Moldavië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Een heel fijne wandeling langs de rivier de Raut.

Moldavië


Zoals beloofd volgt hier de tip over Butuceni en omgeving. Het dorpje ligt prachtig aan meanders van het riviertje de Raut. Een heel leuke wandeling ( van ongeveer anderhalf uur) is het tochtje naar het verder aan de rivier gelegen dorp Trebujeni. Deze hele regio heet Orheuil Vechi. Wij hebben de heenweg onderlangs de rotswand gelopen. (Zie ook mijn foto “Mooi Orheuil Vechi”) Halverwege kom je bij een paar verlaten kloostercellen in de rotswand. Ook zie je onderweg waarschijnlijk wel wat vissers met grote netten aan het werk. Verder is de kans groot dat je een kudde schapen en geiten tegenkomt. Trebujeni is een wat groter dorp, met een fraai kerkje en een monument ter herinnering aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Neem voor de zekerheid genoeg water en wat eten mee. Wij hadden het geluk dat we bij het pensiun Casa din Lunca een heerlijke maaltijd konden bestellen (dankzij het feit dat onze reisbegeleider Russisch sprak), maar groepsgenoten kwamen op eigen houtje niet verder dan een Mars of een Twix in een van de kleine kruidenierszaakjes daar….

De terugweg naar Butuceni zijn we boven langs de rotsrand, over een goed pad, terug gelopen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de meanderende rivier onder je. Vlakbij Butuceni passeer je eerst een mooi orthodox kerkje en iets verderop staat een klokkentoren. Ik raad je aan om daar naar binnen te gaan. Je daalt dan af in gewelven waar een mooie kleine kapel te vinden is. Een kluizenaarachtige monnik verkoopt er religieuze artikelen en beide keren dat ik was waren er mensen hardop aan het bidden. Het uitzicht bij de monnik, over het dal, is prachtig.

Tegenover de klokkentoren is de oude begraafplaats van het dorp. De graven liggen er zo dicht bij elkaar dat je nauwelijks paadjes vindt. Toen ik er was (op 30 april) stonden alle seringenbomen er in volle bloei. Dat maakte deze plek bijzonder sfeervol. Voor de begraafplaats langs kun je gemakkelijk weer afdalen naar het dorp en het in mijn vorige tip genoemde Agro Pensiunea Butuceni.