Pompeï foto's & tips

'528942' door pkoelewijn '528942' door pkoelewijn

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Beelden in Pompeii

pkoelewijn

Op deze foto twee beelden van Igor Mitorai (1944-2014), een Poolse beeldhouwer die in Frankrijk en Italie (Pietrasanta, Toscane) heeft gewoond en gewerkt. Je vindt zijn bronzen en marmeren beelden overal op de wereld. Het was een droom van hem om ooit nog eens te kunnen exposeren in Pompeii. Dat is dus posthuum gebeurd .28 beelden van hem worden dit jaar tentoongesteld op de site. Op de voorgrond Icarus .

'485689' door ChristaThieme '485689' door ChristaThieme

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Voor eeuwig versteend

ChristaThieme

Op 24 augustus in het jaar 79 na Christus vond de allesvernietigende uitbarsting van de Vesuvius plaats, die Pompeii en zijn inwoners letterlijk voor eeuwen bedolven heeft onder puin en as. Als je een excursie naar de resten van de stad wilt boeken, zorg er dan voor dat je vroeg gaat. De lucht is dan nog koel en het je wordt dan nog niet bedolven onder de toeristen. Er zijn weinig plekken in Pompeii waar die huiveringwekkende geschiedenis zo dichtbij komt als de Orto dei fuggiaschi. De 'tuin der vluchtelingen', officieel door de Romeinen geregistreerd als reg. I, insula 21, bevindt zich in het gebied ten zuidoosten van Pompeii en is in gebruik als wijngaard. Het werd vernoemd naar een bijzondere vondst die midden in de wijngaarden werd gedaan: gedurende de opgraving van 1961 trof men hier de versteende overblijfselen van dertien personen, waaronder 3 kinderen, die hun toevlucht hadden gezocht toen de Vesuvius uitbarstte. Ze moeten in paniek de stad uit zijn gerend, zich bewegend in de richting van de stadsmuren, in een poging te ontkomen aan de regen van puimsteen (al snel 4 meter hoog!) die de eerste fase van de beroemd geworden uitbarsting kenmerkte. Meteen daarna volgden echter de asregens die hen fataal werden. Waarom liggen ze allemaal voor die muur? Konden ze de stadspoort niet vinden? Ze waren er bijna en ze kenden de stad waarschijnlijk op hun duimpje. We zullen het nooit weten... bron: http://orpheuskijktom.com

'548312' door Haribobanaan '548312' door Haribobanaan

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

De Mummies van Pompei

Haribobanaan

De mummies in Pompeii vertellen het verhaal over de ramp misschien nog wel het best. Meer dan 2000 mensen stierven in Pompeii toen Vesuvius in het jaar 79 n. C. uitbarstte. Dankzij gipsen afgietsels weten we meer over deze mensen die toen stierven. De vluchtende mensen hadden geen schijn van kans: de as- en puimregens zette zich vast als cement om hun lichaam. Dit versteende en de zachte delen aan de binnenkant van het lichaam verteerden. Giuseppe Fiorelli bedacht een methode om deze lichamen met nat gips te vullen zodat er een waarheidsgetrouw afgietsel van gemaakt kon worden. Deze methode staat bekend als de Fiorelli methode. Wat het zo indrukwekkend maakt zijn de gezichtsuitdrukkingen van deze gevonden lichamen die bewerkt zijn met gips: de vertrokken gezichten van de vluchtende mensen of de gezichten van mensen die in angst ineengedoken zaten. Allemaal in een verkrampte houding. De afgietsels van de lichamen zijn indrukwekkend om te zien.

'526516' door JoshuaX '526516' door JoshuaX

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Het andere Pompeï

JoshuaX

Een doorkijk naar een verfijnd bewerkt tempeltje van 2000 jaar oud, toebehorend aan een Villa in Pompeï, omlijst door prachtige mozaïeken op de muur. Let ook op het godsbeeldje rechts beneden het tempeltje. Veel mensen hadden in die tijd verschillende huisgoden, vaak bijvoorbeeld in de keuken om over het voedsel te waken wat daar werd bereid. We kijken vanaf de Romeinse straatkeien via een donkere patio naar dit prachtig bewaarde juweeltje, eeuwenlang begraven onder de lava van de Vesuvius. Staan we hier te dringen tussen horden toeristen? Nee, we staan hier helemaal alleen in deze afgelegen zijstraat van Pompeï. Is Pompeï de "tourist trap" waar het vaak voor versleten wordt? Wij hebben dit totaal anders beleefd. We waren hier wel in april dus dan zal het heel anders zijn dan in het hoogseizoen. Maar wij waren ten eerste echt verbaasd over hoe mooi het omgeven wordt door groen, je hebt nauwelijks in de gaten dat je in de stad zit. Het was veel groter dan we dachten, 44 hectare, en het was ook veel intacter dan verwacht. Een theater met 5.000 plaatsen, een prachtig forum, patio's, badhuizen, een arena, echt alles er op en eraan. De toeristen blijven vaak rond de centrale straten en het forum hangen, we konden vrij eenvoudig de rust opzoeken en genieten van de verfijnde dingen zoals op de foto. Na 5 uur rondkijken waren we nog niet klaar, maar wel moe en voldaan. Bij het forum zit een koffiehuis en eetgelegenheid, verrassend goedkoop, daar hadden we tussendoor de inwendige mens verzorgd. Pompeï is een prachtige site, mag op niemands reisagenda missen. En wie weet, beleef je het net zoals wij.

'497961' door martinhectors '497961' door martinhectors

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Pompeii

martinhectors

Er zijn twee ingangen voor de opgravingen van Pompeii. De meest populaire ingang ligt bij de oude stadspoort, Porta Marina. Er is veel te zien in Pompeii, dus koop je best een kaart van de opgravingen bij de kassa. Op de kaart staan een aantal routes langs de vele bezienswaardigheden. Wij hebben hier een zestal uren rondgelopen. Dus als je wil gaan, voorzie de nodige tijd. Op de achtergrond zie je de Vesuvius (in de wolken). Op 24 augustus 79 n.Chr. ten tijde van keizer Titus volgde de fatale uitbarsting van de Vesuvius, die Pompeii bedekte met een vier meter dikke laag vulkanische as en brokstukken (lapilli). Resten van Pompeii werden voor het eerst teruggevonden bij de aanleg van het Sarnokanaal in 1594-1600. In 1748 werden opgravingen gedaan onder supervisie van Karel van Bourbon, de koning van Napels. De eerste serieuze opgravingen begonnen in 1860 onder leiding van de archeoloog Giuseppe Fiorelli. Hij was ook degene die het procedé bedacht om gipsafgietsels van de slachtoffers te maken. Hiervan kan je er nog slechts enkele bezichtigen. Inmiddels is Pompeii voor 3/5 deel opgegraven.

'546805' door ChristaThieme '546805' door ChristaThieme

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Pompeï Panorama

ChristaThieme

Een bezoek aan Pompeï is onvergetelijk en eigenlijk wel een ‘must’ in de opvoeding van je kinderen omdat de invloed van de Romeinen in onze huidige cultuur nog zo goed zichtbaar is. In zijn tijd was Pompeii een van de grootste en welvarende steden totdat in 79 na Christus de vulkaan Vesuvius uitbarstte en de stad bedolf onder puin en lava, waarbij 10.000 tot 25.000 mensen stierven. Het is één van de best bewaarde Romeinse steden en behoort daarom ook tot het Unesco Werelderfgoed. Er komen jaarlijks miljoenen bezoekers en net zoals bij andere grote toeristische attracties is dé grote tip om vroeg aanwezig te zijn, voor de drukte. Wanneer je door de verlaten en vervallen straten loopt krijg je een bijzonder goed idee van de manier van het oude Romeinse leven. Naast de gewone huizen vind je er ook allerlei tempels en badhuizen. In de stad zelf vind je maar weinig uitleg. Zoek daarom van tevoren allerlei informatie of bezoek de stad onder begeleiding van een gids. Hierdoor gaat de stad nog meer leven. Lopend door de stad blijf je je werkelijk verbazen en bleef mijn camera maar klikken. Links achter op dit panorama van 5 foto's zie je nog net de Vesuvius. Eigenlijk bestaat de Vesuvius uit twee vulkanen. Mount Somma is de oorspronkelijke vulkaan die zich ongeveer 17.000 jaar begon te vormen. Regelmatig waren er uitbarstingen. Bij de beruchte eruptie in 79 na Christus stortte de top van de vulkaan Mount Somma in en vormde een caldera en in deze grote komvormige krater ontstond de vulkaan Vesuvius. Het was dus eigenlijk niet de Vesuvius die uitbarstte, maar Mount Somma. De Vesuvius is gedeeltelijk omsloten door resten van Mount Somma. Maar omdat het de lava van de Vesuvius was die de tragedie veroorzaakte, zeggen we dat de Vesuvius de vulkaan was die in 79 na Christus tot uitbarsting kwam.

'531849' door pkoelewijn '531849' door pkoelewijn

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Gevonden onder het...

pkoelewijn

In Pompei bevindt zich een met gaaswanden afgesloten ruimte achter het Forum waar je de gevonden voorwerpen en een aantal mensen aantreft die door de uitbarsting van de Vesuvius op 24 augustus in het jaar 79 onder het puin en de lava werden begraven. De meeste mensen schijnen omgekomen te zijn door de giftige gassen die uit de vulkaan kwamen. 3maal inademen was dodelijk.

'529559' door pkoelewijn '529559' door pkoelewijn

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

In de basiliek

pkoelewijn

We bevinden ons in de basiliek vlakbij het forum van Pompei. Ook hier worden een aantal beelden van Igor Mitorai ( 1944 tot 2014) tentoongesteld. Het was altijd een grote wens van de van oorsprong Poolse beeldhouwer om zijn beelden in Pompei te mogen laten zien. Zijn wens werd postuum vervuld. Er staan er dit jaar 28. Het middelste beeld is Icarus, die hier nog overeind staat.

'527327' door ChristaThieme '527327' door ChristaThieme

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Stad uit het verleden

ChristaThieme

Pompeii, de stad uit het verleden. Begraven onder de as van de uitgebarsten Vesuvius waardoor het leven is stil blijven staan. Het is een indrukwekkende archeologische site. Doordat wij de toeristenmeute voor waren, konden we op ons gemak door de vrijwel lege ruïnes wandelen. Voordat de hitte en de grote drukte toesloeg waren wij al bijna klaar met onze ronde. Hier zie je de tempel van Jupiter met de Vesuvius op de achtergrond. Voor meer tips en info kun je ook mijn blog "Pompeii; een dag in het verleden" lezen.

'485291' door ChristaThieme '485291' door ChristaThieme

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Muurhagedis tussen de

ChristaThieme

In Pompeii zijn veel ru�nes. En waar ru�nes zijn, zijn veel muren. Een ideale woonplek voor de muurhagedis dus. Deze hagedis was in het vroege ochtendzonnetje zich aan het opwarmen. Doordat wij de toeristenmeute voor waren, konden we op ons gemak door de vrijwel lege ru�nes wandelen. Voordat de hitte en de grote drukte toesloeg waren wij al bijna klaar met onze ronde. Behalve de heerlijke rust krijg je ook nog eens de kans om een muurhagedis te spotten!

'485692' door ChristaThieme '485692' door ChristaThieme

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Gerenoveerde stadstui

ChristaThieme

Na de allesvernietigende uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus staan in het oude Pompeii voornamelijk de muren overeind. Een paar huizen hebben het (deels) gered. De archeologen zijn al sinds de ontdekking van Pompeii bezig om het dagelijkse leven van de inwoners steeds beter weer te geven. Daar hoort ook de binnentuin van dit huis bij, die gereconstrueerd is na grondige bestudering van oude documenten. Na al die vergrijsde kleuren is het een kleur-oase in de stenen woestijn.

'518073' door martinhectors '518073' door martinhectors

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Pompeï

martinhectors

In de Romeinse tijd was Pompeï een bloeiende stad, maar op 24 augustus 79 n.Chr. werd de stad bedekt met een vier meter dikke laag vulkanische as en brokstukken. In de stad bevonden zich vele bakkerijen, die makkelijk te herkennen zijn aan de aanwezigheid van cilindervormige maalstenen en stenen bakovens.

'528993' door pkoelewijn '528993' door pkoelewijn

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Genieten

pkoelewijn

Vlak voor de officiele entree naar de ruines van Pompeii troffen we deze luie kijker. Poes trok zich niets aan van die horden bezoekers. Hij genoot in stilte. Een groot gedeelte van de site was afgesloten wegens uitgebreide restauraties. Wat er overblijft is nog ruim voldoende voor een bezichtiging van een hele dag.

'522626' door Zandkorrel '522626' door Zandkorrel

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Vereeuwigd na de dood

Zandkorrel

In Pompeii krijg je een goede indruk van het leven ten tijde van de vulkaanuitbarsting, vanwege de rijkdom aan overblijfselen. Doordat er in de aslaag holtes gevormd werden door dierlijke of menselijke lichamen, konden deze holtes met gips gevuld worden, waardoor je een indruk krijgt in welke houding iemand zijn laatste ogenblik heeft doorgebracht.Op de foto zie je zo'n vorm ('cast') van iemand die zich kennelijk heeft proberen terug te trekken in een hoekje.

'550886' door EvelineVanPutten '550886' door EvelineVanPutten

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Bijzondere beelden bi

EvelineVanPutten

Pompeii werd 16 jaar voor de beroemde uitbarsting van de Vesuvius getroffen door een aardbeving. Pompeii was nog druk bezig met de wederopbouw, toen het vernietigd werd door de explosieve eruptie van de Italiaanse vulkaan Vesuvius in het jaar 79 na Christus. Het bezoeken van Pompeii is bijzonder indrukwekkend.Je krijgt een goed beeld hoe de mensen 2000 jaar geleden geleefd hebben voordat ze verrast werden door de explosieve uitbarsting van de vulkaan. Het is een erg grote site, waar je (volgens zeggen) twee dagen rond moet lopen om alles te kunnen zien. Beeldhouwer Igor Mitoraj (1944-2014) voegt aan de intrigerende resten van de oude stad een extra dimensie toe met zijn monumentale op de oudheid geïnspireerde sculpturen.

'557845' door RoyanvanVelse '557845' door RoyanvanVelse

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

2000 jaar leven

RoyanvanVelse

2000 jaar terug werd de Romeinse stad Pompeï met al haar inwoners bedekt door een dikke laag as, brokstukken en lava. Zonder enige waarschuwing was de vulkaan Vesuvius uitgebarsten. Nu, anno 2017, lopen er iedere dag bijna net zoveel mensen door de straten als toen. Alleen zijn het nu geen inwoners meer maar toeristen. De stad is opvallend. Pompeï is best groot, veel gebouwen staan nog stevig overeind, ook al zijn overal de daken ingestort. Alles herinnert nog aan de oude Romeinse stad en al wandelend krijg je een goed beeld van hoe het leven toen was. De gemiddelde rondleiding duurt 2 tot 3 uur. Dat is echt veel te kort. Wat ik aan kan bevelen is om die rondleiding te doen, en daarna nog wat uren zonder gids op pad te gaan binnen de oude stadsmuren. Er is zoveel te ontdekken. Wanneer je terug bent in het nabij gelegen Napels en je verlangt toch weer naar Pompeï, dan biedt het archeologisch museum uitkomst: een grote maquette, fresco's, mozaïeken, gebruiksvoorwerpen uit de antieke stad worden hier tentoongesteld. Ondertussen leeft Pompeï weer. De natuur heeft de ramp uiteindelijk overwonnen en de klaprozen maken het geheel zelfs vrolijk.

'563436' door KHeijlaerts '563436' door KHeijlaerts

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Zebrapad

KHeijlaerts

Een bijzonder stadsbeeld heb je natuurlijk in Pompeii. Vernield door de Vesuvius en altijd behouden. Afgelopen februari was ik er vrij op tijd in de ochtend. Heerlijk rustig! Dit is een van de hoofdstraten in Pompeii, met op de voorgrond een van de 'zebrapaden'. Anders dan ik dacht is dit niet om de karren uit deze straat te weren, maar voor de voetgangers om over te kunnen steken. De straten werden namelijk regelmatig schoongespoeld en dan dan stond de straat vol water. Via deze stapstenen kon men dan toch de overkant bereiken.

'558811' door RoyanvanVelse '558811' door RoyanvanVelse

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Geteisterde stad

RoyanvanVelse

Nieuwe beelden in een stad die 2000 jaar geleden onder de as en de lava van de vulkaan Vesuvius. Om sommige momenten lijkt het even stil in de Romeinse nederzetting, terwijl in de verte de nog actieve vulkaan zich voorbereidt op een nieuwe aanval. Dit is een deel van het Forum, dat vroeger het levendige middelpunt was van deze voortvarende stad aan de Middellandse zee.

'569766' door RoyanvanVelse '569766' door RoyanvanVelse

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Magisch of tragisch?

RoyanvanVelse

In Pompeï heb ik mijn ogen uitgekeken. ik vond de stad overweldigend. Die Romeinse stad van 2000 jaar geleden heeft iets magisch, ook al heeft zich hier natuurlijk een tragedie afgespeeld. De dader van de ramp, de Vesuvius, zie je liggen, vlakbij, terwijl hij klaar is om weer toe te slaan. In Pompeï is het best druk maar ik vond het er echt prachtig. We liepen mee met een tour die een halve dag duurde. Als ik het opnieuw zou doen zou ik inderdaad eerst die tour doen (die je effectief in 2 uur door de stad heen loodst) en daarna de rest van de dag zelf op verkenning gaan. Op de foto zie je het Grote Theater.

'846676' door martinhectors '846676' door martinhectors

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Pompeii

martinhectors

Pompeii ligt ten zuidoosten van de Vesuvius, ongeveer 10 km van de krater. Het ontstond aan het riviertje de Sarno, waarvan de benedenloop in de oudheid bevaarbaar was. Het lag ongeveer 500 m van zee en had een haven (die nog niet precies gelocaliseerd is). Op 24 augustus 79 n.Chr. , ten tijde van keizer Titus, volgde de fatale uitbarsting van de Vesuvius die Pompeii bedekte met een vier meter dikke laag vulkanische as en brokstukken. Er is veel te zien in Pompeii. Je kan dan ook best een kaart van de opgravingen kopen bij de kassa. Op de kaart staan een aantal routes langs de bezienswaardigheden van Pompeii. Reken voor een bezoek minstens vijf uur. Het forum is een groot, uitzonderlijk lang plein (32 x 142 m.) voor handel, bestuur en goden- en keizercultus. In de zuidwesthoek staat de Basilica, de hal voor handel en rechtspraak. Dit gebouw is ontstaan in de 2e eeuw v.Chr. en is daarmee een van de oudste voorbeelden van dit type gebouw.

'572310' door RoyanvanVelse '572310' door RoyanvanVelse

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

De toegang naar...Pom

RoyanvanVelse

Het is elke dag weer druk in het oude Pompeï. Met een gemiddelde van een kleine 10.000 bezoekers per dag, is het tegenwoordig in de beroemde stad toch nog minder druk dan in de hoogtijdagen, vlak na het begin van onze jaartelling. Toen leefden er maar liefst 15.000 mensen in deze Romeinse nederzetting aan de Middellandse zee. Pompeï was welvarend. De zee was binnen handbereik en de grond rondom de Vesuvius was vruchtbaar. Deze vulkaan was al eeuwen niet actief geweest. De stad floreerde en kende tempels, theaters, villa’s en gewone woningen. In het jaar 62 na Christus werd de stad ontwricht door een grote aardbeving. Veel van de publieke gebouwen raakten zwaar beschadigd maar de bevolking begon vrijwel meteen aan de wederopbouw. In de zomer van 79 barstte echter totaal onverwachts de Vesuvius uit. De vulkaan spuwde brokstukken, tefradeeltjes en vulkanische as uit. De stad werd meters dik bedekt met al deze materialen en de bewoners stierven of door toedoen van hun instortende woningen of door de hete gloedgolven. Het werd stil in Pompeï en de stad, die bedolven lag onder meters as en lava, werd in de loop van de eeuwen vergeten. Het Romeinse Rijk zelf werd aanvankelijk groter dan ooit en stortte in de 5e eeuw in. Na de middeleeuwen werd er weliswaar iets van de stad ontdekt, maar pas in de 18e en de 19e eeuw werden serieuze opgravingen ondernomen.