Zakynthos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zakynthos: eiland van de verrassingen

Zakynthos,
Griekenland


Het Griekse eiland Zakynthos, voor de westkust van de Peloponnesos, heeft diverse verrassingen voor de bezoeker in petto, die allemaal de moeite waard zijn. De grootste verrassing is misschien wel de Caretta caretta. Dit is een grote zeeschildpad van ongeveer 1 meter lengte, die rond 80 kilo weegt. De schildpad is zo ongeveer hèt icoon van Zakynthos. Ieder jaar in maart verschijnen ze in de baai van Laganas om er te paren en te baren. Zes maanden later vertrekken ze weer. In mei komen de schildpadden aan land om er op het strand met zijn fijne witte zachte zand eieren te leggen, en te begraven. Na een dag of vijftig komen de eieren uit. De kleine baby schildpadden zijn geprogrammeerd om meteen naar de zee te lopen, een gevaarlijke tocht over het strand. Ongeveer 1 op de 1.000 schildpadjes lukt het om de zee te bereiken, de gevaren van de zee te doorstaan, en 25 jaar later op het exact hetzelfde strand terug te keren.

Overal in de baai van Laganas worden boottochtjes aangeboden: op zoek naar de Caretta caretta in zee. De ene ondernemer doet daarbij wat meer zijn best dan de andere. Met één boottocht zagen wij helemaal niets (maar werd er ook niet echt ‘gezocht’), bij een andere boottocht hadden wij meer geluk. Het is geweldig om deze mooie dieren in het water te zien zwemmen. Je vaart in de baai van Laganas, van Laganas naar Marathonissi – het schildpaddeneiland vóór de kust met een mooi wit zandstrand – en via Agios Sostis weer terug naar Laganas of Kalamaki.

Een tochtje over het nabijgelegen heuvelachtige schiereiland Vasilikos is eveneens aan te raden. Langs de berg Skopos rijdt je over een bochtige klassieke kustroute met prachtige doorkijkjes onder je op de zee. Op diverse plaatsen kun je van de doorgaande weg af en dat is zeker aan te raden omdat je, als je deze landweggetjes volgt, bijna altijd bij een klein, prachtig gelegen rustig strandje komt: Porto Zoro, Agios Nikolaos (mooi kerkje op het strand!), Banana Beach, Porto Roma en het schitterende Gerakasstrand op het einde van het schiereiland (ook hier vind je de schildpadden!).