Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Harlech Castle

Wales,
Groot-Brittannië


Kasteel Harlech boven op een klif. Mount Snowdonia op de achtergrond. Uitkijkend over de oceaan.
Het heeft een enorm poorthuis.
King Edward I heeft dit laten bouwen. 13e eeuw.
Nu natuurlijk te bezichtigen en ook trouwlocatie. Ook leuk om even in t dorp daar boven op de klif rond te snuffelen.
Harlech ligt aan de A496 en is gemakkelijk te bereiken met autol.

Van Wiki:
De Kastelen en stadsmuren van King Edward in Gwynedd is de verzamelnaam voor vier kastelen en twee stadsommuringen in Gwynedd die zijn gerelateerd aan koning Eduard I van Engeland (King Edward I) en die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan:
Beaumaris Castle in Anglesey
Caernarfon Castle en de stadsmuren van Caernarfon
Conwy Castle en de stadsmuren van Conwy
Harlech Castle in Harlech
De UNESCO beschouwt deze kastelen en stadsmuren als de beste voorbeelden van laat 13e en begin 14e eeuwse militaire bouwwerken in Europa.


Nadat koning Eduard I van Engeland de Welshe opstand van 1282 had neergeslagen, besloot hij dat een permanente aanwezigheid van Engelsen een einde moest maken aan de opstanden. Hij begon daarom met het bouwen van kastelen en versterkte steden in Noord-Wales. De nieuwe steden werden de bestuurlijke centra voor de regio en maakten het aantrekkelijk voor Engelsen om naar deze steden te verhuizen. Vanuit heel Engeland werden timmerlieden, grachtengravers en metselaars elk voorjaar naar Noord-Wales gebracht en in het najaar weer naar huis. De schaal van de bouwwerken was dusdanig dat het een zware druk legde op de Engelse beroepsbevolking en de zeer hoge kosten drukten zwaar op de schatkist.