Ullapool

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordse Stern

Ullapool,
Groot-Brittannië


Op de Farne eilanden [ er zijn verschillende trips te boeken ] Inner en Staple eiland zie je meer dan genoeg vogels. Ook de Noordse stern broed er in grote hoeveelheden. Ze overwinteren 15 tot 20.000 km van hun broedgebied op het zuidelijke halfrond en in Nederland is het een zeldzame broedvogel.
Over het bezoek zelf aan de eilanden had ik een heel dubbel gevoel.
Prachtig omdat je zo dicht bij alle vogelsoorten kunt komen [ ook papegaaiduikers, aalscholvers, koeten en alken en meeuwensoorten] en vreselijk omdat de eilanden overspoeld worden door mensen die totaal geen respect hebben voor de vogels. Ik zag vertrapte eieren en kuikens en de sterns zelf zijn helemaal gestrest door al die mensen en doen niets anders dan een hele dag die mensen aanvallen om hun jongen en eieren te verdedigen. Zo komen ze niet aan het vissen toe. Het toezicht was minimaal om de grote massa's onder controle te houden en de commercie gaat duidelijk voor het welzijn van de vogels. Gelukkig was dit op andere eilanden beter geregeld.
De andere vogels broeden iets verder van de looppaden af dus die hadden er w.s minder last van. Het gaat hier alleen om de sterns.

Bekijk ook