IJsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

IJsland image

Boven de Bárðarbunga vulkaan

IJsland
Europa
Dianethone

Boven de Bárðarbunga vulkaan

Na een taxerende blik op zijn passagiers deelde de blonde Viking ons in twee groepjes"You two on this side of the airplaine and you three on the other side."

 De hotelhouder had het maar één keer moeten voorstellen "Of ik soms interesse had in een vlucht boven de Bárðarbunga vulkaan?" Hier moest ik helemaal niet over nadenken,ik zegde direkt toe bedenkende hoe de vulkaan me al een paar weken in zijn greep had.

 Het begon 3 weken voor mijn vertrek naar IJsland,een berichtje in de krant. Er zou een vulkaanuitbarsting op til zijn in IJsland,het betrof de op één na grootste nl de Bárðarbunga,een stratovulkaan diep verscholen onder het ijs van de Vatnajökull. 

Op slag kwam de katastrofale toestand van 4 jaar geleden terug in mijn herinnering,hoe de uitbarsting van de Eyjafjallajökull voor ellende zorgde voor duizenden reizigers. Ging ik wel kunnen vertrekken? Het nieuws hield me in zijn greep en kluisterde me aan mijn pc scherm,ik volgde de ontwikkelingen op de voet.

 Uiteindelijk kwam de eruptie. Het betrof een spleeteruptie,het gebeuren speelde zich af in Holuhraun,dat is de area tussen Askja en Dyngjujökull dat dan weer een deel is van de grote ijskap Vatnajökull. Dus net niet onder het ijs. Geen as uitstoot,geen gevaar voor de luchtvaart. Ik vertrok zonder problemen op reis.

 Eigenlijk verdween de vulkaan enigzins op de achtergrond tot ik aan het Mývatn meer arriveerde en hoorde over de mogelijkheid om het monster te gaan bekijken vanuit de lucht. 

En zo gebeurde het dat ik met nog 4 anderen in het vliegtuig stapte,allemaal,behalve de piloot waarschijnlijk want die zag het spektakel meerdere keren per dag,in een toestand van opperste opwinding om het natuurgeweld met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Die kans krijg je uiteindelijk niet gauw!

 De Cessna hopste door de lucht en na ongeveer drie kwartier vliegen boven een onafzienbare lavavlakte kwam de eruptie in zicht. En daar,ongeveer duizend meter lager, lag de hel ! Open en bloot ! Je zag enorme lava fonteinen omhoog geslingerd worden vergezeld van een dikke rookkolom uiterst giftige gassen die door de wind in noord-oostelijke richting weggevoerd werden.

 Het vliegtuig cirkelde enkele malen in het rond zodat iedereen een duidelijk zicht op de eruptie had. Het was stil in het vliegtuig, niemand probeerde een woord te zeggen,iedereen aanschouwde het spektakel. Iedereen was duidelijk zwaar onder de indruk. Ondertussen is de eruptie nog altijd aan de gang en heeft de vulkaan al bijna het record gebroken wat betreft de hoeveelheid uitgespuwde lava. Het nieuwe lavaveld beslaat op het ogenblik ong;48 km². 

Behalve dat feit slinkt het ijs boven de Bárðarbunga caldera met zo'n 50 cm per dag en doen er zich daar dagelijks talrijke,tamelijk zware aardbevingen voor. De mogelijkheid dat er zich daar ook nog een eruptie zou voordoen is volgens de experts nog altijd reeel. En moest dat gebeuren,dan is het met alles erop en eraan.

 Wat een land !! Met zo'n 130 vulkanen waarvan er ca 30 aktief zijn is er altijd wel eentje dat voor vuurwerk zorgt! Ik ben nu een week terug thuis en elke dag ervaar ik hoe het land me in zijn greep heeft! Ik ga zeker nog eens terug !

Foto's

2ed51.jpg
2ed51.jpg
Dianethone
50d49.jpg
50d49.jpg
Dianethone