Italië reviews

10
Italië necropoli-di-pantalica
aticketto was hier 01 sep 2018
De Necropolis van Pantalica is de grootste dodenstad van Europa uit de bronstijd. De duizenden rotsgraven op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. en zijn verdeeld over vier dodensteden. De oudste liggen in het noorden en noordwesten van de vallei waar de rivier Anapo een canyon heeft gevormd. Je kunt Pantalica vanuit het zuiden (het dorpje Ferla) of vanuit het noorden (het stadje Sortino) bezoeken. Wij hebben de necropolis vanuit het zuiden bezocht…. In het plaatsje Ferla staan bruine bordjes met de tekst Pantalica. Goed opletten want ze zijn niet altijd even goed zichtbaar. Deze weg blijf je volgen en je komt dan vanzelf bij het visitor center. Dit is niet veel meer dan een houten huisje waar je wat info kunt krijgen, drinken kunt kopen en (niet geheel onbelangrijk) ook naar het toilet kunt. Het staat op de route goed aangegeven met borden waar de belangrijkste plekken zijn. Maar het mooist is om helemaal door te rijden naar het eind. Je komt dan uit op een onverharde parkeerplaats. Vanaf hier ga je te voet verder en daal je af de kloof de in. Onderweg kom je langs vele graven, grotten en de restanten van een grotkerkje. Op de bodem van de kloof stroomt een ijskoud riviertje. Wanneer je die oversteekt loop je aan de andere kant weer omhoog. Met een beetje geluk tref je een gids van het park die zijn uiterste best doet om je van extra info te voorzien.
Activiteit Wandelroute Fietsroute Autoroute Highlight Cultuur Natuurgebied Gebergte
  • Diverse vlinders en juffertjes
  • Veel wandelmogelijkheden en routes
  • Onderdeel van een natuurpark
  • Weinig bezoekers
  • Alleen met eigen vervoer bereikbaar
Review geplaatst op 2018-10-15
9
Italië castellammare-del-golfo
aticketto was hier 01 sep 2018
Tussen Trapani en Palermo ligt het schilderachtige stadje Castellammare del Golfo. De historische kleine vissershaven ligt aan de voet van steile berghellingen. Het stadje is redelijk toeristisch maar gelukkig is het niet volgebouwd met hotels. De voornaamste bezienswaardigheid van Castellammare del Golfo is de zee en de kleine vissershaven waar altijd wel wat te zien is. Vooral aan het eind van de middag is het een drukte van belang. De lokale jeugd scheuren met hun scooters rond en verse vis wordt opgehaald door de koks. Hier zijn ook een paar leuke terrasjes te vinden. Je kunt ook het kasteel bezoeken dat hier in oudste gedeelte van de stad ligt. Vanuit de haven worden excursies en dagtrips georganiseerd maar het is ook mogelijk om zelf een bootje te huren. En voor degene die net even wat anders wil kan proberen om met een vissersboot mee te varen. Het lokale VVV kantoor kan je hierbij helpen. Castellammare del Golfo is een perfect uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Het Riserva Naturale dello Zingarois het eerste beschermde natuurreservaat van Sicilië. Het biedt over een lengte van zo’n zeven kilometer betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten, zeldzame vogels en fijne strandjes. Wil je wat meer geschiedenis dan ben je binnen een half uur bij de tempel van Segesta.
Stad
  • Uitstekend uitgangspunt voor dagtripjes
  • Geen grote hotels
  • Gezellige en sfeervolle haven
  • Strand ligt buiten het centrum
Review geplaatst op 2018-10-11
9
Italië gibellina-en-poggioreale
aticketto was hier 01 sep 2018
Door een reeks van aardbevingen in 1968 werden de stadjes Gibellina en Poggioreale op het zwaarst getroffen. De inwoners bouwde nieuwe stadjes verderop en lieten de ruines achter. Het stadje Poggioreale werd aan zijn lot overgelaten en veranderde in een spookstadje. De straten liggen nog steeds vol met puin en huizen lijken elk moment verder te kunnen instorten. Van de kerk is niet veel meer overgebleven dan enkele bogen. De prachtige decoraties hebben plaatsgemaakt voor planten, mos en onkruid. De oude hoofdweg die dwars door het stadje liep is afgesloten en mag je officieel het stadje niet in voor je eigen veiligheid. Vanaf de diverse toegangswegen kun je toch goed zien wat voor schade de aardbeving heeft aangericht. Onderweg naar de andere zwaar getroffen plaats kom je een aantal ruines tegen. Deze staan gewoon langs de weg en wel te bezoeken. Let wel goed op je eigen veiligheid want niet alles is even stabiel. Het op een helling gelegen plaatsje Gibellina werd volledig door een zware aardbeving verwoest. Een landschapkunstenaar heeft de ruines omgetoverd in een gigantisch kunstwerk met de naam Cretto di Burri. Grote blokken van beton laten het oude stratenplan zien en verbergen het puin. De afstand tussen de twee stadjes is ongeveer zeven kilometer. Vanuit Palermo of Trapani is het ruim een uur rijden.
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Autoroute Architectuur Cultuur Natuurgebied
  • Onwerkelijke en fotogenieke locaties
  • Informatieborden bij Poggioreale
  • Weinig toeristen (ligt niet op de toeristische routes)
  • Je mag het stadje zelf niet in
  • Sommige toegangswegen in de omgeving zijn afgesloten dus lastig te vinden
Review geplaatst op 2018-10-03
8
Italië
ChristaThieme was hier 01 aug 2014
Het Colosseum in Rome is een must-see als je daar bent! Er is al zo veel over dit amfitheater geschreven dat ik daar volgens mij niet over hoef uit te wijden. Omdat we een overnachting net buiten Rome hadden duurde het even voordat we met het openbaar vervoer in de ochtend bij het overbekende bouwwerk waren. De eerste lange rijen hadden zich al gevormd. Nou, daar hadden we geen zin in met onze kinderen! Daarom zijn we eerst Rome zelf gaan verkennen en op het eind van de dag terug gekomen. Niks geen lange rijen, geen busladingen met mensen en dringen in de gangen. Nee, het was er heerlijk rustig en we hebben op ons gemak het machtige Colosseum inclusief de infoborden kunnen bekijken! Zelfs in het hoogseizoen!
Land
  • Heel veel info over het bouwwerk te vinden in het Colosseum zelf, geen gids nodig
  • Historisch gezien erg belangrijk
  • Heerlijk rustig aan het eind van de dag
  • Enorme drukte overdag
Review geplaatst op 2018-09-19
9
Italië Sicilië
TravelGoom was hier 01 jul 2018
Sicilië is al prachtig maar niet compleet zonder bezoek aan de Eolische eilanden ten noorden van het hoofdeiland. De Eolische eilanden met roemrijke namen als Vulcano en Stromboli zijn paradijsjes waar naast mooie stranden, leuke dorpjes met dito terrasjes je heerlijk korte wandelingen kunt maken of de snorkel kunt pakken. Er is nog een hoop vulkanische activiteit wat de trip extra bijzonder maakt. Vanuit Milazzo vertrekt de boot naar Vulcano (ca. 1u varen) en daar vandaan verder. Je kunt bijna het hele jaar op de bonnefooi naar de eilanden, overnachtingsplaatsen genoeg met uitzondering van augustus. Ik bezocht Vulcano en Stromboli maar er zijn 7 eilanden in totaal. Mijn tips: - Vulcano: beklim de vulkaan voor uitzicht en de gele zwavelkristallen, neem een warm modderbad, huur een scooter en rijdt naar het vissersgehucht Gelso in het zuiden. Huur een boot en zwem in afgelegen baaien. Er is een lekker zwart strand en gezellig winkelstraatje. Kleinschalig, laidback. - Stromboli: avondexcursie naar Stromboli vulkaan voor het 'vuurwerk', wandeling rond het eiland (dagtocht) Trek voor elk eiland 2 nachten uit voor een on-Europees avontuur. Kijk voor het indruk dit mooie drone-filmpje: https://vimeo.com/140816137 - dit is een update -
Regio
  • Fijne accomodaties
  • Afgelegen baaien en strandjes
  • Vulcanische activiteit, wandelend te ervaren
  • Rustig, laidback sfeertje
  • Duur in hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-08-30
8
Italië Milaan
sidonius was hier 01 apr 2015
Milaan heeft de naam een modestad te zijn. De stad heeft echter veel meer te bieden en is zeker de moeite waard om een stedentrip naar toe te ondernemen. De stad op zichzelf is misschien niet de mooiste van Italië - zeker niet - maar er zijn verrassende bezienswaardigheden. Alsof je in Milaan verschillende mooie dingen uit andere Europese steden bij elkaar hebt. Zo is er het prachtige Centraal Station van de Italiaanse spoorwegen. Een station met fraaie mozaïekvloeren en mooie architectuur. Het doet denken aan het mooie station van Antwerpen. Klim naar het dak van de Dom (Duomo) en geniet van het uitzicht over de stad. Maak mooie foto´s van alle details die je op dat dak van het gebouw binnen handbereik hebt. Zoek in de hete zomer verkoeling in de groene long van Milaan, het centrale Parco Sempione met de prachtige Arco de Pace (Vredesboog) die veel weg heeft van een combinatie van de Arc de Triomph en de Brandenburger Tor. 's Avonds is het genieten in de gezellige wijk Navigli met de vele restaurantjes en terrasjes aan het water; het "Quartier Latin" van Milaan. En als je dan toch ook nog je garderobe wilt uitbreiden is de Galleria Vittorio Emanuele en omgeving de wijk waar je moet zijn voor de laatste mode of gewoon om je ogen uit te kijken naar het shoppende publiek. Ben je tenslotte toe aan wat rust en stilte, denk dan eens aan een bezoek aan het Cimitero Monumentale, een grote begraafplaats waar veel beroemde Italianen begraven liggen.
Stad
  • Veel mooie bezienswaardigheden
  • Minder toeristisch dan andere grote steden
  • Stad als geheel oogt wat rommelig
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Italië Pisa
LCelis was hier 01 jul 2017
Eerste indruk: druk druk druk. Je moet je eerst door een massa toeristen wurmen om uiteindelijk een blik te kunnen gooien op de 3 monumenten binnen het ommuurde plein. Ook hier weer aanschuiven om een degelijke foto te maken. Uiteindelijk is het dit alles wel waard en een must om te zien als je in de buurt bent. Neem de tijd om de toeristen te observeren en je ziet er zeker en vast grappige taferelen.
Stad
  • een icoon
  • druk op sommige momenten
Review geplaatst op 2017-09-19
10
Italië Rome
Laxmi was hier 15 mrt 2018
Rome Is een prachtig land met veel geschiedenis. Ik heb er ontzetten genoten en veel gezien. Een echte aanrader voor iedereen. Voor ieder wat wils en ik heb ontzettend veel en mooie foto's gemaakt.
Stad
  • geschiedenis
  • Zakkenrollers
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Italië Venetië
agrotewal was hier 01 jun 2016
Venetië, een stad met meer dan 400 bruggen is ideaal voor een citytrip. Vliegen vanaf Amsterdam is goedkoop mits je het bijtijds boekt. Je kunt voor minder dan 100 euro een retour boeken en ook een hotel hoeft niet veel te kosten, gebruik internet voor een goedkope overnachting. De stad is gebouwd op meer dan 100 eilanden en heeft zoveel water, kanalen en grachtjes dat vervoer het meest over het water gaat. Een tochtje met een gondel begint bij 80 euro voor 40 minuten. Een beste prijs, maar als je met een gezin bent valt het mee. De vaporette, zeg maar busboot kost 7 euro per uur per persoon. Wil je toch varen neem dan een dagkaart dat kost je 20 euro, maar is 24 uur geldig. Het is veel goedkoper om te voet door de stad te gaan, verdwalen is bijna onmogelijk als je het Canal Grande maar volgt. De kleine straatjes zijn stil ook hoogzomer en eten en drinken is er heel betaalbaar. Pas op, ga geen koffie drinken op het San Marco tenzij je zwemt in het geld. Wil je genieten van een prachtige stad, vriendelijke mensen, toeristische hoogstandjes, maar ook stille authentieke straatjes, waar het wasgoed boven het water te drogen hangt, ga dan naar Venetië. En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke Italiaanse ijs, een echte cappuccino en een stuk verse pizza. Koop je deze heerlijkheden in kleine straatjes dan ben je minder geld kwijt dan bij ons een patatje met in de snackbar.
Stad
  • sfeervol ondanks de drukte
  • gondels en het Canal Grande
  • gezellige kleine straatjes en kanalen
  • beloopbaar centrum
  • de top bezienswaardigheden zijn erg druk
  • een drankje op het San Marco is erg duur
Review geplaatst op 2017-01-04
9
Italië Middeleeuws stadje Poppi
neretslok was hier 01 jun 2016
Weinig mensen gaan naar het deel van Toscane dat ten oosten van hoofdstad Florence ligt. Het is hier veel minder druk en toeristisch en we kunnen eindelijk op ons gemak door het wat afgelegen gebied rijden. Dit is een mooi en rustig stuk Toscane. Het stadje Poppi ligt 60 kilometer ten oosten van Florence, op 430 meter hoogte en heeft 6200 inwoners. Het stadje is een echte verrassing voor ons. Het is een charmant en bijzonder mooi bewaard gebleven middeleeuws stadje met een fraai kasteel: Il castello del conti guidi. We kunnen een bezoek aan dit kasteel aanbevelen. Het kasteel is fotogeniek, zowel van buiten als van binnen, is interessant en mooi en het heeft een bijzondere bibliotheek met honderden waardevolle middeleeuwse geschriften. Op het dorpspleintje naast het kasteel (met een fantastisch uitzicht) lunchen we. Het is een echt genoegen om hier te zijn. Weinig turisti!! In de middag rijden we via een andere weg (een nogal ongebaand pad waar we echt helemaal alleen waren) terug naar Florence.
Stad
  • Historisch, interessant en fotogeniek
  • Fraai kasteel
  • Erg rustig
  • Geen
Review geplaatst op 2016-12-24
8
Italië Alberobello
noordekker was hier 01 apr 2014
Alberobello is een bijzonder plaatsje in de Italiaanse provincie Bari. Toen ik hier kwam in april 2014, had ik het gevoel dat ik een soort sprookje binnenliep. Alle huisjes (trulli’s) zijn klein en witgeschilderd. De daken hebben puntige kegelvormige dakjes en zijn soms beschilderd met bepaalde tekens. Omdat de trulli van Alberobello opgenomen is in de lijst van werelderfgoederen, kan het soms best toeristisch zijn. Hier spelen de winkeleigenaren in het stadje goed op in, want bij elk winkeltje word je naar binnen gelokt en mag je proeven van allerlei likeurtjes. Zodra je de zaakjes -die vooral onder aan het dorp zitten- gepasseerd bent, kun je rustig wandelen tussen de hele bijzondere huisjes.
Stad
  • Bijzondere huisjes
  • Sfeervol
  • Redelijk toeristisch
Review geplaatst op 2016-11-08
7
Italië Pisa
JMoerkens was hier 01 apr 2007
Pisa is natuurlijk niet heel erg Columbus. Want met de wereldberoemde scheve toren in huis, trekt het hordes toeristen. Van de gebaande paden, no way. Maar toch heeft het stadje me ook wel positief verrast. Er is namelijk méér dan alleen de toren. Om te beginnen maakt de toren deel uit van een complex, met daarbij o.a. een kathedraal die erg mooi is. Maar buiten dit gigantisch druk bezochte plein, kent het stadje ook gezellige straatjes en pleinen waar de toeristen niet direct de boventoon voeren. Hier tref je gewoon een 'doodnormaal' Italiaans stadje, met een rivier, gezellige terrassen, goede ijssalons etc. Mijn advies zou zijn om hier wél een dagje heen te gaan, je ochtend te reserveren voor een bezoekje aan de trekpleister, maar daarna wat uurtjes door de stad heen te slenteren zonder doel. De kleurrijke panden zorgen voor de Mediterrane sfeer die Italiaanse steden zo fijn maken. Een echt vakantiegevoel krijg je hier!
Stad
  • Er is méér dan de toren
  • Gezellige binnenstad
  • Goede ijssalons
  • Erg druk bezocht
Review geplaatst op 2016-09-22
8
Italië Napels
RoyanvanVelse was hier 01 mei 2017
men zegt dat de stad gevaarlijk is en smerig. Van beide hebben we niets gemerkt. Er zijn veel leuke plekken en musea. Je dompelt ook onder in de menigte. Buiten de zomer is het niet eens zo heel erg druk. Alles is te lopen maar je moet wel over enige basisconditie beschikken voor alle trappen.
Stad
  • Veel te zien en te doen
  • Geschiedenis
  • Architectuur
  • Veel lopen
Review geplaatst op 2017-11-19
10
Italië
RoyanvanVelse was hier 01 mei 2017
Als je in de buurt bent van Napels, is dit echt een plek waar je geweest MOET zijn. Deze opgravingen zijn erg indrukwekkend en als je maar een beetje geïnteresseerd bent, kun je hier de hele dag doorbrengen. Het beste is om dan in de ochtend met een gids mee te lopen. Zo kun je jezelf oriënteren. En dan in de middag zelf op pad te gaan. Het kan er wel heel erg druk zijn.
Land
  • Geschiedenis
  • Archeologische interesse
  • Erg druk
Review geplaatst op 2017-11-19
8
Italië Sardinië
RDoodeman was hier 01 aug 2017
Roze en blauwe zone Maanden eerder waren we lekker gemaakt voor Sardinië door de wielersport. Een bekende jarige honderdjarige die dit jaar Sardinië in het voorjaar aandeed was de Giro. Overal waar de koers geweest was er nog te zien dat er een feestje was geweest. De voor de Ronde van Italië bekende kleur toonde zich nog overal op straat, vooral in de vorm van roze geverfde fietsen langs de zinderende wegen. Het wegdek gaf her en der de namen van de favoriete renners weer. Het bergdorp waar we later verbleven had het peloton ook bezocht. Het was niet onlogisch dat voor de 100-jarige koers het eiland bezocht werd, want het bergachtige, fraaie Sardinië heeft iets met honderdjarigen. Het is de thuisbasis van enkele van de oudste mensen ter wereld. Hier bestaat een eeuwenoude cultuur die zich kenmerkt door traditionele maatschappelijke waarden, respect voor ouderen en loyaliteit aan de familie. De lokale bevolking hield zich eeuwen aan ongeschreven wetten en heeft heel lang buitenlandse invloeden weten te w
Regio
  • Heerlijk voor een kustvakantie
  • Afwisseling door het berglandschap
  • Eeuwenoude cultuur
  • 's zomers soms erg warm
Review geplaatst op 2017-10-11
9
Italië
gorke was hier 01 aug 2017
Geweldige romantische stad waar je een paar dagen heerlijk kan rondstruinen. Er zijn veel musea en oude kerken. Ook voor de winkelliefhebbers kan je hier goed zijn. De stad heeft veel eettentjes waar je heerlijk kunt eten. Kortom een heerlijke stad voor een lang weekend.
Land
  • Veel bezienswaardigheden
  • Een van de meest romantische steden van Europ
  • Erg druk met toeristen
  • Moeilijk bereikbaar met de auto ( weinig park
Review geplaatst op 2017-10-09
8
Italië
sidonius was hier 01 apr 2015
Milaan heeft de naam een modestad te zijn. De stad heeft echter veel meer te bieden en is zeker de moeite waard om een stedentrip naar toe te ondernemen. De stad op zichzelf is misschien niet de mooiste van Italië - zeker niet - maar er zijn verrassende bezienswaardigheden. Alsof je in Milaan verschillende mooie dingen uit andere Europese steden bij elkaar hebt. Zo is er het prachtige Centraal Station van de Italiaanse spoorwegen. Een station met fraaie mozaïekvloeren en mooie architectuur. Het doet denken aan het mooie station van Antwerpen. Klim naar het dak van de Dom (Duomo) en geniet van het uitzicht over de stad. Maak mooie foto´s van alle details die je op dat dak van het gebouw binnen handbereik hebt. Zoek in de hete zomer verkoeling in de groene long van Milaan, het centrale Parco Sempione met de prachtige Arco de Pace (Vredesboog) die veel weg heeft van een combinatie van de Arc de Triomph en de Brandenburger Tor. 's Avonds is het genieten in de gezellige wijk Navigli met de vele restaurantjes en terrasjes aan het water; het "Quartier Latin" van Milaan. En als je dan toch ook nog je garderobe wilt uitbreiden is de Galleria Vittorio Emanuele en omgeving de wijk waar je moet zijn voor de laatste mode of gewoon om je ogen uit te kijken naar het shoppende publiek. Ben je tenslotte toe aan wat rust en stilte, denk dan eens aan een bezoek aan het Cimitero Monumentale, een grote begraafplaats waar veel beroemde Italianen begraven liggen.
Land
  • Veel mooie bezienswaardigheden
  • Minder toeristisch dan andere grote steden
  • Stad als geheel oogt wat rommelig
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Italië
LCelis was hier 01 jul 2017
Eerste indruk: druk druk druk. Je moet je eerst door een massa toeristen wurmen om uiteindelijk een blik te kunnen gooien op de 3 monumenten binnen het ommuurde plein. Ook hier weer aanschuiven om een degelijke foto te maken. Uiteindelijk is het dit alles wel waard en een must om te zien als je in de buurt bent. Neem de tijd om de toeristen te observeren en je ziet er zeker en vast grappige taferelen.
Land
  • een icoon
  • druk op sommige momenten
Review geplaatst op 2017-09-19
9
Italië
sidonius was hier 01 sep 2017
Ga je naar Sicilië, dan is een tocht over de vulkaan de Etna een aanbeveling, zeg maar een must. De vulkaan is constant actief en spuwt op zijn minst rook en waterdamp uit dat bij helder weer goed te zien is. De meeste mensen kiezen voor een bezoek aan de zuidflank, vanwaar je naar de hoofdkrater kunt. Dat gaat met een kabelbaan en vervolgens een bus. Het is er dan opok erg druk, en duur. Een mooi alternatief is de Etna beklimmen vanaf de noordflank. Daar is het zeker zo mooi en veel minder toeristisch, en (dus) goedkoper. Neem vanuit Linguaglossa aan de weg S120 aan de noordkant de weg (weggetje) naar de Etna Nord (het staat op een bruin bordje in het dorp Linguaglossa aangegeven). Een op zichzelf al prachtige route. Neem na een kilometer of 20 de afslag Piano Provenzana, een dalstation dat in 2002 onder een lavastroom werd bedolven. De Etna is in de winter een skigebied. Bij dit skistation kun je met een gids een tocht van 2,5 uur maken (de liften werken in de zomer niet) langs een serie kleinere kraters en uiteindelijk een grote krater. Gedurende de hele tocht heb je bij helder weer goed zicht op de top van de Etna, met zijn rookwolk. Vraag in Piano Provenzana naar gids Vincenzo (22), student geologie en opgegroeid aan de rand van de Etna. Hij is met de vulkaan vergroeid en weet er van alles op aansprekende wijze over te vertellen. Een tocht van 2,5 uur kost 25 euro p.p.
Land
  • Geweldig vulkaangebied
  • Vrij gemakkelijke tocht
  • Fantastisch uitzicht op de Etnakraters
  • Weinig toeristen
  • Niet zo duur
  • Je bezoekt dus niet de hoofdkrater
Review geplaatst op 2017-09-19
8
Italië
sidonius was hier 01 sep 2017
Als je in Europa nog traditionele zoutwinning wilt zien, kun je op Sicilië terecht. Aan de westkust, bij de stad Trapani,vind je nog zoutvlaktes waar op traditionele wijze zout wordt gewonnen uit zeewater. Met behulp van fotogenieke molens wordt zeewater in bassins gepompt, waar het zeewater verdampt en uiteindelijk het zout over blijft. De molentjes worden helaas meer en meer vervangen door pompen, het handwerk door machines. Desondanks is het fascinerend om te zien hoe zout uit water wordt gewonnen. De verschillende zoutgehaltes in de bassins leveren verschillende kleuren water op, van diepblauw tot rose. In de zomer kun je er grote groepen flamingo's en andere watervogels aantreffen. Bij het bezoekerscentrum is een heerlijk terras en restaurantje waar je voortreffelijk kunt eten. Een aanrader voor een bezoek aan de westkust.
Land
  • Fotogenieke plek
  • Interessant verschijnsel
  • Veel vogels
  • Het traditionele werk wordt meer en meer veva
Review geplaatst op 2017-09-17