Lesbos foto's & tips

'490015' door Jelle51 '490015' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Bijeneter met libelle

Jelle51

Aan het pad van de West River zie je op een gegeven moment een stortplaats waar ook bergen aarde zijn gestort. Een ideale plek voor bijeneters om een nest hol in te grafen. Met en auto kan je dicht in de buurt komen. De vogels blijven rustig zitten of vliegen af en aan. Zo kan je prachtige opnames maken. Samen met vrienden hebben wij menig uurtje bij deze prachtige vogels doorgebracht.

'491316' door Jelle51 '491316' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Bijeneter met open...

Jelle51

Het is altijd moeilijk om op het juiste moment af te drukken. Deze vogels zijn zo snel, toch is het altijd weer kicken als het wel lukt. De bijeneters zijn op Lesbos rijk vertegenwoordigd, begin mei is de beste tijd om ze te spotten!

'457495' door Jelle51 '457495' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

In volle vlucht 3

Jelle51

De bijeneters komen meestal de eerste week van mei binnen op Lesbos. Ze gaan gelijk op zoek naar een geschikte nestplaats. Dar graven ze een gang in het zand waar ze hun nest in maken. Ze zitten vaak in koppeltjes op een tak in de buurt ven hun hol. Ik vind het een van de mooiste soorten die in Europa voor komen.

'458749' door Jelle51 '458749' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

In volle vlucht 4

Jelle51

De eerste week van mei, komen deze prachtige vogel in grote getale aan op Lesbos. Ze beginnen dan gelijk een nest te graven in het zand. Als zij druk af en aan vliegen kan je mooie vliegbeelden en ze observeren.

'516147' door Jelle51 '516147' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Europesche bijeneters

Jelle51

Ik wil heel graag weer naar Lesbos om deze prachtige vogels te fotograferen. Maar voor mij geen Lesbos komend voorjaar. Thassos wordt het, ook een heel mooi Grieks eiland waar je prachtige wandelingen kan maken.

'308612' door Jelle51 '308612' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Bijeneters

Jelle51

Over 6 weken vertrekken wij voor een vakantie aan het eiland Thassos, even niet naar Lesbos, maar als ik deze foto zie, denk ik volgend jaar toch maar weer naar Lesbos te gaan! Nergens zie je zoveel vogels in Europa als daar!

'483951' door gorke '483951' door gorke

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Bijeneter

gorke

Lesbos ligt op een belangrijke trekroute langs de Turkse kust. In het voorjaar vliegen trekvogels van Afrika naar Scandinavië. In de herfst heb je de minder massale trek van noord naar zuid. De meeste soorten zie je dus tussen half april en de derde week van mei. De zwarte ibis arriveert als eerste, de bontgekleurde bijeneter met zijn lange, dunne snaveltje, hoort bij de laatste vogels die op Lesbos landen. Sommige soorten blijven om te broeden. Het observeren van bijeneters is zelfs voor mij ( geen vogelaar) een lust voor het oog, ik heb genoten!!

'551966' door Jelle51 '551966' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Voorjaar Lesbos

Jelle51

Nog een paar weken en dan gaan we weer. Lesbos in het voorjaar, nergens ter wereld zie je zoveel klaprozen en kamille als op dit eiland. Dit is te danken aam het beheer van de boeren en omdat er nergens kunstmest wordt gebruikt. Het is geweldig om hier te wandelen.

'498489' door Leeu '498489' door Leeu

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Zingt het hoogste...l

Leeu

Deze boerenzwaluw zingt het hoogste lied. Hij is 17 cm groot en te herkennen aan zijn brede blauwzwarte borstband, witgele borst en buik, donkerrood voorhoofd en een roestbruine keel. De kop en de rug zijn donkerblauw. Ze komen in heel Europa voor als zomergast.

'510386' door Jelle51 '510386' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

De klaprozen van...le

Jelle51

Op Lesbos komen niet alleen veel vogels voor maar omdat er weinig intensieve landbouw is zie je in het voorjaar ook een grote bloemenzee. De kleuren geel en blauw zie veel, maar ik heb nergens anders zoveel rode klaprozen gezien dan op Lesbos. Wij zijn gek op dit prachtige eiland.

'502553' door Jelle51 '502553' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Smaragd hagedis

Jelle51

Vanuit Skala Kallonis kan je een prachtige wandeling maken van het klooster van Metochi naar het Leimonos mannenklooster. Het is een route waar je weinig toeristen tegen komt, deze gaan liever met de auto naar het mannen klooster. Onderweg zie je veel vogels, vlinders en de hardoen een nieuwsgierige soort hagedis. Veel schuwer is de prachtige Smaragd hagedis , toch is het met veel geduld gelukt deze soort te spotten. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

'383093' door hbplaatjes '383093' door hbplaatjes

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Vissen

hbplaatjes

Vorig voorjaar zijn we een weekje naar Lesbos geweest. We verbleven in het plaatsje Skala Kalloni. Dit plaatsje ligt vrij centraal op het eiland en is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes op het eiland. Ook zijn er redelijk veel hotels, appartementen en dus ook restaurantjes. Skala Kaloni is ook erg geliefd bij vogelaars. Vanuit de bergen loopt een riviertje vlak langs het dorp en daar zie je veel watervogels. Ook zijn er weiden, een moeras en zelfs zoutpannen, die allemaal verschillende soorten vogels trekken. Daarbij ligt Lesbos nog op de trekroute van veel vogels, die vanuit Afrika naar Eurasië vliegen. Wij waren iets te vroeg voor die trek en waren dan ook zeer blij dat we onverwacht toch deze zwarte ooievaar zagen. Hij liep te vissen in het al eerder genoemde riviertje.

'500466' door Jelle51 '500466' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Paartje bijeneters

Jelle51

De Europese bijeneter broed massaal op Lesbos, waar maar een zanderige bodem is graven ze een hol . Begin mei beginnen ze daar mee, direct als ze terug zijn uit Afrika.Dit paar was nog op zoek naar een geschikte broedplaats.

'521036' door gorke '521036' door gorke

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Bijeneters op Lesbos

gorke

Lesbos ligt op een belangrijke vogelstrekroute langs de Turkse kust. Van half april tot half mei landen er de meest fantastische soorten zoals deze Bijeneters.

'531075' door Jeanne '531075' door Jeanne

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Molyvos, een bescherm

Jeanne

Vanaf Het Kastro gebouwd in de Byzantijnse tijd, heb je een mooi uitzicht op Molyvos / Mithymna, je ziet precies door welke straatjes en steegjes je bent gelopen om boven te komen. Het plaatsje is gesticht in de 3e eeuw voor Christus, door de eeuwen heen hebben de bewoners diverse aanvallen weten te weerstaan. Molyvos is beroemd om het uitzonderlijk pittoreske dorpsgezicht. In 1956 kregen de dorpsautoriteiten het voor elkaar om het tot een beschermd dorp te laten verklaren. In de jaren zestig werd het een trefpunt voor kunstenaars en intellectuelen. In de jaren tachtig werd het ontdekt door toeristen. Gelukkig zijn hier nog geen grote toeristencentra te vinden, alles is nog redelijk kleinschalig. Het eiland is bij wandelaars zeer geliefd, om haar zeer rijke flora en fauna. Molyvos heeft nauwelijks strand, het zes kilometer verder gelegen Petra heeft een uitgestrekt strand met terrassen en restaurants waar je 's avonds kunt genieten van de zonsondergang! Graag even vergroten aub

'326044' door Jelle51 '326044' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Spiegelbeeld

Jelle51

Als je vogels aan het fotograferen bent, ben je helemaal gefocust op de scherpte op de kop van de vogel. Pas later zie je meer details, zoals dit spiegelbeeld.

'511399' door Jelle51 '511399' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Er ff tussenuit

Jelle51

Voor een natuurreis ga je naar Lesbos. Rond de golf van Kalonni zijn schitterende wandelroutes en het is een waar vogelparadijs. Vooral in april en mei is het geweldig daar. Nu gaan we naar een ander eiland namelijk Lanzerote en net als dit minikikkertje genieten van het mooie weer.

'510031' door Jelle51 '510031' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Boomkikker in...fluit

Jelle51

Boomkikkertjes zijn als er in de winter veel regen is gevallen in redelijke aantallen te zien op Lesbos. Vooral veel jonge kikkertjes zie je dan. Je moet er wel naar zoeken omdat ze erg klein zijn. Dit volwassen exemplaar zat tussen het fluitenkruid te genieten van het zonnetje.

'485518' door JokevanRooijen '485518' door JokevanRooijen

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Bijeneters

JokevanRooijen

Deze Noordelijke Karmijnrode bijeneter komt niet voor op Lesbos, gezien ik de foto en plaats niet kan veranderen verander ik hier maar de tekst. Op Lesbos komt de blauwe bijeneter voor, helaas blijk ben ik die foto kwijt te zijn (deze en vele andere foto's) Deze mooie bijeneter komt voor in een brede zone onder de Sahara van West-Afrika tot Oost-Afrika en bereikt in het zuidelijkste stuk van Kenia. De bijeneter eet, zoals de naam al zegt, voornamelijk bijen. Ook andere insecten worden regelmatig gegeten, ze worden alle in de vlucht gevangen. De bijeneter brengt ze vervolgens naar een tak, waar hij, indien nodig de angel verwijdert. De insecten worden in een keer doorgeslikt. De bijeneter jaagt meestal vanaf een uitkijkpost, zoals een uitstekende dode twijg.

'271141' door Jelle51 '271141' door Jelle51

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Even op schudden

Jelle51

Wie de Europese bijeneter wil fotograferen, moet zeker eens naar Lesbos gaan. Er wordt door de boeren ruimte gegeven aan deze vogels. Denk er wel om dat deze vogels holen onder de grond maken. Rijd dus niet met de auto's op de velden. Begin mei komen de vogels uit Afrika binnen op Lesbos.

'516917' door Leeu '516917' door Leeu

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Minder algemeen!

Leeu

De zwarte Ooievaar is veel minder algemeen dan de grotere Ooievaar en veel schuwer. Je ziet hem op meer afgelegen plekjes en hij jaagt op kikkers, watersalamanders, padden en waterinsecten. Hij is ca 90 cm groot en heeft een spanwijdte van ca 120 cm.

'497644' door Leeu '497644' door Leeu

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Interieur van een...G

Leeu

De rituelen in de Grieks-Orthodoxe kerk en de inrichting zijn ook heel anders dan in de katholieke kerk. De gelovigen zitten niet, maar staan en spelen geen actieve rol tijdens de kerkdiensten. De priester werkt een aantal handelingen af en spreekt/zingt mysterieuze teksten. Het altaar, het heiligste der heiligen, is afgescheiden door de iconostásis, een rijkelijk met iconen versierde wand. Alleen de priester mag deze ruimte die apsís wordt genoemd, betreden. (met dank aan vakantie arena)

'195333' door Daisybel '195333' door Daisybel

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Konijneneiland

Daisybel

Op het konijneneiland in Lesbos, echt een onbewoond eiland.

'497035' door Leeu '497035' door Leeu

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Een mooie dag!

Leeu

Een mooie dag op Lesbos. De zon schijnt en we trekken het binnenland in, niet te komen met de auto en daardoor heerlijk rustig en voor ons gevoel het prachtige eiland voor ons zelf.