Macedonië

Macedonië maakt deel uit van de Balkan en ligt ten noorden van Griekenland. Deze republiek is geheel door andere landen omsloten en grenst verder aan Albanië, Bulgarije en Servië-Montenegro. Het land is bijna even groot als Nederland maar heeft maar ongeveer twee miljoen inwoners. De langste rivier van het land, de Vardar, stroomt dwars door de hoofdstad Skopje heen. Het land ligt in een regio waar regelmatig aardbevingen voorkomen. Dit komt doordat er hier drie tektonische platen, de Europese, Aziatische en Afrikaanse, samenkomen. In 1963 is Skopje zwaar getroffen door een aardbeving waarbij een groot deel van de stad is verwoest. Ondanks dat er veel gebouwen niet meer bestaan is er nog genoeg te zien in deze hoofdstad. Zo is er de Stenen Brug die het nieuwere gedeelte van de stad verbindt met het oude gedeelte links van de rivier. In dit oude gedeelte zijn veel ambachtelijke winkeltjes te vinden. Ook zijn er in de stad nog veel Islamitische invloeden te zien; er zijn veel moskeeën en Turkse monumenten.

In Macedonië word je omgeven door een ongelofelijk groen landschap met ruige bergen en meren. Er zijn zestien bergen hoger dan 2000 meter en de hoogste is de 2764 meter hoge Golem Korab. Van de vele meren die Macedonië rijk is zijn de meren van Ohrid , Prespa en Dojran de meest bekende. Het meer van Ohrid is een van de diepste en oudste meren van Europa. Het is ca. drie miljoen jaar oud en bereikt een diepte van wel 288 meter. Wandelaars hebben het rijk in de bergen bijna voor zich alleen. Er zijn drie natuurparken in Macedonië die zich allemaal aan de westkant van het land bevinden. Het grootste nationale park is Mavrovo en hier kun je in de zomer terecht voor mooie wandel- en fietstochten. In dit park bevindt zich de berg Golem Korab. Het Pelister Nationaal Park national park kent een grote diversiteit aan flora en fauna en is het oudste park van het land. Galicica national park is een berggebied tussen het Ohridmeer en het Prespameer . Het staat onder meer bekend om het eilandje Golem Grad , wat ook wel het slangeneiland wordt genoemd vanwege de grote slangenpopulatie.

Verder telt Macedonië veel oude stadjes, middeleeuwse kloosters, oude Turkse bazaars en orthodoxe kerken met bijzondere fresco’s. De bevolking is vriendelijk en maakt graag een (gebaren)praatje. In het land heerst een gematigd landklimaat met warme, droge zomers en koele winters met veel neerslag. In het zuiden kan het zelfs veertig graden worden in de zomermaanden. In de bergen is het koeler en valt er meer neerslag.

Als je graag dieren in het wild wil zien zit je hier goed. Gieren, wolven, gemzen en zelfs beren en lynxen zijn slechts een paar voorbeelden van de vele diersoorten die hier voorkomen.

Macedonië is een land waar liefhebbers van natuur en cultuur nog veel kunnen ontdekken.

Informatie over Macedonië

Alle highlights van Macedonië

Beste foto's & tips van Macedonië

'390931' door annelotteleenen '390931' door annelotteleenen

Macedonië

Macedonië

Mavrovo National Park

annelotteleenen

Adembenemend! Dat is het woord dat bij me te binnen schiet om het Mavrovo National Park te omschrijven. In mei lagen de bergtoppen nog vol met sneeuw. Deze foto is genomen op zo'n 2000 meter hoogte. De weg is de enige weg naar het plaatsje Gali?nik. Het was een slingerweg van niet al te beste kwaliteit. Je komt er niemand anders tegen, geen toeristen. In de zomer lopen hier duizenden schapen om te ontsnappen aan de warmte van het dal. In de winter blijft er maar 1 vrouw achter in het dorp Gali?nik. Het dorp is na hevige sneeuwval niet meer te bereiken.

'441538' door MaJaTa '441538' door MaJaTa

Macedonië

Macedonië

Bij de Matka kloof.

MaJaTa

Een heerlijk gebied is de Matka kloof in Macedonië, geweldig mooi wandelgebied door de bergen of een boottocht maken op de rivier. Deze kloof waar de rivier de Treska doorheen stroomt ligt zo’n 20 kilometer buiten Skopje, het is ook een heerlijke plek om de zomerse hitte te ontvluchten. Wat zijn de rivieren daar toch anders van kleur dan in Nederland.

'551115' door MaJaTa '551115' door MaJaTa

Macedonië

Macedonië

Een eigenwijze pauw..

MaJaTa

Op een van de mooiste plaatsen aan het meer van Ohrid ligt het klooster van Sint-Naum, leerling van Cyrillus en grondlegger van het Cyrillisch schrift. Dit christelijk en orthodox klooster kleurt blauw door de vele pauwen die daar overal vrij rondlopen en vliegen. Deze pauw wilde graag op de foto en zat telkens voor mijn lens! Er zaten er een paar zelfs heel hoog in de bomen om af en toe weer heel sierlijk naar beneden te fladderen. Prachtig die kleurenpracht, ook een aanrader zijn de mooie tuinen die naast het klooster liggen. Macedonië is een steeds populairder wordende vakantiebestemming in de Balkan en dit is ook niet zo gek als je ziet wat het land allemaal te bieden heeft. Daarnaast heeft Macedonië het voordeel dat het een goedkoop vakantieland is. e gaat hier bijvoorbeeld nog lekker uit eten voor ongeveer tien euro en een kopje koffie kost op de meeste plaatsen niet meer dan een euro. De belangrijkste reden dat Macedonië nog niet door het grote publiek ontdekt is dat het land niet beschikt over een kust maar niet getreurd, het heeft een heel groot, rustig en kraakhelder meer waar je goed in en op kan vertoeven!

Praktische informatie over Macedonië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  mk
 • Hoofdstad
  Skopje
 • Aantal inwoners
  2,1 miljoen
 • Oppervlakte
  60% van Nederland
 • Reistijd
  3:15
 • Talen
  Macedonisch, Albanees, Servokroatisch, Turks, Roma
 • Religie
  macedonisch orthodox (67%), moslim (30%)
 • Tijdsverschil
  Geen tijdsverschil
 • Tijdverschil
  Geen tijdsverschil
 • Telefooncode
  389
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief, wees wel waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A
 • Aanvlieghaven
  Skopje (SKP)
 • Nationale feestdagen
  8 september Onafhankelijkheidsdag, 11 oktober Partizanendag

Kaart van Macedonië en omgeving

Roemenië, Servië, Macedonië

De Roma – een van de laatste nomadenvolken van Europa – komen oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig ligt het hart van hun trotse cultuur in Roemenië, Servië en Macedonië. Een rondreis.

De Roma – een van de laatste nomadenvolken van Europa – komen oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig ligt het hart van hun trotse cultuur in Roemenië,...