Montenegro foto's & tips

'412210' door JasperSneep '412210' door JasperSneep

MontenegroPodgorica

MontenegroPodgorica

De lokale Niagara...F

JasperSneep

Ok, het was even zoeken en alleen een miniscuul bordje met de lokale naam zorgde ervoor dat we hier uitkwamen. Het was een zo goed als drooggevallen riviertje, waarvan we totaal niet hadden verwacht dat het zo'n lange en diepe waterval zou zijn. Er zit een restaurant naast, maar heel eerlijk, we waren de enige toeristen naast een handje locals.

'510075' door travelbag '510075' door travelbag

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Wandelen in Montenegr

travelbag

Voor wie van wandelen houd is een wandelreis in Montenegro een aanrader. In 8 dagen hebben wij van hut naar hut gelopen in een schitterende natuur. Hier zijn we in het Dormitor NP. Een park met hoge rotspunten van sommige meer dan 2000m.Het park staat onder bescherming van Unesco.

'506276' door travelbag '506276' door travelbag

MontenegroLovcen NP

MontenegroLovcen NP

Uitzicht op de baai..

travelbag

Na een hele dag wandelen door het Lovcen Nationaal Park komen we richting Kotor. Een mooie stad in Montenegro. De baai van Kotor is een van de meest diep gelegen baaien in de Adriatische zee. Het zicht van bovenaf op de baai is erg mooi.

'498007' door HenkJanKlaver '498007' door HenkJanKlaver

MontenegroCetinje

MontenegroCetinje

Rijeka Crnojevica; ee

HenkJanKlaver

Montenegro: De kust is ligt bezaaid met mensen, echte natuur liefhebbers zoeken NP Durmitor op, cultuurgekken bezoeken het Ostrog-klooster en niemand bezoekt Rijeka Crnojevica. Daar komt het eigenlijk op neer bij deze tip. Deze... ja wat is het eigenlijk? Rivier, canyon, uitloper van het Shkodermeer? Geen idee. Feit is: het is prachtig. Hemelsbreed nog geen 10 kilometer van de kust verwijderd tussen het Shkodermeer en NP Lovcén vlakbij Cetinje, de oude hoofdstad van het land. Juli 2014 heb ik deze plek bezocht met mijn kersverse vrouw midden in het hoogseizoen. En dat was niet te merken. Zo ongelooflijk rustig. Ik kon me niet voorstellen dat mensen zoiets moois lieten liggen terwijl er zoveel toeristen vlakbij waren. En het is ook nog gratis ook! Je kan met een bootje varen op de rivier, wat dan weer niet gratis is logischerwijs. Leuk feit: het groene wat je in de rivier ziet liggen zijn allemaal lelies.

'524092' door RonMessing '524092' door RonMessing

MontenegroPodgorica

MontenegroPodgorica

2 richtingsverkeer...

RonMessing

Een must als je in de buurt van Podgorica in Montenegro komt is het Ostrog Klooster aan de bergwand geplakt hoog in de bergen. Helaas het weer zat "iets" tegen en het was maar heel even redelijk droog, voor de rest kwam het met bakken naar beneden. Dus geen beelden van het klooster zelf. De weg er naartoe is "uitdaging" zoals de Amerikanen dat zouden noemen. Dit weggetje wordt in 2 richtingen gebruikt, ook door grote bussen.... Dat er een gat viel en het uitgestorven lijkt had waarschijnlijk te maken met het totaal klem zittende verkeer een stukje verderop. De uitstekende stenen fungeren als "vangrail". Je moet geen haast hebben, maar het is zeker de moeite waard. Tip, heerlijk lokaal eten aan het begin van de weg naar boven, zeer de moeite waard.

'522959' door RonMessing '522959' door RonMessing

MontenegroSkadar-meer NP

MontenegroSkadar-meer NP

Uitloper Skadar meer.

RonMessing

Vanaf de Montenegrijnse kust bij Petrovac (bijna Albanie) ben je in no time bij het Skadar meer dat in beide landen ligt. Mooi om vanaf een bootje te bekijken, dat doen de meeste mensen. Wij kozen ervoor om ook de ruim 35 kilometer slingerpad (weg wil ik het niet noemen) richting Sindon te rijden om een blik van bovenaf te kunnen werpen. Een kleine 1,5 uur verder bleek dat de moeite meer dan waard. Maar dan nog "even" terug. Ik kreeg mijn vrouw niet zover dat ze dezelfde "weg" toestond dus het werd een ommetje, de alternatieve weggetjes hadden in ieder geval een nummer.

'523508' door RonMessing '523508' door RonMessing

MontenegroSkadar-meer NP

MontenegroSkadar-meer NP

Montenegro Sindon...h

RonMessing

Skindon aan de uiterste uitloper van het Skadar meer. Hartje zomer, ja er is was toerischtische activiteit, maar meer dan een verdwaalde wandelaar/fietser/automobilist kom je er nauwelijks tegen. Van hieruit kun je ook met een bootje via de met waterlelies bezaaide rivier richting het meer varen. Deze plaats licht een kleine 25 kilometer van de echte bewoonde wereld af, waar het enorm druk is, de tegenstellingen zijn groot. Dit soort stekkies bevallen ons 100x beter dan de drukte

'542278' door KHeijlaerts '542278' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Onontdekt wandelgebie

KHeijlaerts

Deze zomer ben ik wezen wandelen in Montenegro. Klein, maar prachtig landje! Vooral de binnenlanden zijn nog totaal niet toeristisch. Ik heb diverse lange wandelingen gemaakt waarbij je urenlang niemand tegen komt. Je slaapt veelal in kleine 'kabouterhuisjes' die 'Katun' worden genoemd. Basic, maar erg leuk! Alles wat er nu in de bergen is om te overnachten is nieuw, of nog in aanbouw. Behalve in de stadjes zoals het ski-stadje Zabljak, daar is wel wat toerisme. Al is dat wel voornamelijk lokaal toerisme. Dit is een foto van onze eerste wandeling. In Durmitor NP. We zijn heel die hoge berg in de achtergrond rond gewandeld en zijn nu bijna aan het einde van de wandeling. Een boertje heeft hier zijn plek gevonden en er liepen dan ook heel gezellig koeien en geiten met bellen om hun nek te klingelen, en rechts beneden zie je een paard. Ik heb mijn wandelingen gemaakt met een lokale gids en dat is wel aan te raden op de meeste plekken. Er staat over het algemeen wel een route aangegeven hoor, maar je loopt toch voornamelijk van A naar B en niet in een rondje zoals hier in Nederland. Je zal dus toch vervoer moeten regelen. Voordeel is meteen dat je de gids de kleren van het lijf kan vragen ;-) Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; f9; 1/200; ISO100

'542509' door KHeijlaerts '542509' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Nietig klein

KHeijlaerts

Nietig klein, zo voelde ik me toen ik door de bloemrijke weides wandelde aan de voet van de iconische bergen van Durmitor NP. Dit natuurgebied is een van de prachtige NP's die het kleine Montenegro rijk is. Durmitor NP staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Toch is er nog erg weinig toerisme in dit gebied. Je loopt hier een hele dag zonder andere mensen tegen te komen. Heel bijzonder!

'520435' door Fransvdg '520435' door Fransvdg

MontenegroCetinje

MontenegroCetinje

Koninklijk paleis in.

Fransvdg

Ja, dit eenvoudige pand is het koninklijk paleis in de voormalige hoofdstad Cetinje. Hier zetelde vorst (en vanaf 1910) koning Nicolaas I. Meer dan 50 jaar was hij aan de macht, tot hij aan het eind van de Eerste Wereldoorlog moest vluchten. Hij stimuleerde het onderwijs en was ook een belangrijke mecenas van kunst en poëzie. Nicolaas is vooral bekend geworden door het feit dat hij voor vijf van zijn dochters een vorstelijke echtgenoot vond. Zijn dochter Helena werd koningin van Italië. Als je vanuit Kotor naar Cetinje rijdt krijg je onderweg in het nationale park Lovcen prachtige natuur te zien. (Dit is een gescande dia en een deel van de feiten komt uit Wikipedia.)

'535571' door konne000 '535571' door konne000

MontenegroUlcinj

MontenegroUlcinj

Badhokje

konne000

Het meest zuidelijk gelegen p-laatsje langs de Adriatische kust, gelegen in Montenegro, is Ulcinj. Een prachtige plaats met vele bezienswaardigheden en mooie stranden. Gelukkig waren de stranden begin mei nog niet echt overbevolkt, vandaar dit lege badhokje met douches!

'541409' door whelder '541409' door whelder

MontenegroLovcen NP

MontenegroLovcen NP

Wolkje

whelder

Machtige wolken hangen over de al even machtige bergen van het Lovcen-gebergte. Een plek voor indrukwekkende wandelingen zelfs als het weer even niet zo mee zit.

'535759' door konne000 '535759' door konne000

MontenegroUlcinj

MontenegroUlcinj

Geen badmeester!!

konne000

Al eerder liet ik de badhokjes en douches van Ulcinj, de meest zuidelijke plaats langs de oude Joegoslavische Adriatische kust. Ook het badmeesterhokje was verlaten, maar ja, als er geen zwemmers zijn, waarom zal hij/zij daar dan gaan staan?

'546416' door lsteentjes '546416' door lsteentjes

MontenegroSkadar-meer NP

MontenegroSkadar-meer NP

U-bocht in het meer..

lsteentjes

Het meer van Skadar is sinds 1983 een Nationaal Park waar veel vogel- en vissoorten leven en ook bijvoorbeeld de otter. Er zijn twee bezoekerscentra en vanaf verschillende dorpen kunnen boottochten gemaakt worden. In het noorden bevindt zich het uitzichtpunt waar je deze u-bocht goed kunt bekijken.

'509866' door HenkJanKlaver '509866' door HenkJanKlaver

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Op de mistbank in...D

HenkJanKlaver

NP Durmitor is een prachtig park voor de wandel- en klimliefhebber. Vanuit Zabljak kun je dit park bezoeken en heeft prachtige plekken. Ook gaat er een weg dwars door het park zodat je ook op minder heldere dagen (zoals deze op de foto) met je auto toch kunt genieten van dit ruige stukje Montenegro. Op de dag van deze foto zag alles helemaal dicht, maar dat maakte het alleen maar spectaculairder om hier te mogen rondrijden. Mijn vrouw en ik hebben nog even op het (mist)bankje gezeten. Met onze kragen opgetrokken waren we aan het genieten.

'545666' door lsteentjes '545666' door lsteentjes

MontenegroSkadar-meer NP

MontenegroSkadar-meer NP

Rijeka Crnojevica

lsteentjes

In Rijeka Crnojevica aan het meer van Skadar lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Oude - vaak vervallen - huisjes, rust en de typische Montegrijnse plattelands cultuur; zeer de moeite waard om evente stoppen voor een drankje.

'555048' door travelbag '555048' door travelbag

MontenegroLovcen NP

MontenegroLovcen NP

Helemaal op de top

travelbag

In het NP Lovcen vind je op de top van een berg een leuk klein kerkje. Het hoort bij het klooster dat in het dal gelegen is (dit volgens rr kheijlaerts). Hier zat ik even mis met de omschrijving. Bedankt voor de correctie. De wandeling er naar toe en het uitzicht veranderen hierdoor niet. Het blijft een mooie wandeling en uitzicht. Dus als je natuur en cultuur een beetje wilt combineren, is een bezoek aan deze plek wel de moeite waard (even openen).

'542336' door KHeijlaerts '542336' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Durmitor Rocks!

KHeijlaerts

Kenmerkend aan Durmitor NP is het gigantische rotsmassief wat overal bovenuit toornt. Als je hier onder loopt voel je je erg klein kan ik je zeggen. In mijn wandelvakantie afgelopen zomer was dit mijn eerste wandeling door de bergen van Montenegro. Een zeer goed begin van een prachtige rondreis door dit kleine, vrij onbekende landje. Montenegro is aan de kust al wel toeristisch (bij Kotor bijvoorbeeld) maar landinwaarts in de bergen kom je vrijwel geen toeristen meer tegen. Fantastisch! En dan is het ook nog zo overweldigend mooi!! Gelukkig was ik hier voordat iedereen heeft ontdekt dat Montenegro een supermooi vakantieland is :-) De zomers zijn warm en vrij droog. Door de rest van het jaar valt er wel erg veel regen en sneeuw. Vooral in de bergen. Niet voor niks dat zelfs de Montenegrijnen hier wegtrekken en in de steden gaan wonen. Nu zijn er subsidies, zodat het weer wat aantrekkelijker wordt om te 'boeren' in de bergen. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; f8; 1/250s; ISO200

'550401' door lsteentjes '550401' door lsteentjes

MontenegroLovcen NP

MontenegroLovcen NP

Mausoleum van Njegos

lsteentjes

Op 1700 meter hoog op een bergtop in het Lovcen National Park staat het hoogste mausoleum ter wereld - die van Petar Petrovic II Njegos. Na 467 treden bereik je het mausoleum en daarachter bevindt zich het 360 graden uitzichtspunt over de omringende bergen. Zeer indrukwekkend!

'559970' door KHeijlaerts '559970' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Ga wandelen in...Durm

KHeijlaerts

Ik kan iedereen aanraden om te gaan wandelen in Montenegro. Het is een klein landje met prachtige en behoorlijk verschillende nationale parken. Deze foto nam ik in het Durmitor NP in het noordwesten van het land. Kenmerkend voor dit gebied is het steile bergmassief dat je hier op de achtergrond ziet. Dit domineert het landschap en je ziet hem dan ook veel tijdens je wandeling. Verder is het qua vegetatie een heel rijk gebied. Je loopt bijvoorbeeld regelmatig door prachtige, gevarieerde bloemenweides. De uitzichten in dit gebied zijn zo mooi! De wandelroute die ik liep stond goed aangegeven, toch raad ik je aan met een gids te wandelen zodat je meteen veel te weten komt over het gebied en je vervoer geregeld is. Je loopt hier namelijk van A naar B en niet in een rondje. (Je kan natuurlijk ook een deel heen en weer wandelen als je toch liever alleen wandelt)

'538627' door whelder '538627' door whelder

MontenegroLovcen NP

MontenegroLovcen NP

Witte wereld

whelder

Montenegro, het land van de zwarte bergen, ontpopte zich op enkele wandeldagen in de meivakantie dit jaar als vooral een witte wereld. In de dichte mist kon je soms nog geen 20 meter ver kijken. Wat je zag was wel de moeite waard. Het is een land met prachtige ongerepte bergweiden en als de mist optrekt ook prachtige vergezichten.

'558265' door KHeijlaerts '558265' door KHeijlaerts

MontenegroBiogradska Gora NP

MontenegroBiogradska Gora NP

Over de toppen van...

KHeijlaerts

-PANORAMA- Wandelen in Montenegro moet op je wensenlijstje staan als je van wandelen in de natuur houdt. Montenegro is klein en overzichtelijk en kent vele mooie Nationale Parken waar prima gemarkeerde routes zijn te vinden. Biogradska Gora is een van deze NP. Een natuurgebied wat voor een groot deel bestaat uit oerbossen en prachtige bergen. De uitzichten die je hebt als je boven de bossen uit komt zijn geweldig! Je kijkt hier over half Montenegro uit. Foto graag even openen om goed van het uitzicht te kunnen genieten ;-) (Foto is gemaakt met mijn iPhone)

'542561' door KHeijlaerts '542561' door KHeijlaerts

MontenegroBiogradska Gora NP

MontenegroBiogradska Gora NP

Bootje varen

KHeijlaerts

Het Biogradsko jezero is een groot bergmeer in de oerbossen van Biogradska Gora NP. Het is een bekende plek in Montenegro en je ziet hier dan ook meer toeristen. (wel voornamelijk lokaal toerisme) Gelukkig blijvende meeste toeristen direct bij het meer. Als je gaat wandelen laat je de rest snel achter je en loop je weer in alle rust door de prachtige oerbossen! Hier vooraan bij het meer dus nog niet, ik kijk hier tussen wat bomen naar het meer, waar je ook ziet dat je roeibootjes kan huren om het prachtige heldere bergmeer te verkennen vanaf het water. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; f8; 1/200s; ISO200

'559991' door whelder '559991' door whelder

MontenegroLovcen NP

MontenegroLovcen NP

Kapelletje in de...wo

whelder

Toen wij in het voorjaar van 2016 door de bergen van Montenegro dwaalden kwamen we vaak in een witte wollen deken van mist terecht. Dat gaf een bijna mystieke sfeer. Zeker met een kapelletje als dit op de achtergrond. Een beetje spannend was het ook wel, zeker toen wij het pad kwijtraakten en de GPS dienst weigerde terwijl wij hooguit 20 meter voor ons uit konden kijken. Dit kapelletje had daarom extra betekenis voor ons omdat we aan de hand hiervan weer konden bepalen waar we waren en hoe we verder moesten.