Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zicht over een gletsjermeer

Zuidland,
IJsland


Iedereen die naar IJsland gaat weet het ijsmeer Jökulsárlón te vinden in het zuiden van IJsland. Maar tot mijn grote verbazing is er geen reisboek die iets beschrijft over de gletsjertong Hoffellsjökull die eveneens in een meer uitkomt. Het is een van de uitlopers van de grote Vatnajökull.

Tijdens onze rondreis slaan we geen jökull (gletsjer) over, dus ook hier op ontdekkingstocht over een grind- en gruisweggetje naar de gletsjer. Onderweg steken we een heel klein riviertje over wat ik eerder een stroompje zou willen noemen. Je hebt hier geen 4x4 wagen voor nodig. Na 4 kilometer stopt de weg, we parkeren de auto en wandelen vervolgens een kleine berg op. De gletsjertong zien we al liggen.

Het zicht is zo overweldigend en mag je niet missen. We hebben welgeteld één toerist gezien, die zit onderaan het gletsjermeer en is een beetje moeilijk te ontdekken. Je kunt dus ook helemaal naar beneden wandelen en op ooghoogte het meer aanschouwen. Er zijn verder geen bootjes die je over de gletsjer varen, geen café, geen bussen, enz. Fantastisch!!!

De ligging: Vanaf Jökulsárlon de ringweg 1 nemen richting Höfn. Ongeveer 15 á 20 km rijden en links zie je dan een bordje staan met "Hoffellsjökull". Opletten, want je rijdt het bord zo voorbij