Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nietig in reuzenland

Zuidland,
IJsland


Pórsmörk is een natuurpark gemaakt voor reuzen, alles is enorm hier. Het is het favoriete park van de IJslanders zelf en goed bereikbaar vanuit Reykjavik. Je moet er wel een tiental rivierdoorsteken voor maken, wij zijn er met een vierwiel aangedreven bus ingereden. Deze vertrekt van de Seljalandsfoss, het is een spectaculaire rit.
Als je aankomt kun je de 1,2 km lange klim naar de top van de berg Valahnukur maken. Vanaf daar heb je een magnifiek uitzicht over Pórsmörk, alles lijkt nietig zoals de witte Jeep die door het ruige landschap rijdt.

Leuk was dat een groepje Franse en Duitse wandelaars die op de top zaten spontaan een applausje gaven voor ons zoontje toen hij de top bereikte met zijn 1 meter 22. Terwijl hij toch heel wat frisser oogde dan wij :0)

Pórsmörk heeft overigens een eigen zacht micro-klimaat, hier op de top is het 16 graden zonder een zuchtje wind. Na de klim voelt het ronduit warm aan. Als je in Zuidland een regenachtige dag hebt, kun je vaak in dit gebied nog droog weer vinden. Toen wij gingen regende het bij de Seljalandsfoss, hier was het droog en zacht.