land.Ga naar de webshop. 101 bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.