Moldavië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Wijnstad Milestii Mici

Moldavië


Bijzondere interessant is een bezoek aan Milestii Mici op ongeveer 20 km ten zuiden van Chisinau. Daar bevindt zich een ondergrondse wijnstad, in gangen en ruimten die zijn vrijgekomen na de ontginning van kalksteen. De gangen strekken zich uit over een afstand van 200 km waarvan ongeveer 55 km op dit moment in gebruik is voor wijnopslag. De Milestii Mici kelders zijn in het Guiness Book of Records erkend als de grootste in de wereld. Tunnelstraten "Cabernet", "Chardonait", "Feteasca", "Sauvignon" enz. vormen de verbindingen ondergronds. Met een auto rijd je door de donkere ondergrondse gangen zelfs tot op een diepte van 125 m. De temperatuur in de kelders blijft het hele jaar constant tussen 12 en 14?C en de luchtvochtigheid bedraagt 85 tot 95%. Dit zijn ideale omstandigheden voor de opslag en het behoud van wijnen. Vergeet niet je jas mee te nemen ook al is het buiten warm. De "Gouden Collectie" van Milestii Mici heeft bijna 2 miljoen flessen en werd onlangs erkend als grootste wijncollectie van Europa. Tijdens een rondtour door de kelders vertelt een gids over de geschiedenis van Milestii Mici en de wijnindustrie van Moldavië en neemt je mee langs de wijncollectie. Uiteindelijk eindigt de tour in een proefruimte, ingericht volgens traditionele Moldavische stijl. Een Moldavisch bandje van[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/moldavie/reisreporter/fotos/286936.html" target="_blank"] L?utari[/url], Roma-muzikanten, speelt tegelijkertijd Moldavische volksliedjes. De gids geeft tussendoor uitleg over de smaak van diverse wijnsoorten.
Voor een tour op Milestii Mici kun je kiezen uit verschillende arrangementen.
Wij hadden gekozen voor de "Express": een proeverij van 3 soorten wijn (1 witte wijn, 1 rode wijn en 1 mousserende wijn) met maaltijd (voorgerecht "Doina", assortiment van salami, kipbarbecue met pineaple, frites, fruit) + 1 fles witte en 1 fles rode wijn als aandenken. Duur circa 2 uur.

Voor beeldmateriaal verwijs ik naar [url="http://www.youtube.com/watch?v=jZa_cbRm4OA&NR=1" target="_blank"]filmpje 1[/url] en [url="http://www.youtube.com/watch?v=0unBLfmjdGQ" target="_blank"]fotoreeks 2[/url].