Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar school op een schip

Reykjavik,
IJsland


We lopen langs de haven van Reykjavik en daar zien we tussen de vele schepen die walvistochten aanbieden deze prachtige driemaster liggen.
Het is de Statsraad Lehmkuhl, een Noors zeilschip uit 1914, dat nu gebruikt wordt als schoolschip. Het heeft als thuishaven Bergen, maar het doet regelmatig mee aan Tall Ships' Races. Het schip was o.a. bij Sail Amsterdam te zien.
De totale lengte, inclusief boegspriet, bedraagt 98 meter. De maximale breedte is 12,6 meter. De masthoogte is 48 meter. Het schip heeft een vaste bemanning van 17 en er kunnen maximaal 150 leerlingzeilers mee. Het maximale aantal passagiers bedraagt 350.
Het van oorsprong Duitse schip diende oorspronkelijk als schoolschip voor de Duitse keizerlijke marine. Na de Eerste Wereldoorlog werd het schip buitgemaakt door de Britten en in 1921 verkocht aan Kristofer Lehmkuhl, minister (statsråd) van werkgelegenheid in de Noorse regering.
In de Tweede Wereldoorlog kreeg het schip tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen weer een Duitstalige naam: de Westwärts.

Het schip is ook te bezoeken, maar er staat zo’n lange rij, dat we het maar houden op dit vergezicht.