Litouwen

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Litouwen image

Voorpret

Litouwen
Europa
Vulture1960

Voorpret

Het is half december. Buiten is het guur. Binnen zitten we aan de warme chocolade melk met slagroom. We horen een harde plof. De honden beginnen te blaffen. We zien de postbode weglopen. Op de mat liggen de nieuwe vakantiegidsen voor volgende jaar. Hoera de voorpret kan beginnen.

Voor de zomervakantie weten we het al, dat wordt een groepsrondreis door Britisch Columbia in Canada. Maar voor de meivakantie moeten we nog kiezen! Geïnspireerd door de foto’s, blogs en tips die ik heb zien voorbij komen op de Columbus site besluiten we om te kijken voor een wandel- of een fietsvakantie!

We verslinden de vakantiegidsen. We vergelijken reizen en proberen iets te vinden wat zoveel mogelijk bij onze interesses past. Dus natuur, cultuur en lekker actief bezig zijn. En ook willen we graag ergens naartoe waar we nog nooit geweest zijn. Uiteindelijk blijven er 3 reizen over. We maken allebei een top 3 en die gaan we vergelijken. Dit s altijd Spannend. Gelukkig hebben we deze keer allebei dezelfde reis op nummer een staan. We boeken de reis.

We gaan 9 dagen fietsen in de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). Het is een groepsreis en we leggen ook enkele stukken in een bus af. We bezoeken de historische steden Vilnius, Riga en Tallinn, en we gaan fietsen door ongerepte natuurgebieden zoals nationale park Trakai, langs het unieke duinengebied over de Koerse schoorwal, de bossen bij Jurmala en in het Lahemaa nationaal park in Estland.

Maar dan begint het voorbereiden, en de bijbehorende pret. Eerst op de Columbus site foto’s kijken, blogs en de tips lezen. Ook de digitale versie van de Lonely Planet mag niet ontbreken op de altijd meereizende iPad. Daarin en op Wikipedia zoek ik alle plaatsen op die we aandoen, en ik maak aantekeningen. Op tripadvisor alvast een kijkje nemen in de Hotels die we aandoen.

En natuurlijk nog een mooi vakantieadresje regelen voor onze beide hondjes. We hebben mazzel. Een van onze zoons komt negen dagen in ons huis wonen en hij neemt de verzorging van onze vriendjes op zich.

Voor ons begint een vakantie niet pas als je op reis gaat, maar wanneer de vakantie boeken binnenploffen op de mat! Zo geniet je eigenlijk het hele jaar door van vakantie! Proost!