Gevolgen van de Brexit: dit verandert er voor reizigers (5 belangrijke vragen)
Sinds 31 januari is de Brexit eindelijk een feit. Het Verenigd Koninkrijk is geen onderdeel meer van de Europese Unie, waardoor er voor reizigers een aantal zaken veranderen. Wij beantwoorden 5 belangrijke reisvragen.
Reis ik met een paspoort of ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk?
Het Verenigd Koninkrijk was al geen onderdeel van het Schengengebied, dus voorheen kon je ook al niet zonder paspoort of identiteitskaart naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland reizen. Maar let op, er gaat wel degelijk wat veranderen. Er geldt een overgangsperiode tot 31 december 2020, daarna acht onze Rijksoverheid het ‘waarschijnlijk’ dat het niet meer mogelijk is om met een ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. De onderhandelingen zijn nog bezig, maar houd er rekening mee dat in het nieuwe jaar alleen een paspoort nog een geldig vervoersbewijs is. Tot die tijd kom je met een identiteitskaart de landen aan de overkant van de Noordzee ook nog binnen.
Moet ik een visum aanvragen?
Het is niet waarschijnlijk dat er een visumplicht komt voor reizigers die korter dan drie maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Zulke overeenkomsten heeft de Europese Unie ook met andere landen, en zal vast en zeker met een ‘bevriend’ gebied als het Verenigd Koninkrijk ook worden afgesproken.
Wordt mobiel bellen en internetten duurder na de Brexit?
De EU en het VK zitten tot 31 december 2020 in de overgangsperiode, dus dit jaar verandert er nog niets. De beide partijen zitten nog aan de onderhandelingstafel over de afspraken die daarna gelden, maar Britse telecomoperators mogen in principe zelf bepalen hoeveel extra kosten ze in rekening gaan brengen. Alleen een afspraak tussen de EU en het VK kan onze telefoonrekening nog redden, anders zijn we weer overgeleverd aan de hoge buiten-de-EU-tarieven.
Hoe gaat het bij de douane in het Verenigd Koninkrijk?
Nog een vervelende verandering voor reizigers is dat de rijen bij paspoortcontroles en douane flink kunnen oplopen. De razendsnelle doorgang voor EU-reizigers komt te vervallen en reizigers worden strenger gecontroleerd.
Wordt het duurder om te pinnen?
Eindelijk kunnen we weer iets melden wat níét nadeliger wordt voor reizigers na de Brexit: pinnen. Met een Nederlandse bankpas kun je blijven pinnen en wanneer je de pas gebruikt in een winkel, mogen er geen extra kosten worden doorberekend.