Sardinië, Italië
Italiëliefhebbers kunnen geen genoeg krijgen van Sardinië – het eiland blijft verrassen. Op het Columbus-menu: wijn tanken bij nonnen, op visite bij elfen, surfen met je yogaleraar, een date met je prins op het witte paard en je neus in een zee-egel. En dat is slechts het voorgerecht. Stel je eigen dagmenu samen met onze tips!
Tekst Alexandra Gossin Fotografie Hanneke de Vries
Sardinië
à la carte
Genot wordt op Sardinië
bloedserieus genomen en daar kun je niet kort over zijn. Na de
meest eenvoudige bestelling volgt geregeld een gepassioneerde
uitwijding of zelfs discussie over je keuze. En noem kaas vooral
geen kaas, maar wees zo specifiek mogelijk: je wilt de pittige
pecorino Sardo of van geitenmelk gemaakte ricotta of casumarzu. Die
laatste is overigens voor dare-devils, want gevuld met maden.
Levende maden. De gemene deler van de Sardijnse keuken is echter –
hoe kan het ook anders op een eiland – verse vis en zeevruchten.
Liefst gegrild op een open vuur en gegarneerd met jeneverbes en
mirte. De regionale must is kreeft, maar ook de door de Spaanse
kolonisten geïnspireerde visstoofpotjes en bottarga, kuit van
tonijn of harder, zijn niet te versmaden.
Plaatselijke pastaspecialiteiten zijn de culurgiones (ravioli met
kaas en ei) en maloreddus (met saffraan gekruide gnocchi). Met
recht beroemd is het Sardijnse brood, dat je als flinterdunne pizza
kunt kopen (carta da musica) maar ook ciabatta is alomtegenwoordig
evenals taartjes en gebakjes die met citroen, sinaasappel(sap) en
amandelen op smaak zijn gebracht. Wijnliefhebbers proberen de
regionale Vernaccia, een stevige drank die nog het meeste doet
denken aan sherry. Net als de Spaanse specialiteit kun je een droge
variant als aperitief nemen en een mierzoete als dessertwijn
(...)
Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 28
Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.