IJsland

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het vasteland van Europa met meer dan 323.000 inwoners. Het land wordt omringd door de Atlantische Oceaan, Straat van Denemarken, Groenlandzee en de Noordelijke IJszee.

Veel mensen denken dat het klimaat ook ijskoud is, maar dat valt mee. Het land heeft wel een koudzeeklimaat en toendraklimaat. ’s Winters is het koel en de zomers zijn ook niet warm.

IJsland is het land van vuur en ijs, maar ook van rust en ruimte. Door zijn vulkanische activiteit heeft IJsland de bezoeker veel te bieden. Nergens in Europa is het mogelijk om van zo dichtbij kennis te maken met kokende modderpoelen, zwavelbronnen, spuitende geisers en overblijfselen van recent uitgebarsten vulkanen. Bijna tegelijkertijd kan men genieten van een blik op enorme gletsjers, indrukwekkende watervallen en prachtige kusten. Het binnenland bestaat uit eindeloze zand- en steenwoestijnen met soms verrassende ‘hot spots’. IJsland is ook de plek om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen, omdat er vrij weinig lichtvervuiling is en in de wintermaanden het pikdonker wordt schijnt het Noorderlicht feller.  

De hoofdstad Reykjavik is het meest noordelijkste gelegen hoofdstad ter wereld. Je vindt er mooie kerken en kathedralen, zoals de Hallgrimskirkja. Vanaf de top heb je spectaculair uitzicht over de stad. In de winkelstraat Laugavegur kunnen shopliefhebbers hun gang gaan. Midden in het centrum ligt Einar Jonson museum met een beeldentuin. Buiten Reykjavik zijn er vele bezienswaardigheden die je kunt bezoeken zoals het Pingvellir National Park, waar je diepe kloven en watervallen vindt. Ongeveer 40 minuten buiten de stad ligt ook de bekende Blue Lagoon , een must-visit als je in IJsland bent. Op een groot binnenmeer wordt het water door de aarde verwarmd tot zo’n 40 graden. Terwijl je geniet van het warme water ben je omringd door lavarotsen. Een ding is zeker, na de Blue Lagoon voel je je als herboren.

Bezoek ook het vissersplaatsje Seydisfjördur gelegen in de oostelijke fjorden van IJsland . De fjord van Seydisfjordur is 17 kilometer lang. Het stadje wordt gezien als het meest schilderachtige en pittoreske stadje van het land.

IJsland is ideaal voor walvis spotten. Er worden diverse excursies vanuit de hoofdstad geregeld, maar Húsavik in het noorden is het populairst en staat daarom ook bekend als ‘hoofdstad van de walvissen’.
Wandelaars komen ook niets te kort in het land. In het zuiden vind je Landmannalaugar, een gebied dat bekend staat om de prachtig gekleurde bergen, een uitstekende locatie om te wandelen.  

IJsland , een fascinerend land, dat met zijn indrukwekkende natuur vraagt om ontdekt te worden!

Informatie over IJsland

Alle highlights van IJsland

Beste foto's & tips van IJsland

'552659' door marjan stolk '552659' door marjan stolk

IJsland

IJsland

Op goed drie uur...vl

marjan stolk

Heb je in de winter in IJsland het gevoel dat je door een zwart-wit foto rijdt door alle lava en sneeuw, in de zomer is dit land een explosie van kleuren! IJsland kent zeker in het Noorden, maar een kort zomerseizoen en het lijkt wel alsof dit land er in die korte tijd alles aan doet om te laten zien hoe bijzonder het is als de sneeuw is gesmolten. Door de bijna afwezige boomgroei en de bijzondere vulkanische vormen heeft dit land een vervreemdende schoonheid. Je ziet hier landschappen die je nergens anders in Europa zult aantreffen en die je soms de indruk geven dat je op een andere planeet bent geland. Een voorbeeld hiervan is Namaskaro, een gebied van rode klei met gele en witte strepen waar overal heftig borrelende zwavelbronnen aan de oppervlakte komen. Als je de zwavellucht (waar je overigens snel aan went) voor lief neemt en de tijd neemt om hier wat rond te wandelen (Pas op, de bronnen zijn kokend heet en soms niet afgezet!) ervaar je het ultieme IJsland-gevoel! Het goede nieuws is bovendien dat dit gebied nog niet zo massaal wordt bezocht.

'525003' door JoshuaX '525003' door JoshuaX

IJsland

IJsland

Off road in IJsland

JoshuaX

Als je naar de ruige binnenlanden van IJsland wilt, dan zal je letterlijk van de gebaande paden af moeten. Om bijvoorbeeld Landmannalaugar of Pórsmörk te bereiken ga je via de zogenaamde F-wegen, onverhard en vaak met rivierdoorsteken, zoals je op de foto ziet. Deze F-wegen gaan vaak pas in juli open, afhankelijk van de sneeuwval. De website "http://www.road.is/travel-info/road-conditions-and-weather" geeft visueel via een landkaart perfect aan welke wegen open of gesloten zijn, erg handig voor deze F-wegen. Je hebt minimaal een 4-wiel aangedreven auto nodig met hoge onderkant (als je rivieren door gaat steken), en dat betekent al snel een SUV. Die zijn erg duur bij de reguliere verhuurbedrijven die op het vliegveld zitten. Op 10 minuten van het vliegveld zit echter een klein familiebedrijf die behalve twee B&B's ook auto's verhuren waaronder een middelgrote SUV. Ze kwamen ons om twaalf uur 's nachts netjes ophalen van het vliegveld, we bleven slapen, ontbijten en onze SUV stond 's ochtends klaar voor vertrek. Ideaal, en dat tegen ongeveer 70% van de reguliere verhuurprijzen. De auto was zeven jaar oud maar zag er uit als nieuw en reed ook zo. Via "http://www.acecarrental.is" krijg je meer informatie over deze autoverhuur en de B&B, echt een aanrader wat mij betreft.

'276158' door leonboog '276158' door leonboog

IJsland

IJsland

Bloemen en planten...

leonboog

Naast vogels, landschappen, structuren, ijsvelden kun je in Ijsland ook zeer mooie plantjes tegen komen zoals deze arctisch plant, deze wilgerozensoort hebben we ook in Canada gezien

Praktische informatie over IJsland

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei en september
 • Internet extentie
  is
 • Hoofdstad
  Reykjavik
 • Aantal inwoners
  0,3 miljoen
 • Oppervlakte
  2,5x Nederland
 • Reistijd
  3:10
 • Talen
  IJslands
 • Religie
  lutheraans (87%)
 • Tijdsverschil
  tijdens zomertijd 2 uur vroeger, daarbuiten 1 uur vroeger
 • Tijdverschil
  tijdens zomertijd 2 uur vroeger, daarbuiten 1 uur vroeger
 • Telefooncode
  354
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Geen visum nodig
 • Douane
  Geen visum nodig
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Reykjavik (KEF)
 • Nationale feestdagen
  17 juni Onafhankelijkheidsdag, 1e weekend augustus incl. maandag Bank Holiday

Kaart van IJsland en omgeving

Kies jouw favoriete kampeerreis in IJsland

IJsland is een avontuurlijke vakantiebestemming, waarbij je veel in de vrije natuur bent en spectaculaire landschappen ziet. Als je op een ultieme manier de natuur op IJsland wilt beleven, is kamperen een echte aanrader!

IJsland is een avontuurlijke vakantiebestemming, waarbij je veel in de vrije natuur bent en spectaculaire landschappen ziet. Als je op een ultieme man...

Bizar! Kijk hoe deze agressieve passagier wordt gestopt ...

Dit knotsgekke vliegtuigincident stamt uit 2013, maar we willen het jullie niet onthouden. Kijk wat er gebeurt als een dronken passagier tijdens de vlucht een vrouw probeert te wurgen ...

Dit knotsgekke vliegtuigincident stamt uit 2013, maar we willen het jullie niet onthouden. Kijk wat er gebeurt als een dronken passagier tijdens de vl...