Trentino

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ötzi

Trentino,
Italië


Ötzi werd in 1991 gevonden in de Zuid Tiroler Alpen door een wandelend echtpaar. Op 3200 meter hoogte stak hij half uit een gletsjer. Al snel werd deze ijsmummie wereldberoemd, doordat hij 5.300 oud en ongekend goed behouden was gebleven, inclusief zijn kleren en uitrusting. Een journalist noemde hem Ötzi, een combinatie van de Ötztaler Alpen waar hij gevonden werd en de Yeti.

De mummie Ötzi is nu te bewonderen in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum in Bolzano. Dit gehele museum met meerdere verdiepingen is aan hem gewijd. 25 jaar onderzoek met de nieuwste technieken laten zien hoe hij leefde in de kopertijd (hij woonde 20 jaar in hetzelfde dal en was net op weg naar een ander dal waarvoor hij een bergrug over moest), wat zijn medische toestand was (slechte afgeplatte tanden en een pijnlijke verrotte rechterknie, gewrichtspijn die hij bestreed door tatoeagestrepen met houtskool, en buikpijn door lintworm), en hoe hij gedood werd, namelijk door een pijl van achteren onder zijn linkerschouder waardoor hij uitbloedde. Hij had net gegeten voordat hij zijn opponent tegenkwam, wild met een soort graanbrood, gewoon bewaard gebleven in zijn maag. Er is een hele reconstructie van zijn dood gemaakt via forensisch specialisten. Ook kun je zien op een filmpje hoe hij destijds uit het ijs gehakt werd en is er een apart gedeelte over alle media-aandacht van toen.

Ötzi was 45 jaar oud (op leeftijd toendertijd), 1,60 meter lang, woog 50 kg, had bruine ogen, een baard en schoenmaat 38. Hij had een koker van geitenleer waarin 14 pijlen zaten, had een soort backpack op zijn rug met spulletjes erin, en droeg een handboog van 1,82 meter lang. Het lijkt in het echt net een speer, zo lang, maar dat is het niet. Naast de uitrusting stalt dit belangrijke deel van het museum de kleren uit die hij droeg, zoals een berenmutsje, een mantel en beenbeschermers van geitenleer die hij met leren 'jarretels' ophield, en zijn schoenen van leer gevuld met gras. Allemaal teruggevonden, vooral het mutsje is prachtig intact inclusief leren riempje om onder zijn kin vast te binden.

De tweelingbroers Adrie en Alfons Kennis uit Arnhem hebben in 2011 een reconstructie gemaakt van Ötzi. Ze zijn de beste paleo-kunstenaars wereldwijd, zo wordt onder meer elk haartje handmatig aangebracht. Op de foto zie je hoe Ötzi eruit heeft gezien, alle geleerden zijn het erover eens dat dit de meest accurate weergave is. Daarom staat deze werkelijk levensechte reconstructie nu ook in het museum van Bolzano.

De mummie zelf mag je niet fotograferen, maar je kunt hem van zeer dichtbij achter glas bekijken, waar hij onder optimale omstandigheden behouden blijft. Ik ben enkele keren terug geweest omdat je elke keer weer andere details ziet. Hij glinstert omdat hij elk uur wordt natgespoten zodat hij niet uitdroogt. De nagels zitten nog gewoon op zijn handen en tenen, hij ligt met zijn linkerarm dwars over zijn bovenlichaam, dit vanwege de pijl waarmee hij geraakt werd.

Dit Ötzi-museum is niet alleen iets voor op een regenachtige dag, maar een hoogtepunt in de Dolomieten; uniek, fascinerend en intrigerend.