image
Getty Images

Londen buiten de ring: 7 wijken die je wilt leren kennen

Buiten het centrum, weg van Buckingham Palace en de Big Ben, wordt Londen pas echt spannend. In de onderbelichte boroughs aan de andere kant van de Inner Ring Road om Centraal-London vind je verscholen parken, interessante musea en voormalige pakhuizen die plaats bieden aan creatieve restaurants, rooftop bars en galerieën. Met deze wijkprofielen zoek jij het (rafel)randje op!

1. London Fields en Dalston (Hackney): van alle markten thuis

Londen Fields & Dalston (Hackney). Foto's: Getty Images en Tom AussemsFoto's: Getty Images (l) en Tom Aussens (r)

Nergens zie je zoveel snorren, tatoeages en street fashion als in hipsterparadijs Hackney. Na Shoreditch is ook het gebied rond London Fields, een grasweide die in de zomer bedekt gaat onder picknickkleden, ten prooi gevallen aan nieuwe zaakjes en initiatieven. Elke zaterdag tijdens de Broadway Market verandert deze straat, met zijn negentiende-eeuwse façades, in één groot openluchtrestaurant. Van empanada’s tot pie and mash: er is een kraampje voor elke trek. In de omgebouwde zeecontainers van Netil Market bieden ambachtslieden de leukste hebbedingen aan, zoals keramiek en brillen met unieke monturen. Terwijl de dj’s van Netil Radio voor soundtracks zorgen, strijk jij met een snack en drankje neer op het dakterras.

Nieuw in het ‘marketaanbod’ is de Mare Street Market. In deze hippe food- en markthal kun je niet alleen heerlijk eten, maar ook een boeket laten schikken, je haar laten knippen of blijvende reisherinnering laten tatoeëren. Onder de spoorbogen van het overground-tracé hebben zich kleine zaakjes gevestigd, waaronder een ciderhuis, bakkerij en falafelloket met de naam Pockets. Als je het geduld kunt opbrengen om de TikTok-rij te slechten, word je beloond met het lekkerste en rijkelijkst belegde broodje falafel dat je ooit hebt gehad. Een ander geliefd adres, dat al lange tijd bestaat en socialmediapromotie niet nodig heeft, is Pub on the Park, een oergezellige pub met een terras dat uitzicht biedt over London Fields. Tijdens de Sunday Roast, een typisch Londens eetfestijn, waan je je op een familiebarbecue.

Dat Hackney ook een ‘duistere’ kant heeft, merk je in het Viktor Wynd Museum Of Curiosities, Fine Art and Natural History, het enige curiositeitenmuseum van het land. Van de botten van een dodo en een tweekoppig kitten tot brieven van gevangenen en occulte schilderijen, niets is te raar voor dit rariteitenkabinet. Na afloop is er geen museumwinkel maar een absintbar, waar je de angstbeelden weg kunt spoelen (of de duivel in jezelf kunt verdrijven).

Na een half uurtje lopen of kort ov-ritje bereik je Dalston. Het creatieve zenuwcentrum van deze wijk is The Bootyard, een voormalige parkeergarage die is overgenomen door leuke winkels en horeca. De verffabriek ernaast kreeg méér dan een nieuwe lik verf: in het Arcola Theatre woon je toneel, opera en musicals bij. Het groene hart is de Dalston Eastern Curve Garden, een stadstuin met een buitenbar, pizzakeet en zitjes. Op dinsdagen in de zomer luister je naar warme livemuziek tijdens de Woodburner Music Night. Al even romantisch is een etentje bij Little Duck the Picklery. Neem plaats aan het kookeiland en kijk toe hoe chefs je eten klaarmaken. Overal staan weckpotten, want dit intieme Modern-Europese restaurant is gespecialiseerd in pekelen en fermenteren.


2. Walthamstow (Waltham Forest): buiten de hokjes kleuren

Laat je betoveren door neonkunst in God’s Own Junkyard & Eén van de vele winkels in Walthamstow Village. Foto's: Tom AussemsFoto's: Tom Aussems

The Stow, aan het eind van de Victoria underground line, is up and coming. Wacht dus niet te lang als je de onafhankelijke winkeltjes en eetgelegenheden in Walthamstow Village wil bezoeken. Misschien wel de leukste buurtpub is The Nags Head. In de biertuin achterom begeef je je tussen de wijkbewoners en worden geregeld leuke evenementen gehouden. Volgens Atlas Obscura, een website met obscure reistips, dingt The Ancient House mee naar de titel van oudste huis in Londen. Volgens diverse bronnen stamt dit hall house, een middeleeuws woonhuis met een houten geraamte en hal als middelpunt, uit 1435. St. Mary’s Church, pal ertegenover, is eveneens een historisch juweeltje. Binnen kun je niet alleen diensten toeschouwen maar ook koffiedrinken en tentoonstellingen bekijken. Wat God’s Own Junkyard bezoekers voorschotelt, kan eerder worden gezien als vloeken in de kerk. Deze oude loods op Ravenswood Industrial Estate is tot de nok gevuld met felgekleurde neonkunstwerken, waarvan vele het licht niet kunnen verdragen. Denk aan een Christusbeeld met neonpistolen en woordslingers van schunnige uitspraken. Voorbij de reusachtige discobol ligt een verscholen bar en biertuin.

Voor bier ben je in deze wijk sowieso aan het juiste adres. In oude fabriekspanden aan de Blackhorse Beer Mile kun je je dorst lessen in acht verschillende speciaalbierbrouwerijen en -bars. Aan de andere kant van de straat ligt Blackhorse Workshop, een hout- en metaalbewerkingsatelier en verzameling containerstudio’s waar de mooiste dingen worden gemaakt. Nuttig een drankje of vega(n) maaltijd uit de Community Kitchen en steek je handen uit de mouwen gedurende een workshop. Wanneer de jeansmakers hun werk neerleggen, pakken de koks hun messen op. ’s Avonds wordt het enige ambachtelijke jeansatelier van de stad overgenomen door SlowBurn. Tussen de naaitafels, wasmachines, lappen stof, kartonnen broekvormen en dozen met knopen en naaigerei worden hoofdzakelijk seizoensgroentes op tafel gezet. Voor een nog specialere eetervaring check je in bij Supperclub, voor een zesgangendiner in een oud metrostel.


3. Angel en Islington (Islington): verborgen stadsoases

Camden Passage in Angel. Tentoonstelling in de Victoria Miro Gallery. Foto's: Tom Aussems en ANP Foto's: Tom Aussems(l) en ANP(r)

Slechts één metrohalte voorbij St Pancras ligt Angel, een wijk die net zo lieflijk is als de naam doet vermoeden. De straten worden geflankeerd door georgiaanse (1720-1840) town houses, te herkennen aan hun decoratieve pleisterlaag en metselwerk. Grote kans dat je tijdens je buurtwandeling op een plantsoen of park stuit. Misschien was het de Cannonbury Square Garden, met zijn fontein en bloemen, die George Orwell inspireerde tot het schrijven van zijn romans. Tussen 1944 en 1947 woonde deze veelgeprezen auteur op nummer 27b. Eveneens het beschrijven waard is Camden Passage, een geplaveide steeg die met een beetje fantasie op de Diagon Alley uit de Harry Potter-reeks lijkt. In plaats van tovenaarswinkels vind je hier kleinschalige boetieks die sieraden, thee, antiek en vintagekleding verkopen. Op woens- en zaterdagen maken marktkraampjes de toch al smalle steeg nog gezelliger. Ook bij Brother Marcus, een all-day restaurant met bistrotafels voor de deur, zijn ze van alle markten thuis. Het menu belooft een keur aan oosterse en mediterrane gerechten.

Dat de wijk een hotspot is voor foodies, blijkt uit het feit dat Ottolenghi een restaurant opende aan Upper Street. In een stijlvolle ruimte geniet je van shared dininggerechten op basis van seizoensgebonden ingrediënten en wijnen waaraan zo weinig mogelijk gemorreld is. Bij The Tamil Prince staat de Indiase keuken in de schijnwerper. Laat je verrassen door curry’s met een moderne twist, papadams zo groot als je hoofd, overheerlijke fritters van ui en romige lassi. Met een volle buik meld je je bij het Almeida Theatre voor een meeslepend optreden van Britse talenten. Niet zelden vinden succesvolle stukken van hieruit hun weg naar de befaamde podia in het West End. In de Victoria Miro Gallery, volgens ingewijden de beste gratis toegankelijke kunstgalerie van Londen, krijgen zowel gevestigde als opkomende namen uit het noordelijk halfrond een podium.


4. Brixton (Lambeth): op wereldreis in één dag

Muurschildering in Pope’s Road ter ere van Michael Johns, de gerespecteerde opzichter van het openbare toilet. | De overdekte Market Row in Brixton. Foto's: Tom AussemsFoto's: Tom Aussems

Niet alleen de kenmerkende taxi’s en iconische monumenten, maar zeker ook de vele etniciteiten maken Londen tot de bruisende stad die het vandaag de dag is. Brixton, ten zuiden van de Theems, is één van de meest multiculturele wijken. Hoewel de Afrikaanse en Caribische gemeenschap grotendeels is verhuisd door de hoge woningprijzen, doen zij nog altijd hun boodschappen op de Brixton Market, een labyrint van overdekte winkelgalerijen, elk in een andere kleur, en een wereldse openluchtmarkt. De Brixton Market Tour met Afrikaanse en Caribische keuken, aangeboden door de charismatische gids Obi, is de leukste en lekkerste manier om je te verdiepen in het etnische mozaïek van de wijk. Tijdens deze drie uur durende groepsrondleiding vertelt Obi over de vele exotische producten en lekkernijen die te koop worden aangeboden. Onderweg proef je Jamaicaanse patties (pasteitjes), jerk chicken en jackfruit, West-Afrikaanse akara (fritter van erwten of bonen) en puff-puff (donut) en snoep je van een Eritrese injera (sponsachtige pannenkoek met allerlei toppings). Net zo kleurrijk als de West-Afrikaanse wasdrukken die op de markt aan rekken hangen, is Pop Brixton, een opeenstapeling van felgekleurde zeecontainers die plaats biedt aan talloze kramen met streetfood en een podium voor live-evenementen.

Voor een verdere duik in het multiculturele karakter van Brixton, loop je binnen bij Black Cultural Archives, een modern erfgoedcentrum gewijd aan de West-Afrikaanse en Caribische gemeenschap in het land. Tegen een kleine vergoeding krijg je toegang tot wisselende tentoonstellingen. Sluit je ‘wereldreis’ af in The Blues Kitchen, waar je naar blues, soul en rhythm and blues luistert en gerechten en bourbons uit de Deep South proeft.


5. Peckham (Southwark): Nieuwe industrieën

Uitzicht op de skyline vanaf het dakterras van Frank’s Cafe. Foto: Tom AussemsFoto: Tom Aussems

De komst van creatieve geesten heeft Peckham goed gedaan. Zij bliezen bijvoorbeeld nieuw leven in een kolossale parkeergarage en parkeerden er meerdere culturele initiatieven in. Zo kun je goedkoop naar de film in Peckhamplex, te herkennen aan de felroze entree, en is in Peckham Levels bijna dagelijks een theaterstuk, optreden, workshop of discussie te volgen. Op het dak zorgt Bold Tendencies voor reuring door permanente en tijdelijke kunstwerken te tonen en evenementen te hosten. Maar de voornaamste reden om de vele trappen omhoog te lopen, is Frank’s Cafe, een deels overdekte rooftopbar met een fenomenaal uitzicht op de skyline van Central London.

Aan de andere kant van de verhoogde spoorlijn wacht alweer de volgende industriële hotspot. Na ruim een eeuw maakte de Bussy Building een ‘doorstart’: waar ooit cricketknuppels en andere sportartikelen werden gemaakt, is nu volop ruimte voor start-ups en andere creatieve invullingen. Erbovenop zendt de Rooftop Film Club klassiekers en nieuwe releases uit in de open lucht. Ook de pakhuizen en loodsen van het naastgelegen Copeland Park bruisen als nooit tevoren. Na een dosis hedendaagse kunst in de Copeland Gallery strijk je neer bij één van de vele bars en restaurants. Vooral Jumbi is een plaatje. En dat zeggen we niet alleen vanwege de dj die er draait en de metershoge kast vol vinylplaten. Middels muziek en Caribische gerechten wordt hier de Afro-Caribische diaspora geëerd. Voordat je via de nauwe Bussey Alley aankomt op de hoofdstraat, zie je een rode trap die naar Forza Wine en zijn dakterras leidt, waar je onder het genot van Italiaanse wijnen en snacks weids uitkijkt over het stadslandschap. Onder de Peckham Arches, tussen de perrons van Peckham-Rye station, gaan een biertuin en bars schuil.


6. Buitenpret in een buitenwijk | Kew (Richmond)

Palm House in Kew Gardens. Eén van de nieuwste werken van Banksy, omgedoopt tot Banksy’s Goat. Foto's: Getty Images Foto's: Getty Images 

Voor de meeste toeristen liggen de botanische Kew Gardens, Unesco-werelderfgoed uit 1840, simpelweg te ver weg. In de praktijk valt dat wel mee: met de District Line-trein reis je er in ongeveer drie kwartier naartoe vanuit het centrum. Op een oppervlakte van ruim 120 hectares groeien meer dan vijftigduizend verschillende planten uit alle hoeken van de wereld. Bezoek in ieder geval het Palm House, een immense tuinkas van glas en smeedijzer die onderdak biedt aan een verzameling (sub)tropische planten, waaronder de oudste gepotte plant ter wereld. In de sprookjesachtige binnenvijver in het Waterlily House dobberen waterlelies die zó groot zijn dat je er als volwassene gestrekt in kan liggen. Vervolg je botanische reis om de wereld met een bezoek aan het Temperate House. In deze megakas ontdek je soorten uit de gematigde zones. Ook de huisregels van dit tuinencomplex zijn gematigd; het is toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen.

Voor een plantaardige snack ga je naar The Original Maids of Honour, de geboorteplek van de maids of honour, een typisch Engelse taartje van bladerdeeg gevuld met zoetige kaascurd. Deze tearoom aan Kew Road stamt uit de negentiende eeuw en is heerlijk kneuterig; de perfecte plek voor een English breakfast of afternoon tea. Zo ouderwets als het theehuis, zo nieuwerwets is de kunstvorm die de illustere street artist Banksy hanteert. Eén van zijn nieuwste werken − een balancerende berggeit − werd stiekem aangebracht op een gevel aan de voet van Kew Bridge. Minstens zo schilderachtig is het Kew Station Forecourt. Aan dit lommerrijke pleintje vind je een heuse stationspub − The Tap on the Line − met een deur die voorheen toegang bood tot perron 1. Elke eerste zondag van de maand vormen zo’n vijftig kraampjes de Kew Village Market.


7. Primrose Hill (Camden): bekende (stads)gezichten

De typische town houses van Londen. Uitzicht vanaf Primrose Hill. Foto's: Getty ImagesFoto's: Getty Images

In 2019 beleefde Londen een primeur toen het de eerste National Park City ter wereld werd. Bijna de helft van het oppervlak bestaat uit waterwegen en groenvoorzieningen. Tussen het beton vind je ruim drieduizend parken met maar liefst 8,4 miljoen bomen. Dit besef dringt pas echt door als je boven op Primrose Hill naar de betonnen jungle kijkt. The Gherkin, The Shard, het London Eye-reuzenrad en het topje van St Paul’s Cathedral: praktisch alle bekende bezienswaardigheden zijn te zien. De heuvel dankt zijn naam aan de felgekleurde primroses (sleutelbloemen), die er welig tierden. Nu is juist het uitgestrekte en glooiende grasveld de sleutel tot zijn succes. Er is haast geen betere plek denkbaar voor een al fresco picknick of koffiepauze. Voor de proviand snel je langs Pedlar’s Pitstop, een koffiehuisje in de kerktuin van de St Mark’s Church. Of je nou zin hebt in een sandwich of gebak, thee of kwaliteitskoffie, hier worden al je gebeden verhoord. Er staan trouwens ook tuinsets om aan te zitten. Pedlar’s Pitstop is een creatie van The Little Bread Pedlar, één van de beste ambachtelijke bakkerijen van de stad. Hun boterzachte baksels vliegen als warme broodjes over de toonbank in talloze cafés en andere verkooppunten. Verser dan vers zijn de broden en pastries op de hoofdlocatie aan Regent’s Park Road. Het bovenste deel van deze straat staat bekend om zijn kleurrijke winkels, gezellige cafeetjes met terrassen en vele celebrities die er wonen. Met een beetje geluk − of pech, het is maar net hoe je het ziet − loop je Kate Moss of de Beckhams en hun gevolg tegen het lijf. Loop ook de zijstraten in. Rond Chalot Square Gardens zie je statige panden in alle kleuren van de regenboog.


Reis makkelijk en snel naar Londen

Als je de tijd die je noodgedwongen spendeert op de luchthavens en de reistijd per taxi of het ov meetelt, leert een snelle rekensom dat je eerder in je accommodatie bent als je de Eurostar-trein neemt. Ook voor de kosten hoef je het niet te laten — als je er vroeg bij bent kun je enkeltjes vinden vanaf € 44. Sinds kort kun je in alle Eurostar-treinen kiezen uit de reisklassen Standard, Plus met extra ruime zitplaatsen en een koude maaltijd of Premier met veel zitruimte en een warme driegangenmaaltijd. Terwijl je met hoge snelheid naar je bestemming raast, vliegt de reistijd voorbij. Vanaf 10 februari is er weer een rechtstreekse verbinding vanuit Amsterdam (4 uur en 10 minuten) en Rotterdam (3 uur en 13 minuten.). Hierdoor kun je je laatste reisdag rekken en alsnog vóór middernacht in bed liggen. 
 

Boek unieke uitjes en slaapplekken

Bijzondere activiteiten zijn tegenwoordig ook te boeken via Booking.com. Alleen al in Londen kun je kiezen uit ruim tweeduizend ‘attracties’, van kaartjes voor trekpleisters als Kew Gardens tot ervaringen zoals de foodtour in Brixton. Tik jouw bestemming in en laat je inspireren! Zoeken naar een geschikt en betaalbaar verblijf in Londen is nog knap lastig. Gelukkig biedt Booking.com uitkomst. Wist je dat je op het platform naast hotels ook dertig soorten alternatieve accommodaties, waaronder landhuizen, charmante guesthouses en  zelfs boten, iglo’s en boomhutten kunt boeken? De vier vestigingen van Wilde Aparthotels — een aparthotel combineert de faciliteiten van een appartement met de service van een hotel — zijn een echte insidertip. Zeker als je ruim op tijd boekt is de prijskwaliteitverhouding voor Londense begrippen eerlijk. Met name de locatie in Aldgate heeft een goede ligging, buiten het centrum maar nabij een metroknooppunt.


Meer insider-stedentriptips lees je op onze themapagina Citytrips!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.