Belfast

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Van generatie op generatie...

Belfast,
Groot-Brittannië


Fascinerend. En indrukwekkend. En bizar. Zo kan ik mijn bezoek aan de Noord Ierse stad Belfast beschrijven. Het centrum is gezellig en levendig, met veel pubs, winkels en mooie historische gebouwen.
Maar als je de wijken net daarbuiten bezoekt belandt je in een totaal andere wereld. De zichtbare uitingen van 'de Troubles'. De protestantse wijk, bij Shankill Road, en de katholieke wijk, bij Falls Road, zijn 2 totaal verschillende en letterlijk door een muur van elkaar gescheiden werelden. In beide wijken kun je de beroemde 'murals', de politieke muurschilderingen, bekijken. Soms alleen slogans, soms gezichten van 'strijders', veel vlaggen, maar ook angstaanjagende gemaskerde mannen met geweren. Aan de kleuren van de stoepranden zie je in welke wijk je loopt: rood-blauw-wit gestreept aan de protestantse kant, groen-wit-oranje aan de katholieke kant.
Als toerist kun je hier rustig rondlopen, of een rondtoer boeken met een taxi, en kijk je je ogen uit.
Hier liepen we in de protestantse wijk en werden we toegeschreeuwd door locale jeugd: 'England'! Het zit diep. Van generatie op generatie.

Tip; wil je meer lezen over de achtergrond van the Troubles, lees dan eens het boek van Lia van Bekhoven 'Land van de gespleten God'.