Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering
Door de coronacrisis hebben we al een hele tijd minder onbezorgd kunnen reizen dan normaal. Veel mensen zijn in eigen land gebleven, maar ook vakanties binnen Europa waren en zijn nog steeds in trek. Waar je ook naartoe gaat, het kan altijd gebeuren dat je in het ziekenhuis terechtkomt. Wat heb je aan je zorgverzekering als je onverwacht medische hulp nodig hebt in het buitenland, en wat moet je doen? We zochten het voor je uit.
Ga je op reis? Neem je zorgpas mee
Heb je een reis of vakantie naar het buitenland op de planning staan? Neem dan altijd je verzekeringsbewijs - de zogeheten European Health Insurance Card (EHIC) - mee. Meestal staat alle informatie op de achterkant van je zorgpas en hoef je dus geen aparte kaart aan te vragen. Je kunt de EHIC zien als een garantstelling van je verzekeraar, zodat buitenlandse zorgverleners weten dat de rekening betaald wordt. Let op: de EHIC is persoonsgebonden en moet je dus voor ieder gezinslid apart meenemen.
Goed om te weten: het is niet verplicht om je verzekeringsbewijs mee te nemen, maar wel heel handig. Met de kaart heb je namelijk het recht op noodzakelijke zorg in het buitenland, zonder dat je het risico loopt om de kosten zelf voor te moeten schieten. Het buitenlandse ziekenhuis stuurt dan de rekening direct door naar je zorgverzekeraar in Nederland.
Handig: je basisverzekering geldt ook in het buitenland
Heb je in het buitenland onverwacht medische hulp nodig? Dan krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief. Het gaat dan om zorg die niet kan wachten tot je weer terug in Nederland bent, zoals:
- Ambulancevervoer
- Behandeling van een arts
- Spoedeisende hulp en/of verpleging in een ziekenhuis
- Medisch noodzakelijke operatie
- Ziekenhuisopname
Je betaalt wél altijd eerst je eigen risico, omdat het gaat om zorg uit de basisverzekering. Net als in 2021 is het eigen risico voor 2022 minimaal €385,- en maximaal €885,-, als je het bedrag vrijwillig hebt verhoogd.
Zijn de tarieven voor de zorg in het buitenland hoger dan in Nederland? Dan betaal je het verschil zelf. Dat is een belangrijk detail om in je achterhoofd te houden als je naar landen als Zwitserland of Noorwegen gaat, want daar zijn de zorgtarieven hoog. Maar ook de kosten van een behandeling in een privékliniek in Spanje of Griekenland kunnen flink oplopen.
Aanvullende zorgverzekering of niet?
Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor medische kosten in het buitenland. Maak je kosten die buiten je basisverzekering vallen? Dan krijg je die ook vergoed vanuit je zorgverzekering. Je aanvullende verzekering kun je enkel regelen tussen half november en eind december, omdat het alleen dan mogelijk is om je zorgverzekering te vergelijken en aan te passen. Heb je geen aanvullende verzekering, maar wil je toch gedekt zijn? Dan kan dat via een extra dekking binnen je reisverzekering. Kom je er pas vlak voor vertrek achter dat je vergeten bent de extra dekking aan te zetten? Maak je dan geen zorgen: zelfs op de dag van vertrek kun je de dekking van medische kosten nog toevoegen aan je reisverzekering.
Hoe zit het bij gevaarlijke sporten?
Ben je van plan om gevaarlijke sporten te doen en wil je je hier goed voor verzekeren? Dan kan het slim zijn om je reisverzekering aan te passen. Gevaarlijke sporten worden namelijk niet standaard gedekt. Zonder de aparte dekking ‘gevaarlijke sporten’ worden de kosten boven het Nederlandse tarief niet vergoed. Denk bij gevaarlijke sporten aan:
- Raften
- Diepzeeduiken
- Parachutespringen
- Bergbeklimmen
- Kiten
- Wildwatervaren
- Zweefvliegen
- Paragliden
- In grotten afdalen
Twijfel je of je verzekeraar jouw sport als gevaarlijk beschouwt? Neem dan voor de zekerheid voor je reis contact op met je verzekeraar.
Zorg nodig in het buitenland? Dit moet je doen:
Heb je zorg nodig? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. Het telefoonnummer vind je op je zorgpas. Heb je die niet bij de hand? Zoek het nummer dan op via de website of app van je verzekeraar. Wat in elk geval handig is: sla het alarmnummer van je verzekeraar op in je telefoon, of schrijf het desnoods op een briefje. Zo kun je in geval van spoed snel schakelen en hoef je niet lang te zoeken naar het nummer. De alarmcentrale van je verzekeraar helpt bijvoorbeeld bij het vinden van goede zorg, hulp en advies, óók als er geen sprake is van nood.
Heb je een reis- én zorgverzekering? Dan kun je de alarmcentrale van beide verzekeringen bellen. De centrale die je als eerst belt, regelt alle hulp en afhandeling van de kosten. Je verzekeraars regelen onderling wie welke kosten betaalt. Jij hebt dus maar één aanspreekpunt. Het is handig om altijd de rekeningen en andere papieren van je behandelingen te bewaren. Dan kun je die altijd nog doorsturen naar je verzekeraar als dat nodig is.
- Je zorgpas met EHIC
- Het alarmnummer van je verzekeraar
- Persoonlijke gegevens
- Het algemene alarmnummer van je vakantieland
- Contactgegevens van personen die je kunt inlichten
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.