De onbekende eilanden van de Cycladen image
Lkoedam

De onbekende eilanden van de Cycladen

Vulkaaneiland Santorini en feesteiland Mykonos ken je waarschijnlijk al, en zijn niet voor niets zo populair. Maar waar kun je terecht als je een authentiekere eilandvakantie in de Griekse Cycladen wilt hebben?

De Griekse Cycladen. Foto: Jeroen van Amelsvoort / Columbus Travel
De Griekse Cycladen. Foto: Jeroen van Amelsvoort / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Een strand voor jezelf op de Kleine Cycladen



De Kleine Cycladen – Irakleia, Schinoussa, Donoussa en Koufounissia – zijn de meest pure eilanden van de Cycladen. Laag, kaal, zongeblakerd en leeg. Je vaart er bij voorkeur naartoe met schipper Nikos – type brede lach, leerbruine huid, lange grijze paardenstaart – vanuit Piso Livadi in Paros en komt er voor de stranden. Vooral op Koufounissia zijn mooie zandstranden, bijvoorbeeld bij Pori (naaktstrand). Op Irakleia is Livadi Beach goed, op Schinoussa zijn twaalf stranden met grofkorrelig grijs zand – niet zo fijn, dus.



Ultieme stilteplek Amorgos



Het nauwelijks bebouwde eiland Amorgos wordt gekenmerkt door weldadige stilte en oefent daarom een onweerstaanbare aantrekkingkracht uit op Vasilis Savvas en de Zweedse Karin Oscarson. Zij hebben in het binnenland het Iris Center opgericht, een meditatiecentrum dat inmiddels wereldwijde bekendheid geniet – internationale professionals geven onder andere yoga-, reiki- en tai chiles.



Griekse teletijdmachine Sikinos



Welkom op het enige eiland in de Cycladen dat niet volledig drijft op toerisme. De 330 gastvrije bewoners van dit heuvelachtige stukje rots leven – net als vroeger – van visvangst en de productie van wijn, olijfolie, tarwe en honing. In de oudheid heette Sikinos ‘Oinoe’, wijn, naar de vele wijnranken die er groeiden. Hier ervaar je hoe het dagelijks leven in de Cycladen er ooit uitzag. Klim naar het hooggelegen oude klooster bij Zoodochos Pigi en geniet van het fraaie uitzicht over de stad, of waag je over het ruige pad naar Episkopi, naar het perfect bewaard gebleven mausoleum uit de derde eeuw.



Kunstmekka Folegandros



Steile kliffen, geterrasseerde velden en een fraaie chora (hoofdstad) maken het kale, droge Folegandros (Fenicisch voor rotsachtig) vooral populair bij schilders en fotografen. Het leven speelt zich af rond de hooggelegen hoofdstad en de paar taveernes. De huizen staan er met de achtermuur naar zee en vormen zo een vesting op de steile rotswand. Folegandros is een rustig eiland. Ideaal om te wandelen en te luieren op de onbedorven stranden.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)