Groot-Brittannië Reviews

7

Categorie: Highlight

The Cotswolds

ChristaThieme was hier op 2018-10-01

The Cotswolds is een mooie streek in het midden van Engeland met zacht glooiende heuvels, enorm vriendelijke mensen die wonen in pittoreske huizen. Een van de meest bezochte dorpjes is Bibury. Ontzettend overspoeld door de Japanse toeristen, want de bordjes met 'privé' in het Japans zijn veelvuldig aanwezig op de hekjes van de tuinen. Druk met mensen misschien, maar gek genoeg niet over-toeristisch. Geen souvenirs kramen die het zicht op de straten verpesten, alhoewel je ze wel kopen in de winkel van de forellenkwekerij of in het theehuisje. Het hele dorp is nog in de authentieke 17e eeuwse stijl en zeker wat meer in de achteraf straatjes waan je jezelf terug in de tijd. Vergeet dan ook niet om iets verder te wandelen dan het alom bekende Arlington Row want daarmee doe je het dorpje te kort.
Perfect voor de 'typical English' foto
Heel het dorp is nog 17e eeuws

Superdruk in het hoogseizoen
Parkeren is wat lastig
review geplaatst op 2018-11-05

8

Categorie: Highlight

margate

baatjes was hier op 2018-10-01

Thuis had ik gelezen over de Shell Grotto in Margate. We hadden een paar dagen Brighton gepland en besloten een omweg te maken en Margate met een bezoek te vereren. Volgens de legende liet ene James Newlove zijn zoon zakken in een een gat in de grond. Dat gat was ontstaan tijdens het uithakken van een vijver. De jongen beschreef een tunnelstelsel waarvan de wanden met schelpen bedekt waren. De Shell Grotto was ontdekt. Op de wanden zitten 4,6 miljoen schelpen geplakt (ik heb ze niet nageteld). Tot op de dag van vandaag is niet met zekerheid te zeggen wat de functie van deze grot was, wie hem heeft gemaakt, of wanneer deze is gemaakt. Er gaan verschillende theorieën de ronde: het zou een tempel geweest kunnen zijn, of een geheime ontmoetingsplaats van de Hellfire club, of gewoon een nutteloos bouwwerk. Koolstofdatering is op een klein stukje uitgevoerd, maar dat kleine stukje is onvoldoende om te bepalen van wanneer deze grot is. Daarvoor moeten meer monsters onderzocht worden, wat weer heel duur is. En wellicht willen ze ook het mysterie rondom de grot in tact houden. Ook al is het geen ongebaand pad, een fascinerende plek is het zeker. Er hangen een hoop vraagtekens om deze mysterieuze plek.
Unieke plek
Je kunt je fantasie de vrije loop laten

Drukker in vakanties
Het is klein waardoor je snel uitgekeken bent
review geplaatst op 2019-01-27

8

Categorie: Stad

brighton

baatjes was hier op 2018-10-01

Na een concertticket geboekt te hebben in de Brighton Dome, besloten we om er een citytrip van te maken en dus wat langer te gaan dan één nacht. Brighton is een leuke stad om een paar dagen in door te brengen. Een paar hoogtepunten zijn het Royal Pavillion (neem een audio tour en leer alles over het paleis, gebouwd door/voor prins George van Wales, erg interessant), the Lanes (heerlijk gebied om te shoppen met winkels als Choccywoccydoodah (wat mij dan weer een beetje tegenviel)), en de Brighton Pier (erg toeristisch, maar gewoon leuk om toch even over heen te lopen). Wandel lekker over de promenade en geniet van een prachtige zonsondergang (als je natuurlijk geluk hebt met het weer). Het stikt in Brighton van de gezellige pubs en restaurantjes. Ben je de drukte van de stad even zat? Vanuit het stadscentrum zit je snel in het national park South Downs, waar je prima kunt wandelen bij bijvoorbeeld Devils Dyke. Ook de kliffen ‘Seven Sisters’ zijn een aanrader om te bezoeken. Ook hier kun je heerlijk wandelen. Wat wij wel moeilijk vonden is dat er zoveel zwervers zijn in de stad, waaronder heel veel jonge mensen. Ik liep dan ook altijd met wat kleingeld bij de hand, want wij zijn van mening dat we bevoorrecht zijn en het iedereen kan overkomen om op straat te belanden. Ook ons.
Compact, beloopbaar centrum
Leuk gelegen aan het strand
Veel pubs en restaurants
Mooie natuur rond de stad

Vermoedelijk in zomer écht druk
Veel zwervers (maar dat is in de UK veelvoorkomend in steden)
review geplaatst op 2018-12-16

9

Categorie: Regio

Schotland

pieter was hier op 2018-03-15

In september naar Schotland met eigen auto. Regenkleding en paraplu's mee. Je weet maar nooit in Schotland! Wat hebben we mooi weer gehad! Af en toe eens een buitje 's avonds of 's nachts. De volgende dag lag Schotland er weer schoon gewassen bij. Wat is het er mooi: snelstromende beken, prachtige rivieren, schitterende meren en...... je hoeft er niet naar te zoeken. Na elke bocht van de weg weer een fantastisch uitzicht. We logeerden in stacaravans en een lodge. De reis er naar toe is een peuleschil. Rond 17.00 uur weg uit IJmuiden en de volgende morgen ben je al in Newcastle. Daar begint het grote Schotlandavontuur. We hebben veel buitendingen kunnen doen (o.a. wandelen), maar ook bij slecht weer zijn er veel binnendingen. Wij gaan nog eens terug, want 14 dagen was te kort.
natuurschoon
relaxte overtocht
highlands

iets duurder dan in NL
review geplaatst op 2018-03-15

9

Categorie: Regio

Schotland

Janna was hier op 2018-03-15

Schotland is voor de natuurliefhebber in één woord gewoon 'fantastisch'. Als natuurliefhebber kan je je hart hier ophalen aan lange wandelingen door de ongerepte natuur, van kleine bergen tot de lange kustlijn. Je kunt hier uren ronddwalen zonder iemand tegen te komen, met uitzondering van een verdwaalde schaapsherder (in traditionele Schotse kleren) of een kudde schapen. Van de Schotse Hooglanden tot de iets toeristischere Isle of Skye, het is allemaal meer dan de moeite waard! Voor deze kant van Schotland moet je wel de tijd nemen. De tijd nemen om de mooie paden te wandelen, en om zo nu en dan van de begane paden af te wijken. Om rond te dwalen door de mooie natuur, van de vroege ochtendmist tot in de late zonsondergang. Daarnaast is Schotland ook perfect voor een cultuur liefhebber! Van de traditionele Schotse kilt, tot de doedelzak en de Ceilidh (Schotse dans), in de Schotse steden kun je je hier vol mee laten lopen! Maar een uurtje vliegen vanaf Amsterdam, maar de cultuur creeert zo'n ander gevoel. Laat je onderdompelen in de Schotse pubs, drink wishkey met de echte schotse mannen, en laat je vooral niet afschrikken door de Haggis: het hoort er allemaal bij!
Perfect voor de natuurliefhebber
Niet toeristich
Rustig land
Interessante cultuur
Vriendelijke bevolking
Dichtbij Nederland

Geen warm weer en (vaak) regen
Een auto is eigenlijk vereist, om het land echt te kunnen zien
review geplaatst op 2018-03-15

9

Categorie: Highlight

Loch Ness

hamminga was hier op 2018-02-12

In Schotland verbleven we in de Highlands in de buurt van het meer van Loch Ness. In deze omgeving is heel veel te doen, waaronder het maken van schitterende wandelingen. Je waant je regelmatig alleen op de wereld. Een aanrader is het wandelen van (een gedeelte van) het South Loch Ness Trail. Wij starten bij het fotogenieke Loch Tarff in de buurt van Fort Augustus. Het South Loch Ness Trail is een wandelroute aan de zuidkant van Loch Ness, van zo'n 45 km lang. De route start in Dores, aan de kant van Inverness en eindigt in Fort Augustus. Je kunt hier 2 dagen over doen en onderweg overnachten in bijvoorbeeld het plaatsje Foyer, waar je ook een waterval kunt bezoeken. Tijdens de wandeling zie je regelmatig het meer van Loch Ness liggen en heb je schitterend uitzicht op de omliggende bergen en dalen. Ook kwamen we regelmatig herten tegen of hoorden deze in de verte burlen. Deze kant van het meer van Loch Ness is beduidend minder toeristisch dan de andere kant.
je kunt onderweg herten tegen komen
Je voelt je alleen op de wereld
Je kunt ook delen van de wandeling doen, in plaats van de hele route te lopen
Prachtig landschap
Schitterende vergezichten

Het risico bestaat dat je door een regenbui overvallen wordt :-)
review geplaatst op 2018-02-12

7

Categorie: Regio

Wales

Jan10e was hier op 2017-10-01

Chester is een interessant stadje met mooie gebouwen. Je kunt er ook goed kerstinkopen doen. Te vergelijken met York... zo zegt ons gidsboek voor vaarvakantie over de kanalen.
Scenic met industriële erfgoed
Leuke terrassen en pubs/restaurants
Shopping

Herrie aan de kade voor als je daar ook met n
review geplaatst op 2017-10-05

7

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Jan10e was hier op 2017-10-01

Natuurlijk wil je het prachtige uitzichtpunt met eigen ogen bewonderen. We hebben het op onze dagtocht over het eiland tot het laatst bewaard. Een slingerweg leid je er naar toe. Het weer was niet zo bijzonder. Maar op een prachtige dag zal het zeker leuk zijn om een van de boottochtjes te maken van het strand van Alumbay om dichter bij de Needles te kunnen komen. Er is een pretpark(je) bij en het parkeren is gratis.
Keten van rotsformaties met vuurtoren.
Gratis parkeren

Na 16.30 is de boel al behoorlijk verlaten
review geplaatst op 2017-10-07

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Jan10e was hier op 2017-09-01

Beachy Head is prachtig gebied met glooiend groen landschap en witte kliffen. Er zijn wandelpaden langs de kliffen. De blik op de vuurtoren ver beneden je is best specta. Er is een sfeervolle pub/restaurant als je klaar bent met genieten van het landschap. Kun je nu verder culinair genieten.
landelijk gebied met witte kliffen
goed wandelen hier
ook met openbaar vervoer bereikbaar

De kliffen breken af, dus oppassen geblazen!
review geplaatst op 2017-10-29

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

PatrickPereira was hier op 2017-09-01

Het Lake District is een prachtige streek in Groot Brittannie. Gemakkelijk bereikbaar via Zeebrugge of Rotterdam naar Hull en dan 3 uurtjes vlammen via het Peak District of The Pennines (beiden ook prachtig). Te vermijden in Juli en Augustus vanwege gewoon veel te veel volk. Blijf ook een beetje weg van de drukke stadjes zoals Ambleside of Keswick - ik heb niets tegen senior citizens maar ik voel me nog niet klaar om er zelf al een onderdeel van uit te maken - wanneer je graag wandelt, mountainbiked of allerlei andere outdoor activiteiten doet dan ben je hier aan het juiste adres. Het weer: veel regen (het is tenslotte een groene regio) maar als de zon doorbreekt kan het hier niet kapot! Hotels en b&b's zijn een optie maar mijn biker buddies en ik kozen voor een Airbnb - we hadden een heel huis voor ons alleen aan een heel goede prijs.
landschap
luchtkwaliteit
veel outdoor activiteiten
bochtenwerk voor fietsers en motoren

te druk in juli en augustus
de stadjes zijn zeer druk
hotels zijn aan de dure kant
review geplaatst op 2017-11-14

10

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Jan10e was hier op 2017-09-01

Prachtige schepen te bewonderen in de entourage van de oude marinehaven. Met ook steeds een bijbehorend museum. Entree is pittig maar met Groupon of met een aktie van de ferrymaatschappij fikse kortingen. Een all inclusief ticket is trouwens wel een jaargeldig. Dus als het niet in een dag allemaal lukt? De harbourtour is ook inbegrepen.
Prachtige schepen met toegang tot alle dekken
Ruim opgezet, publiek verspreid zich snel

Zal in hoogseizoen best druk zijn!
Niet geschikt voor kleine kinderen
review geplaatst op 2017-10-07

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Jan10e was hier op 2017-09-01

Een mooie d-tour door Wales is Elan Valley. Hier zijn 6 stuwdammen gebouwd. Kriskras over de diverse bruggen en aquaduct is het een mooie tocht. De regio is een natuurgebied. Bezoek aan het bezoekerscentrum is aanrader. Onderweg uitstappen om te wandelen is een optie.
Mooie vallei
Wandelmogelijkheden
Bezoekerscentrum elke dag open behalve kerst

Voldoende reistijd voor deze route
review geplaatst op 2017-10-20

9

Categorie: Regio

Schotland

pixelfun was hier op 2017-09-01

Schotland is prachtig! Het land geeft je het gevoel dat je aan het andere eind van de wereld bent, terwijl het toch zo dichtbij is. Laat je niet afschrikken door de regen. Ja, het regent vrijwel dagelijks, maar heel vaak krijg je minstens drie seizoenen te zien op één dag. Voor fotografen levert dit prachtig licht op en in combinatie met de veelal ruige natuur kun je hier fraaie foto's maken! De mensen zijn relaxed en het eten is, hoewel beperkte keus, prima. Heerlijke gerookte zalm (echt gerookt, niet ondergedompeld in een goedje met een rooksmaak!), lamsvlees, haggis en natuurlijk black pudding. Probeer het allemaal; het is echt lekker. Voor het echte werk reis je via de Isle of Skye per ferry door naar de Buiten-Hebriden. De wegen zijn nog aangelegd met Europese subsidie, waardoor prima wegdek en makkelijk te rijden. Let wel op als je naar de Hebriden (incl. de Isle of Skye) wilt: boek van tevoren accommodatie. Er is beperkte beschikbaarheid. Op de bonnefooi gaan is wat lastiger.
prachtige natuur
goede wegen
lekker eten
er mag veel

beperkte accommodatie op de Hebriden
links rijden (als je het niet gewend bent)
review geplaatst op 2017-09-22

9

Categorie: Regio

Wales

Sierd was hier op 2017-08-01

Laat ik wat reclame maken voor Wales. En waarom Wales? Nou, omdat ik gek ben van Groot Brittannië en Ierland. Ierland heeft op dit forum niet aan belangstelling te klagen, maar de aandacht voor Groot Brittannië is gering. Bij deze een poging om daar verandering in te brengen, te beginnen met Wales. Tot mijn verbazing een gebied met maar 1 review. ( En dan nog. Chester is een mooie stad, maar ligt in Engeland...) Wat mij vooral trekt in Wales is het landschap, van liefelijk tot ruig, van ontspannen wandelen over groene heuvels tot bezweet klauteren door de bergen. Dat geldt ook voor Schotland, mijn andere favouriet. Maar Wales is kleiner en behapbaarder, en het klimaat gemiddeld beter! Een Keltisch gebied, met de grootste groep Keltisch sprekende bewoners van de wereld. Meer Welsh spreken Keltisch dan Ieren. Wat mij ook boeit is de middeleeuwse strijd tegen de Engelsen, een strijd die 200 jaar geduurd heeft. Het gevolg is dat Wales is bezaait met kastelen. Dat varieert van grootse, indrukwekkende burchten tot vrijwel geheel overgroeide vage verhogingen. En ook andere geschiedenisperiodes hebben hun sporen nagelaten. Waar je ook komt, of het nu met een bergwandeling is of een bezoek aan de kust, overal kom je in het landschap de geschiedenis tegen. En deze combinatie van geweldige landschappen met een boeiende en zichtbare geschiedenis maken in mijn ogen Wales een bijzondere plek om te bezoeken, veel en vaak. Ga en kom erachter!
Zie review!

Ik woon er niet...
review geplaatst op 2018-05-30

10

Categorie: Land

Groot-Brittannië

AnsvH was hier op 2017-07-01

De Tower Bridge in London is niet alleen een markant gebouw om van de buitenkant te bekijken en/of te fotograferen. Neem de moeite om een kaartje te kopen! Je kunt met de lift naar boven en dan over beide loopbruggen lopen, 44 meter boven het water. Deze loopbruggen verbinden beide torens met elkaar. Vanaf deze loopbruggen heb je een fantastisch uitzicht over de Thames en zicht op the City. Wikipedia: Sinds 2014 is een deel van de vloer van de loopbruggen over een lengte van 11 meter vervangen door glazen panelen van 7,5 cm dik. Je kunt gewoon over het glas heen lopen, ver onder je voeten gaat het weg- en waterverkeer gewoon door. Mocht je hoogtevrees hebben, langs de zijkant is nog een 'normaal' stukje vloer dus je hoeft niet per se over het glas te lopen.
Panoramisch uitzicht
Interessante geschiedenis
Toegang tot de Engine Rooms

Niet gratis, je moet een kaartje kopen.
review geplaatst op 2017-08-15

9

Categorie: Land

Groot-Brittannië

aticketto was hier op 2017-06-01

Schotland staat natuurlijk bekend om zijn whisky’s dat tevens hun nationale drank is. Een bezoek aan een van de vele distilleerderijen mag zeker niet ontbreken tijdens je reis door dit prachtige land. Schotland is verdeeld in vijf whiskyproducerende regio's: Campbeltown, Hooglanden, Islay, Laaglanden en Speyside met ieder hun eigen smaken. Er zijn ruim 100 distilleerderijen te vinden en dat aantal neemt nog steeds toe. Bij een groot aantal merken kun je een kijkje nemen en krijg je uitleg van het proces. Prijzen en rondleidingen verschillen veel van elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld een iets meer afgelegen distilleerderij opzoeken zoals Clynelish Distillery in Brora voor een rondleiding met een klein groepje. Of kies voor het meer populaire Glenmorangie Distillery in Tain waar je ook bijvoorbeeld een masterclass kunt volgen. Bij de meeste (met name de minder populaire) hoef je niet boeken van te voren en kun je bij de eerst volgende tour mee. Uiteraard zijn er na de tours mogelijkheden om de whisky te proeven en eventueel te kopen.
Heel toegangelijk
Veel verschillende mogelijkheden
Prachtige historische panden
Informatief en leuke weetjes
Proeverij aan het eind van de tour

Prijzig
Vast aan bepaalde tijden
review geplaatst op 2017-06-19

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

aticketto was hier op 2017-06-01

Veel stadjes/dorpjes in Schotland hebben een plaatselijk stadsmuseumpje. De lokale geschiedenis en vondsten worden vaak op een leuke en creatieve wijze tentoongesteld. Meestal in een klein gebouwtje dat tot de nok toe gevuld is met allerlei voorwerpen, foto’s en verhalen. Saai zijn ze in ieder geval nooit en met half uurtje heb je meestal het hele museum gezien. En je komt altijd weer een beetje wijzer naar buiten en er blijft wel een leuke weetje hangen. Sommige vragen een (lage) entreeprijs en sommige hopen op een kleine donatie. Een paar voorbeelden zijn: Het Dingwall Museum, hier zijn veel voorwerpen te zien met daarbij fascinerende verhalen. Het museum bevind zich in een schitterend monumentaal gebouw wat ooit het centrum van de lokale overheid. Het Gairloch Heritage Museum neemt je mee op een reis door de tijd om te zien hoe de lokale bevolking in de loop der eeuwen in Gairloch woont en gewerkt heeft. Er is hier ook de originele lens van de plaatselijke vuurtoren te zien. Het Ullapool museum laat je zien hoe de mensen in Lochbroom leefde, gewerkt, gespeeld en geleerd door de eeuwen heen. Het museum is gevestigd in een prachtig kerkje.
Informatief
Niet druk bezocht
Vaak gratis of een kleine donatie
Diverse exposities

Soms rommelig
review geplaatst op 2017-08-01

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

aticketto was hier op 2017-06-01

Torridon ligt aan de westkust van Schotland en is een perfecte uitvalbasis voor diverse outdoor mogelijkheden voor elk niveau. In de Torridon Hills zijn prachtige wandelingen te maken met of zonder gids maar spannendste is misschien wel om door een kloof te klimmen en te glijden onder leiding van professionals. Ook met de mountainbike kun je hier prima terecht en zijn er routes voor beginners en gevorderden. Toch liever op de rug van een paard door de bergen trekken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Het water kun je verkennen met een kajak of een kano en voor degene die het liever wat rustiger aan doen kun je ook met een glas bottom boat of met een gewone boot Loch Torridon verkennen. Wil je iets heel anders dan is er nog de mogelijkheid om te kleiduifschieten of boogschieten. De wegen zijn smal, maar er zijn genoeg passing places, maar prachtig om te rijden zowel met motor als auto. Overnachten doe je in een van de B&B’s, zorg dat je op tijd bent met boeken want de keuze is nog vrij beperkt. Zij kunnen je ook vaak helpen met boeken van bovengenoemde activiteiten en anders kun je zelf pakketten samenstellen en boeken bij bijvoorbeeld www.thetorridon.com
Ligt in minder toeristisch deel van Schotland
Veel mogelijkheden
Schitterende natuur

Prijzen liggen vrij hoog
Weersafhankelijk
review geplaatst op 2017-08-01

9

Categorie: Regio

Schotland

aticketto was hier op 2017-06-01

Ullapool is een plaats aan de westkust van Schotland. Het is een vissersplaatsje met een paar (souvenirs) winkeltjes en een paar gezellige restaurants/pubs. In de haven is nog volop bedrijvigheid en voor je eigen veiligheid moet je het lossen en laden van een afstandje bekijken. Er wappert ook een Nederlandse vlag in de haven en navraag leerde ons dat er een aantal Nederlandse vissers hier vaak aanleggen en bevoorraden om vervolgens weer verder te vissen. Ullapool is inmiddels wat drukker met toeristen omdat steeds meer reizigers de North Coast 500 route hebben ontdekt. Toch is de sfeer er nog gemoedelijk en ’s avonds een stuk rustiger, behalve in de pub. Bij The Seaforth Inn kun je terwijl je ’s avonds aan de bar zit ook zien wat er allemaal in de haven afspeelt.
Levendig vissersplaatsje
Ideaal voor overnachting
Heerlijk sfeertje

Overdag drukker
Vrij prijzig
review geplaatst op 2017-06-19

10

Categorie: Regio

Engeland

Marpauproductions was hier op 2017-06-01

Super mooie omgeving waar behalve de Farne eilanden er genoeg ander moois te zien is. Vooral het uitzicht vanaf de golfbaan, die je gewoon mag doorkruisen is werkelijk prachtig. Ook de plaatselijke bevolking is erg aardig en behulpzaam.
uitzicht en locale bevolking

lastig te bereiken via ov
review geplaatst op 2017-06-30

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Groot-Brittannië is Londen.
Aantal inwoners in Groot-Brittannië: 60 miljoen.
Oppervlakte van Groot-Brittannië: 6x Nederland.
De reistijd naar Groot-Brittannië is 1:20.
Gesproken Talen in Groot-Brittannië: Engels.
Aanvlieghaven(s) van Groot-Brittannië: Londen (LON), Glasgow (GLA), Manchester ((MAN).