Noord Ierland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De wiebelbrug van Carrick-a-Rede

Noord Ierland,
Groot-Brittannië


De Carrick-a-Rede touwbrug is een bekende toeristische attractie aan de noordkust van Noord-Ierland. Vroeger spanden vissers met touwen elk jaar opnieuw een brug naar het eiland voor de kust waar ze voornamelijk veel kreeften vingen. Het vissershuisje staat er nog.

Wij staan tien minuten voordat de brug toegankelijk is al klaar bij de ingang, een houten kot. Van daaruit is het nog een kilometer lopen langs de kliffen richting de touwbrug. Er staan nog maar enkele mensen en we besluiten dat we als eerste die dag over de brug willen en zo het eiland voor even voor ons alleen zullen hebben. En dat lukt! Als eerste gaan we de brug op, er liggen planken tussen de touwen. Nu pas kom ik er achter dat de brug niet van links naar rechts wiebelt, maar vooral op en neer deint. Aparte ervaring, maar daardoor wel minder spannend dan verwacht. Dertig meter beneden je zie je de golven die zich tussen het eiland en de kust door wurmen. Op de foto zie je rechts van het midden het hokje van waaruit je de touwbrug opgaat, er gaat net iemand aan de oversteek beginnen.

Vanaf het eiland met het vissershuisje zie je pas echt goed hoe mooi de kust hier is. Er zijn grotten en het water heeft een kleur blauw die je niet direct verwacht in dit land. Links en rechts lange kliffen, de vormen van ervan, we kunnen er een tijdje helemaal alleen van genieten aangezien we die kilometer vlot hebben afgelegd.

Als we na pakweg een half uur het eiland verlaten en terugwandelen, is het pad er naar toe één lange rij toeristen. Aangezien er maar een beperkt aantal mensen tegelijk op het eiland mogen zijn, vormt zich een rij voor de touwbrug. Tip is dus om hier, vooral in het hoogseizoen, vóór de openingstijd van 9.30 uur te zijn. Dan kun je de touwbrug en het eiland beleven zoals je dit zou willen beleven. Hoewel het zeer toeristisch is, vond ik de plek en het bijkomende gevoel van spanning voor de touwbrug zo mooi dat je het absoluut niet mag missen.