Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stóra Dimon's Bird View

Zuidland,
IJsland


Tips van locals zijn vaak goud waard, een meer dan welkome aanvulling op de reisboeken. De tip om de rots Stóra Dimon te beklimmen kregen we van de eigenares van ons appartement in Hvolsvöllur.

De rots Stóra Dimon steekt als een monoliet boven het landschap uit. Als je ervoor staat is het indrukwekkend, als je er op staat weergaloos. Je hebt een 360 graden Bird's View. Vanaf de top zie je hoe het landschap in tweeën wordt gesneden door een lange dijk van lavagesteente. De delta van de Króssa rivier loopt als penseelstreken van een schilder door het lavalandschap richting de zuidkust. Op de achtergrond zie je de bergen waar de Seljalandsfoss omlaag stort en rechts ervan liggen in de verte de Vestmannaeyar eilanden die enkele kilometers uit de kust liggen. De schaduwen die over het landschap hangen worden veroorzaakt door een donker wolkenveld dat achter ons naderde. Bij mooi weer is dit een prachtplek voor een picknick. Wij moesten helaas weer afdalen na een tijdje vanwege dit naderend onheil.

De Stóra Dimon bereik je via de onverharde weg 250, ook te doen met een gewone auto, via ofwel de ringweg 1 (in de buurt van de Seljalandsfoss) ofwel weg 261 vanuit Hvolsvöllur welke wij genomen hebben. Het pad omhoog loop je in ongeveer 20 minuten, is zeer steil en smal. Al na vijf minuten klimmen lijkt je auto beneden op een speelgoedautootje.