Chalkidiki

Chalkidiki, in het noorden van Chalkidiki, is een schiereiland op zichzelf. Daaraan verbonden zijn de drie ‘vingers’ Athos, Sithonia en Kassandra. Fascinerend is het leven in Athos, genoemd naar de heilige, ruim 2000 meter hoge berg die het landschap domineert. Er liggen twintig kloosters, die al eeuwenlang worden bewoond en bezocht door volgelingen van de oosters-orthodoxe Kerk. Minpunt: kinderen en vrouwen zijn hier niet welkom. De overige schiereilanden, Sithonia en Kassandra, zijn wél voor iedereen toegankelijk en meer gericht op aardse genoegens. Je kunt er prachtig wandelen en er zijn ook een paar fraaie stranden. Om toeristen te vermijden is het wel noodzakelijk precies te weten waar je moet zijn. Buiten het seizoen zijn de dorpen juist volledig uitgestorven.

Ben je man genoeg, start dan je reis in Athos. Regel ver vooraf een permit, die drie dagen toegang geeft, inclusief verblijf in drie van de twintig kloosters. Begin bij willekeurig welk klooster en trek in drie dagen deze lap land rond. Wij zijn gestart bij Sint Panteleimonos. Via Megista Lavra eindigde onze tocht bij het Vatopedi-klooster. Met de pont reis je terug naar Ouranoupolis. Vandaar bezoek je eerst het middelste schiereiland Sithonia, om te eindigen bij Kassandra. Op beide bosrijke schiereilanden liggen diverse fraaie dorpjes en zijn er uitstekende mogelijkheden om te luieren aan mooie stranden, maar ook om te fietsen of lange wandeltochten te maken. Je rijdt naar Thessaloniki voor de vlucht naar huis.

Informatie over Chalkidiki

Beste foto's & tips van Chalkidiki

'562632' door TonyUyttenhove '562632' door TonyUyttenhove

GriekenlandChalkidiki

GriekenlandChalkidiki

Verboden voor vrouwen

TonyUyttenhove

Athos, ook wel Mount Athos genoemd, is de autonome monnikenrepubliek met als hoofdstad Karyes. Het ligt op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki en heeft een zeer ruig bergland, is dichtbebost en heeft de hoogste top van Chalkidiki van 2.033 meter. Daar ligt tot mei vaak nog sneeuw op. De monniken, in totaal 1.500, leven in 20 kloosters op en in aparte gemeenschappen op Athos in een gebied van 336 km2. Er zijn 17 Griekse kloosters, een Bulgaars, een Russisch en een Servisch klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland en in de Athos kloosters schilderen de monniken religieuze iconen. De kloosters kan je bereiken over land, maar de beste manier is over zee, waar je de kloosters, die bijna het water raken, het best kan zien. Voor ze te fotograferen, is het handig om een sterke zoomlens mee te nemen.

Laat kaart zien

Laatste Chalkidiki artikelen

Griekenland: alleen voor mannen met baarden

Twintig prachtige kloosters liggen in de afgesloten orthodoxe wereld van het Griekse schiereiland Athos. Deze autonome monnikenstaat is een eeuwenoude wereld enkel voor mannen, die op zoek zijn naar god. Hoe weten de monniken dit lapje land volledig voor zichzelf te houden?

Twintig prachtige kloosters liggen in de afgesloten orthodoxe wereld van het Griekse schiereiland Athos. Deze autonome monnikenstaat is een eeuwenoude...