Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Toverdoos

Athene,
Griekenland



Het duurde even. Een hele lange tijd. Maar in het hart van de democratie is tijd relatief. Een decennium een knipoog. Een kraaienpootje in Athene’s wijze gelaat. En sprak Plato al niet over ‘ontmoedig nooit iemand, die vooruitgang boekt, hoe traag ook.'

Dus laat je niet afleiden door 30 jaar planning. En tien extra van bespreken en verwerpen van ontwerpen. Waarom bezwaar maken tegen eindeloze discussies, wanneer deze plaatsvinden in de schaduw van de heuvel waarop discussie werd geïnstitutionaliseerd? In plaats van je druk maken, kun je ook met respect en bewondering naar Griekenland kijken. Niet alleen vanwege de geschiedenis, maar ook om de inspanningen en opofferingen voor een betere toekomst. Een toekomst die weer aan de horizon gloort.

Uiteindelijk zal blijken dat de Grieken hun problemen overwinnen. En als ze hierin net zo succesvol zijn als ze waren met betrekking tot het Akropolis Museum, dan ziet het er goed uit. Want een land dat erin slaagt om zijn overweldigende verleden op zo’n wonderschone manier te presenteren, is een land dat weet wat het is om te slagen.

Maar wat, afgezien van de locatie en de collectie, is zo speciaal aan het Akropolis Museum? Kortweg is het de manier waarop de Grieken er in zijn geslaagd je door de bomen het bos te laten zien. Ze hebben het onmogelijke gedaan. Ontelbare artefacten tentoon gesteld op een manier die recht doet aan de individuele stukken en aan het geheel. Heerlijk is het om te dwalen door lichte en moderne open ruimtes en omringd te worden door al die oude wonderen der beschaving. Een visuele en mentale ervaring die onderhoud zonder te overweldigen.

Naast deze krachttoer van ‘binnenhuis architectuur’, hebben de Amerikaanse en Griekse architecten het Akropolis Museum ook op een andere manier weten te verheffen. Het geheel staat namelijk op palen om zo niet eventuele archeologische schatten die nog begraven liggen aan de voet van de Akropolis te beschadigen. Opgravingen onder het museum zijn een ‘ongoing process’ en zijn zichtbaar gemaakt door delen van de vloer in glas uit te voeren. Glas dat ook haar werk doet aan de Akropolis zijde van het museum. Hier wordt je blik gevangen door een gigantische glazen wand waarachter het Theater van Dionysus en het Parthenon in al hun glorie schitteren. Het is magisch, net als de rest van het museum.

W: [url="http://www.theacropolismuseum.gr/en" target="_blank"]www.theacropolismuseum.gr/en[/url]