Florence, Italië
Lukt het de kersverse burgemeester van Florence, de ‘Obama van Italië’, zijn tweeduizend jaar oude stad nieuw leven in te blazen?
Tekst Dries Muus Fotografie Hanneke de Vries
De tweede renaissance van Florance
Als je met een Toscaanse kookdiva op stap gaat, is het een goed
idee om af en toe ‘nee, dank je’ te zeggen. In twee uur is ons
aangeboden: verschillende soorten cantuccini (koekjes, vers uit de
oven), twee soorten dessertwijn (om de cantuccini in te dopen),
cantuccinideeg, een bord wildzwijnragout, een espresso, trippa alla
Fiorentina (koeienmaag, een Florentijnse delicatesse) met salsa
verde en salsa piccante, een glas rode wijn, een kleine sandwich
met truffelboter, truffelhoning, crostini met kippenleverpaté, drie
soorten balsamicoazijn (een van dertig jaar oud), stukken meloen,
Parmezaanse kazen, een Toscaanse komkommer en een tros witte
druiven. Aan het eind van onze tour met deze Judy, een parmantige
dame met een lach waar je een Fiat in kan parkeren, is het nog geen
lunchtijd. De enige keer dat ik ‘nee, dank je’ heb gezegd, was bij
het marktkraampje met zijden damessjaals.
Diva Cucina
Ruim 25 jaar geleden verruilde Judy haar geboortestad San Francisco
voor Florence.
Ze trouwde een Florentijn en is inmiddels Toscaan onder de
Toscanen. En een Diva Cucina: ze werkte in restaurants, schreef
kookboeken, en runt een kookschool net buiten de stad. Vandaag
leidt ze ons langs haar favoriete restaurants, traiteurs en
marktkraampjes in de buurt van de Mercato Centrale en de Mercato di
San Lorenzo (...)
Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 25
Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.