Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Krafla-route

Noordland Oost,
IJsland


De Krafla-route is bij reizigers die naar IJsland vertrekken een bekende route. Met name wordt Leirhnjúkur en Námaskard aangedaan. Hier heb je dan ook keurige parkeerplaatsen en kun je over houten vlonders wandelen. Deze grootse bezienswaardigheden mag je ook echt niet missen. Ze zijn een lust voor het oog.

Uit reacties op een geplaatste foto op deze site (zie URL-links), merkte ik dat er één bezienswaardigheid , die ook op deze route ligt, voorbij gereden wordt. Het gaat om het licht blauwe Krafla-meer. Overigens niet te verwarren met het blauwe-groene kratermeer 'Viti'. Ook die mag je niet missen.

Wanneer je via de ringweg 1, net voorbij of vóór Reykjahlid de afslag 863 neemt, zie je na een paar kilometer het lichtblauwe meer liggen. Er is geen parkeerplaats en je auto dien je ergens in de berm te parkeren.

Wanneer je dan te voet richting het meer loopt zie je pas de schoonheid van dit bijzonder meer met zijn fraaie contrasten en kleuren. Je hoort de donderende stoompluimen die met heel veel kracht aan de rand van het meer omhoogstijgen. Loop door de stoom heen, dat is een leuke ervaring. De zwavelgeurtje krijg je als extra bonus. Maar erg leuk om te doen. Wanneer je rechtsom start kun je bijna het hele meer rondlopen en neem hier zeker de moeite voor. Hoe verder je loopt, hoe mooier het wordt en zie je pruttelende stoompotjes opstijgen uit gekleurde zandbergjes. En niet onbelangrijk...je waant je bijna alleen in deze sprookjeswereld wanneer je helemaal tot het einde doorloopt.
Wanneer je helemaal aan de andere kant van het meer bent heb je het vergezicht over het blauwe meer met op de achtergrond de gekleurde berg Krafla. Het is een schitterende view. Dit is allemaal te danken aan het geothermische gebied. Heb je alles bekeken, moet je wel dezelfde weg teruglopen. Maar dat lijkt me geen straf.

Onderstaand 2 links naar het blauwe meer:

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/ijsland/noordland_oost/reisreporter/fotos/449246.html" target="_blank"]http://www.columbusmagazine.nl/europa/ijsland/noordland_oost/reisreporter/fotos/449246.html[/url]

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/ijsland/noordland_oost/reisreporter/fotos/446819.html" target="_blank"]http://www.columbusmagazine.nl/europa/ijsland/noordland_oost/reisreporter/fotos/446819.html[/url]