Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Contrast 1956-2015

Boedapest,
Hongarije


Het was het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Chroestjov had kort tevoren in een rede erkend dat er onder Stalin 'massamoorden' hadden plaatsgevonden. Hij sprak van een 'terreurbewind'. In Polen en Hongarije kwamen de burgers in opstand; in Boedapest liep een vreedzame demonstratie uit op een volksopstand.
Op 4 november 1956 sloegen Russische tanks deze opstand hardhandig neer en veel mensen probeerden te vluchten. Heel Nederland stond te trappelen om een vluchteling uit Hongarije op te nemen. Ik was toen 7 jaar en ik herinner me Lydia nog goed, die bij onze familie in huis kwam. Haar ouders werden ergens anders ondergebracht. Lydia had het wel gezellig bij mijn oom en tante en de familie deed alles om het gezin weer bij elkaar te krijgen. Dat is ook gelukt. Wat een contrast met 2015.

Hier zie je het parlement met op de voorgrond een monument dat herinnert aan die Hongaarse opstand. We konden het parlement zelf niet bezoeken, omdat de minister van Slovenië op bezoek zou komen. Je ziet de werklui nog bezig met de rode loper. Hopelijk is er iets nuttigs voortgekomen uit de besprekingen.

Zie voor bezoekregeling van het parlement: www.parlament.hu