Samos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vourliotes

Samos,
Griekenland


Het dorp Vourliotes met zijn ongeveer 500 inwoners is waarschijnlijk het meest schilderachtige bergdorpje en zowiezo één van de mooiste dorpjes op het eiland Samos. Het ligt in het noorden van het eiland op zo'n 300 meter hoogte bij Kampos of Kambos en Avlakia, ongeveer in het midden van het eiland als je van links naar rechts kijkt.
Vourliotes is een oud dorp dat stamt uit de 16e eeuw en de eerste bewoners die zich er vestigden kwamen uit het dorp Vourla in Klein Azië. Zij gaven de naam Vourliotes aan het dorp. Vourliotes ligt aan de voet van de berg Lazaros. De weg naar het dorp is minder spectaculair dan bijvoorbeeld de route naar het nabijgelegen Ampelos (daarbij rijd je door het nachtegalenbos met zijn enorme bomen) en misschien zijn de uitzichten iets minder spectaculair dan vanaf Ampelos, maar het dorp is veel mooier en er valt veel meer te zien.
Aan het begin van het dorp Vourliotes is een taverna en daarna aan de rechterkant van de weg een kleine parkeerplaats. Het beste is het om je auto een stukje voordat je het dorp inrijdt te parkeren, omdat de straten snel smaller worden. In het midden van het dorp is een mooi plein met restaurants en er zijn mooie kerkjes, veel kleurrijke huizen met erkers en leuke smalle straatjes met bloemen. Het centrum van het dorp Vourliotes is autovrij.