image
Vellah

Dit zijn de 10 grootste bezienswaardigheden van Nederland volgens de lezers van Columbus Travel en In Eigen Land

Het Anne Frank Huis in Amsterdam is onbetwist de grootste bezienswaardigheid van Nederland. Dat blijkt uit een gezamenlijke lezersenquête van reismagazines Columbus Travel en In Eigen Land. Het liet daarmee iconische highlights als het Rijksmuseum en de Veluwe achter zich. 

Uitslag grootste bezienswaardigheden van Nederland. Onderzoek door Columbus Travel en In Eigen Land.

Ruim duizend respondenten reageerden op de uitnodiging hun favoriete highlights in eigen land te delen. Het Anne Frank Huis in Amsterdam neemt met bijna 20% van de stemmen de eerste plek in als meest geliefde bezienswaardigheid, gevolgd door de Deltawerken (16%) en het iconische Rijksmuseum in Amsterdam (ruim 10%). De Anne Frank Stichting reageert verheugd op de uitslag: ‘We zijn erg blij dat zoveel Nederlanders de plek waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging ondergedoken zat en haar dagboek schreef, als belangrijkste bezienswaardigheid waarderen. We hopen dat een bezoek aan het Anne Frank Huis mensen laat nadenken over de gevaren van antisemitisme en andere vormen van discriminatie, en over het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. Anne Franks levensverhaal draagt hieraan bij; haar woorden resoneren en inspireren nog altijd.’


Nederlandse natuur scoort ook hoge ogen

Waddenzee een van de grootste bezienswaardigheden van Nederland. Foto: Getty Images

Hoewel veel reizigers bij ‘bezienswaardigheden’ denken aan bouwwerken, bewijzen de onderzoeksresultaten dat de Nederlandse natuur ook pronkstukken heeft: zo staan de Biesbosch en de Waddenzee op een vierde en vijfde plaats met 9% van de stemmen en staat de Veluwe met bijna 8% op de zevende plek. Opvallend genoeg is de Waddenzee het enige Nederlandse Unesco-werelderfgoed dat een positie in de top tien wist te veroveren; zo strandde de Amsterdamse Grachtengordel op plek twaalf (5,5%), het Eise Eisinga Planetarium op plek dertien (4,5%) en de Kinderdijk op plek zestien (3,6%). 

Dit zijn de 22 nationale parken die Nederland rijk is

De Efteling grote publieksfavoriet

Efteling een van de grootste bezienswaardigheden van Nederland. Foto: Getty Images

De Efteling is het enige attractiepark in de top tien en belandde op plek zes, met 9% van de stemmen. ‘De Efteling is duidelijk verankerd in onze cultuur. Het pretpark zou zomaar kunnen worden voorgedragen als de volgende Nederlandse nominatie voor de Unesco-Werelderfgoedlijst’, knipoogt Mark Mackintosh, hoofdredacteur van Columbus Travel. Andere opvallende bezienswaardigheden in de top 10 zijn de historische vestingstad Brielle en het Nederlands Openluchtmuseum, dat hiermee de loef afsteekt ten opzichte van internationaal veel bekendere musea zoals het Van Gogh Museum en het Mauritshuis. Buiten de top 10 werden Naturalis in Leiden, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, de Euromast in Rotterdam en vestingstad Hellevoetsluis opvallend vaak genoemd.


Reisinspiratie voor de grootste bezienswaardigheden van Nederland

Nog meer interessante bezienswaardigheden vind je in de najaarseditie van In Eigen Land, van uitmuntende musea tot unieke landschappen en van bijzondere kastelen en landgoederen tot fraaie staaltjes moderne architectuur. De editie is nu te bestellen en wordt gratis verzonden binnen Nederland.

Najaarseditie In Eigen Land

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.