Umbrie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht op Asissi

Umbrie,
Italië


Donkere wolken pakken zich samen boven de heuvel waar het middeleeuwse stadje Asissi. Hier werd in 1182 Franciscus geboren. De Heilige die al zijn bezittingen opgaf en toetrad in het klooster van de San Damianokerk. In 1217 begon hij zijn eigen kloosterorde, "de Franciscanen"
Franciscus werd beroemd als beschermheilige van de dieren, hij redde wurmen, die de weg overstaken van een wisse dood door ze aan de overkant in de berm te zetten. Hij preekte voor de vogels, deze waren direct stil toen hij ze toesprak terwijl ze daarvoor nog zoveel lawaai maakten dat niemand hem kon verstaan. Tenslotte temde hij een wolf die de stad Gubbio terroriseerde en bekeerde het beest tot vredelievend gedrag.
Nog altijd wordt Franciscus vereerd en is zijn kloosterorde wereldwijd actief. Asissi is een bedevaartsoord voor hen die de leer van Franciscus volgen. Overal in de stad zie je monniken in pijen en nonnetjes in habijt lopen in een prachtig middeleeuwse decor. Maar ook van een afstandje is de spectaculaire ligging van de stad tegen de helling een prachtig gezicht!