Ohrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pantelejmon klooster

Ohrid,
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)


Het Klooster van Sint Panteleimon (Pantelejmon) is gebouwd door St. Clement op verzoek van Boris I van Bulgarije, prins van het Eerste Bulgaarse Rijk 852-898. De kerk bevindt zich op de ploasnik en is geweid aan St. Panteleimon. Deze Bulgaarse heilige was een belangrijk geestelijk schrijver die in het klooster één van de eerste universiteiten van deze regio opzette.Het klooster was een centrum voor onderwijs en wordt gezien als een van de oudste universiteiten van de westerse wereld.

Het St. Panteleimon staat op de Plaosnik heuvel met uitzicht op het Meer van Ohrid. St. Clement is de beschermheilige van de stad en ligt begraven in het klooster. Op de Plaosnik heuvel liggen restanten van de oude stad Lichnid, en er zijn prachtige mozaïekvloeren te zien. (bron:www.ohrid4u.com)

Deze foto heb ik gemaakt toen wij in 2008 voor het eerst Noord-Macedonië bezochten. Nadien is men gestart met de bouw van een nieuwe universiteit genaamd Plaosnik 2014, waardoor het hele aanzicht flink is veranderd.

Het door de overheid gefinancierde plan voorziet in de oprichting van faculteiten voor theologie en sociale wetenschappen, musea, galerijen, een conservatieschool, monumenten en conferentiezalen. Het probleem is dat dit alles moest worden gebouwd bovenop deze waardevolle archeologische opgraving. De Association of Macedonian Architects heeft gewaarschuwd dat de pittoreske stad met Byzantijnse kerken en basilieken het risico loopt te worden geschrapt van de prestigieuze lijst van UNESCO-werelderfgoedsites als men geen rekening houdt met deze waardevolle archeologische opgravingen.