Wales, van budget tot wellness
Wales, van budget tot wellness
Huilen. Niet van ellende, maar bij het snijden van de uien voor de Cawl. Want op de 'budgetavond' in Wales moeten we na het boodschappen doen ons eigen potje koken. En met uien, kool, wortelen, aardappelen en vlees als belangrijkste ingrediënten van deze soep uit Wales valt er voor acht man heel wat te hakken en snijden. Maar buiten de uientranen valt er verder niets te huilen tijdens de van budget naar wellness trip naar Wales. En de soep? Die smaakt voortreffelijk!
Wales in al zijn facetten en voor elk budget. Dat is het thema van deze vijfdaagse reis naar Wales. Na landing op het vliegveld van Cardiff begint het low-budget deel van de reis. We pakken de bus richting Cardiff centrum, een tocht van ruim een uur vanwege de stops in twaalf pittoreske dorpjes. Ze hebben onuitspreekbare namen omdat in het Welsh veel medeklinkers aan elkaar geplakt worden. Omdat zowel het Welsh als het Engels officiële talen zijn is echt alles, van menukaarten tot verkeersborden, tweetalig.
Cardiff en film
In Cardiff hebben we een paar uur om de stad te ontdekken. Ook low budget, dus we beginnen in het National Museum van Wales. Gratis entree en met verschillende tentoonstellingen. Ook leuk: het Wales Millennium Centrum en Cardiff Bay. Niet gratis, maar absoluut de moeite waard is Cardiff Castle waar we slechts tijd hebben voor een blik op de binnenplaats omdat we nog doormoeten naar Borth, aan de Cardigan Coast, de westkust van Wales, een autoreis van 2,5 uur. De trip is per bus te maken, maar dat kost je wel een hele dag.
Mike Davies, is onze gids en blijkt een wandelend, of eigenlijk rijdend geschiedenisboek. Wanneer we langs Pontypridd, een mijnstadje 25 km ten noorden van Cardiff komen zegt ons dat niets. Tot Mike zegt dat hier 'Sexbomb, sexbomb' zanger Tom Jones is geboren. Dat weten we dan weer wel. Omdat het al donker is in Borth gaan we snel boodschappen doen en na een uurtje schillen, hakken, snijden en pruttelen staat onze Cawlsoep op tafel. De avond brengen we door in de gemeenschappelijke huiskamer van het budgethostel waar we, met de benen omhoog, kijken naar een oude film.
Middeleeuwen en eco
De zon schijnt als we naar het marktplaatsje Machynlleth rijden, dat wordt gezien als de originele middeleeuwse hoofdstad van Wales. Het 2000 inwoners tellende stadje staat bekend als excentriek, met veel kunstenaars, handwerklieden, prachtige vergezichten over de dalen en historische plekjes.
Net buiten Machynlleth vind je het CAT. In dit Centrum voor alternatieve Technology merk je dat het land iets achter loopt op Europa als het gaat om alternatieve energie. Zijn bij ons spaarlampen heel gewoon, aan de overkant van de Noordzee staat het gebruik nog in de kinderschoenen. CAT heeft een interessant bezoekerscentrum.
Paddenstoelen en regen
In Rhayader wacht Daniel Butler. Het is de bedoeling dat we samen met hem wilde paddenstoelen gaan zoeken. Helaas regent het pijpenstelen zodat we onze poging al snel staken en meegaan naar zijn zeer bijzondere en eigengebouwde huis. Daar horen we alles over de paddenstoelen die we niet geplukt hebben! Slapen doen we die avond mid-budget.
Engelse Kitsch en Hollandse appeltaart
Het waterige ochtendzonnetje geeft iets mystieks aan de nevel die over de stille landerijen hangt. Het weer in Wales is heel veranderlijk dus hopen we dat de lucht verder opentrekt. We hebben geluk en lassen wat stops in om de fraaie omgeving te fotograferen. De toestellen klikken ook in Abbey Cwm Hir, waar eigenaar Paul Humpherston in geuren en kleuren het verhaal vertelt van het in 1834 gebouwde landhuis. Hij is duidelijk trots op het feit dat je in alle 52 kamers van het huis mag komen en toont met veel elan zijn slaapkamer, de badkamer en de kledingkast van zijn vrouw Victoria. Het is pure kitsch, maar de verhalen van Paul zijn zeker vermakelijk.
De overgang van protserig Abbey Cwm Hir naar de eenvoud van de Thomas Shop in Penybont is groot. Eigenaren Liz en Derek verwennen ons in de bijbehorende tearoom met fantastische koekjes, gebak en jawel, Hollandse appeltaart. Behalve een tearoom vind je in de Thomas Shop ook een museum, een B&B, een kunstenaarscentrum en galerij.
Letters en fietswielen
En dan...Hay On Wye. Het walhalla voor de boekliefhebber! Waar de boekwinkel van Richard Booth het startsein was voor een dorp met meer dan veertig boekwinkels. Elk jaar wordt hier een literatuurfestival gehouden en bereiden de 1500 inwoners zich voor op een invasie van ruim 50.000 bezoekers. Leuk: de 'self service' boekenkraampjes in de kasteeltuin. Je zoekt boeken uit en doneert het verschuldigde bedrag in een speciale pot. Met een bezoek aan het fietsmuseum in het spa-stadje Llandrindod Wells is de dag compleet en slapen we 3 sterren.
Klimmen en schieten
Onze luxe dag begint met het uitwerken van het luie zweet op de klimmuur van het Llangors Activity Centre. Dan gaan we kleiduiven schieten op het Glen Usk Estate van de familie Legge-Bourke, ja, die van het kindermeisje van de Engelse prinsen Harry en William. Vanwege de regen wordt het kleiduivenschieten in rap tempo afgehandeld. Na dit 'sportieve' onderdeel geeft eigenaar Harry Legge-Bourke ons met groot gevoel voor Engelse onderkoelde humor een rondleiding door het huis. Op het landgoed staan maar liefst 178 eikenboomsoorten en joviale 'chap' Harry is daar, net als op zijn koninklijke connecties, erg trots op.
High tea en massages
Wat is Wales zonder high-tea? Die gebruiken we dan ook het Angel Hotel in Abergavenny. Het hotel heeft niet voor niets de award voor de beste 'Afternoon tea in Britain' gewonnen. De scones waren de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Jammer om op te stappen maar het heerlijke zwembad in ons 5-sterren hotel is een mooie afsluiter van een sportieve dag. Na het ontbijt wacht ons nog een heerlijke ontspannende massage. En dan gaan we weer terug naar Cardiff, waar een woeste boottocht over de zee een mooie afsluiting is van vijf dagen Wales, waar het af en toe behoorlijk regent, maar waar het beslist niet om te huilen is!