Noord Ierland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Giant's Causeway vanaf de Nose

Noord Ierland,
Groot-Brittannië


De Giant's Causeway bestaat uit naar schatting 40.000 basaltzuilen, ontstaan door vulkanische activiteit. De naam heeft dit prachtige natuurfenomeen te danken aan de legende van de Ierse reus die voor de gek werd gehouden door zijn Schotse tegenhanger, en van basaltzuilen een brug bouwde om hem aan de overkant een lesje te kunnen leren. De naam kan misleidend werken, want de Giant's Causeway is zelf alles behalve "Giant".

De causeway bestaat uit drie slurven die uit de zee oprijzen, en worden geflankeerd door een hoge rots van ongeveer 180 meter hoog, de "Nose". De foto heb ik vanaf de top van de Nose genomen om zo het perspectief van boven te geven. Te zien is aan de toeristen die over de zuilen lopen, dat je binnen één minuut van voor naar achteren over de causeway kunt lopen. En dit is de grootste slurf, links zie je de "middelgrote" slurf.

Het is een heel mooi natuurfenomeen, het is leuk om over de basaltzuilen te lopen, maar verwacht geen klauterpartij van een uur. Zorg dat je er vroeg in de ochtend bent of in de avond, dan is het nog vrij rustig. In het Visitor Center bij de ingang wordt een briljante, hilarische animatiefilm vertoond op een groot scherm over het ontstaan van de Causeway, enerzijds de legende van de reuzen, anderzijds de wetenschappelijke tegenhanger ervan. Blijf vooral even kijken!