Moldavië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Wijnproeven in Cricova

Moldavië


Een wijnproeverij hoort ook bij een reis door Moldavië. Er worden hier namelijk prima wijnen geproduceerd. Heel bekend zijn de wijnen uit Cricova. Je kunt het bedrijf bezoeken. Zowel vanuit de hoofdstad Chisinau, als ook vanuit het door mij in een andere tip geprezen dorpje Butuceni, is dat heel goed te doen.

Het is raadzaam om een georganiseerde toer te boeken, want je gaat namelijk eerst onder de grond naar alle voorraden kijken. Ik vond het heel bijzonder om te ontdekken dat daar wel 120 kilometer aan wegen ligt. Je hebt er zelfs onderaardse kruisingen met voorrangsborden. Er werkt zo’n 500 man personeel onder de grond en die rijden daar ook. Je bent dus niet de enige. Maar: druk is het er niet.
De wijnproeverij is pas aan het eind van de toer. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een aanrijding met een dronken chauffeur….

Eerst krijg je uitleg bij de straten met eikenhouten vaten vol kwaliteitswijnen. Daarna rijd je naar de flessen met champagne-achtige wijnen. (Ze mogen de naam champagne niet gebruiken, maar de kwaliteit is gelijkwaardig.) Je ziet daar meerdere straten vol met rekken. Daarin hangen de volle flessen schuin naar beneden. Om de dag moeten die flessen, om de goede kwaliteit te krijgen, een halve slag gedraaid worden. Een geoefend arbeider draait op een dag 26.000 flessen. (Ik ben blij dat het mijn werk niet is…)

Vervolgens tonen ze je de opslagruimtes met kwaliteitswijnen. Vladimir Poetin, Angela Merkel en ook andere beroemdheden hebben daar hun eigen voorraad liggen. Poetin heeft hier zelfs in een van de pronkzalen zijn vijftigste verjaardag gevierd. De Russische ruimtevaarder Joeri Gagarin heeft ooit gezegd dat het voor hem eenvoudiger was om van de maan terug te keren, dan om uit Cricova te vertrekken….

De wijnproeverij is keurig verzorgd. De ober droeg zelfs witte handschoenen. We kregen vier soorten geserveerd. Op tafel stond water om de smaak te neutraliseren en ook waren er schaaltjes met zoute koekjes. Daarmee voorkom je dat de wijn “fout valt” als je tot dan toe weinig gegeten hebt.

Zelfs mensen die geen wijn drinken vonden het een interessante excursie. Na afloop moet je er wel voor zorgen dat je door een BOB naar huis wordt gebracht. Vandaar dus mijn advies om een georganiseerde excursie te boeken.