image
Julian Konrad

De 6 mooiste dorpen van Liechtenstein

Met een oppervlakte van 160 vierkante kilometer is Liechtenstein een van de kleinste landen ter wereld. Laat je door de geringe afmetingen niet foppen: de variatie in dit piepkleine vorstendom is groot, van kastelen en kleurrijke bloemenweiden in de Rijnvallei tot traditionele dorpjes en huiselijke berghutten hoog in de Alpen. We zetten de zes mooiste dorpen (en hun omgeving) van Liechtenstein op een rij. 

1. Vaduz: prinsheerlijk genieten

Vaduz: een van de mooiste dorpen van Liechtenstein. Foto: Liechtenstein Marketing/ Julian Konrad PhotographyFoto: Julian Konrad Photography

Het gebeurt niet vaak dat de hoofdstad tevens een van de mooiste dorpen van een land is, maar met nog geen zesduizend inwoners is Vaduz compact, overzichtelijk en bovenal charmant. Hier zetelt staatshoofd Prins Hans Adam II in Schloss Vaduz, een stoer twaalfde-eeuws kasteel op een helling hoog boven het centrum. Het slot is gesloten voor bezoekers, maar er bestaat altijd de kans dat de prins je vriendelijk groet als hij terugkomt van zijn ochtendwandeling. In de Hofkellerei kan ook jij prinsheerlijk genieten. Dankzij de warme föhnwind is het klimaat in Liechtenstein verrassend mild en daarmee ideaal voor het verbouwen van Pinot Noir en Chardonnay-druiven. Nog een reden voor een proeverij: al het moois van Vaduz ligt op loopafstand! Op de ‘Museummijl’ heb je keuze uit zes boeiende musea. Het meest in het oog springend is de zwart gepolijste basaltsteenfaçade van het Kunstmuseum Liechtenstein. De staatskunstcollectie staat bekend om zijn driedimensionale kunstwerken, met een bijzondere focus op arte povera en postminimalisme. Ook in het LandesMuseum even verderop vind je schatten uit de collectie van de vorstelijke familie. Voor de archeologie, cultuur en natuurschatten van het alpenland ga je naar het Liechtenstein NationalMuseum.

Zo kom je er: reis in minder dan een uur van Zürich naar station Sargans en stap daar over op de LIEmobil bus, die je in een half uurtje naar het centrum van Vaduz brengt.

2. Triesenberg: eeuwenoude bergtradities

Triesenberg: een van de mooiste dorpen van Liechtenstein. Foto: Daniel SchwendenerFoto: Daniel Schwendener

Toen de Walser – veehouders en bergboeren uit het Zwitserse Wallis – in de twaalfde en dertiende eeuw hun thuisland verlieten op zoek naar nieuwe weidegronden, streek een deel van hen neer in Triesenberg. De inwoners van het bergdorp zijn directe nakomelingen van hen en daar zijn ze trots op. Een oplettend luisteraar merkt het aan het Walser dialect, maar ook de architectuur van de oude huizen is uniek. In het Walser Museum leer je alles over hun geschiedenis, cultuur en gebruiken. Het museum is niet de enige plaats waar oude verhalen tot leven komen. De 11,8 kilometer lange WalserSagenWeg voert langs goede geesten, reuzen en de in de bergen wonende Wilde Männli. Door gebruik te maken van openbaar vervoer is de route in te korten. Triesenberg is ook het startpunt voor pittige bergwandelingen zoals de Fürstensteig, een van de meest iconische tochten door het Rätikon, en uitdagende mountainbikeroutes.

Zo kom je er: met de LIEmobil bus reis je in tien minuten van Vaduz naar Triesenberg.

3. Balzers: zuidelijke flair

Balzers: een van de mooiste dorpen van Liechtenstein. Foto: Tim UlrichFoto: Tim Ulrich

Balzers, het meest zuidelijke dorp van Liechtenstein, heeft zonnige wijngaarden en – je verwacht het niet in een land zonder zee – uitstekende zwemplekjes in de open lucht. Op zomerse dagen nodigen de kiezelstrandjes aan de Rijn uit tot een verfrissende duik. De nabijgelegen Klettergarten Ellhorn daagt klimmers uit met driehonderd meter hoge, loodrecht uit de Rijn oprijzende kalkwanden. Een eenvoudigere en kortere klim brengt je bij Burg Gutenberg – Prins Hans Adam II is niet de enige met een kasteel in dit land. Boven op een met wijnranken begroeide heuvel torent de twaalfde-eeuwse burcht boven het dorp uit. De Vorburg is het hele jaar door gratis te bezoeken. De kapel en rozentuin zijn elke zondag van mei t/m oktober te bezichtigen.

Zo kom je er: met de LIEmobil bus reis je in een half uurtje van station Sargans in Zwitserland naar Balzers.

4. Ruggell: vallei vol bloemenpracht

Rugell: een van de mooiste dorpen van Liechtenstein. Foto: Julian KonradFoto: Julian Konrad

Het noordelijke dorpje Ruggell ligt in het meest vlakke gedeelte van het land. In mei, wanneer veel bergpaden hoog in de Alpen nog besneeuwd en onbegaanbaar zijn, verandert het Ruggeller Riet in een blauwe bloemenzee. De Siberische iris staat tot begin juni volop in bloei in dit laagveengebied. Ook vogels, insecten en hagedissen voelen zich thuis in de natte weilanden. Met wat geluk zie je er zelfs een bever of ijsvogel. Water speelt een belangrijke rol in dit deel van Liechtenstein en dat zie je terug in het Küfer Martis Huus. Het museum is geheel gewijd aan water en aan de machtige rivier de Rijn.

Zo kom je er: met de LIEmobil bus reis je in een half uurtje van Vaduz naar Eschen, waar je overstapt op de bus die je in een kwartier naar Ruggell brengt.

5. Triesen: voor het hele gezin

Triesen: een van de mooiste dorpen van Liechtenstein. Foto: Liechtenstein Marketing

Met een klimpark in de bossen, een zwembad en een blotevoetenpad is het dorp Triesen een echte familiebestemming. Bovendien is dit de meest logische uitvalsbasis voor kampeerders: de goed verzorgde Camping Mittagspitze is de enige camping in het hele land. Maar liefst vijftien wandelroutes beginnen op de camping, van kortere wandelingen geschikt voor het hele gezin tot kuitenbijters waarop je duizend hoogtemeters bedwingt.

Zo kom je er: met de LIEmobil bus reis je in minder dan tien minuten van Vaduz naar Triesen.

6. Malbun: op eenzame hoogte

Malbun: een van de mooiste dorpen van Liechtenstein. Foto: Alex StohlFoto: Alex Stohl

Op 1600 meter boven zeeniveau is Malbun het hoogstgelegen dorp van Liechtenstein. Dankzij de van sneeuw verzekerde hellingen is dit dé plek in het vorstendom om te skiën, te snowboarden en te langlaufen. Maar ook in de zomer gaat er niets boven Malbun. Nou ja, de Fürstin-Gina-Weg dan. Deze 11,9 kilometer lange tocht kun je in één dag lopen, maar wie met volle teugen van de berglandschappen en schone alpenlucht wil genieten kan er ook voor kiezen een nacht in een berghut door te brengen. Vanuit de huiselijke Pfälzerhütte is de route uit te breiden met een ochtendklim naar de Naafkopf, het 2571 meter hoge drielandenpunt waar Liechtenstein, Zwitserland en Oostenrijk elkaar ontmoeten. De hoogtepunten boven Malbun zijn ook met minimale inspanning te bereiken. Een kabelbaan voert naar Bergrestaurant Sareis op tweeduizend meter hoogte, met rösti, huisgemaakt gebak en stevige maaltijden die wandelaars op de been houden. Vanaf het zonneterras kijk je uit over het hele land.

Zo kom je er: met de LIEmobil bus reis je in een half uurtje van Vaduz naar Malbun.

Meer bijzondere dorpen en hun omgeving ontdekken? Reis dan door naar buurland Zwitserland! We zetten ook de mooiste dorpen van Graubünden, Ticino, Luzern, Vaud en Wallis op een rij.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.