Pyreneeen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onontdekt Frankrijk

Pyreneeen,
Frankrijk


Onlangs maakte ik een korte roadtrip door Frankrijk. Mijn einddoel was het volslagen onontdekte departement Gers. Dit licht glooiende, landelijke en authentieke gebied kent nauwelijks toerisme en laat je volledig tot rust komen. Hier vind je geen spectaculaire bezienswaardigheden, maar de charme van het alledaagse Franse leven.

Het departement maakte deel uit van de voormalige provincie Gascogne, en overal waar je rijdt of fietst kijk je uit over uitgestrekte velden met maïs, zonnebloemen en wijnranken. De tijd lijkt er daadwerkelijk langzamer te gaan en overal neemt men de tijd voor je, met een glimlach cadeau. Wanneer de zon opkomt zijn de heuvels vaak in nevel gehuld, en wanneer de zon bijna ondergaat krijgt het gebied een prachtige gouden gloed. De vergelijking met Toscane is dan ook snel gemaakt, alleen dan zonder massatoerisme. Er zijn vele lieflijke en mooie historische dorpjes te vinden, en leuke restaurantjes die voornamelijk streekgerechten serveren. Geen menukaart zonder Foie Gras in Gers! Bovendien is de Armagnac-streek gelegen in dit departement. Liefhebbers van wijn en armagnac kunnen op veel plekken een proeverij doen en meteen je voorraad voor thuis aanvullen. Kortom, een heerlijk gebied om rustig in je op te nemen en te genieten!

Vanuit Gers rijdt je ook gemakkelijk naar de Pyreneeën in één a twee uurtjes voor spectaculaire bergroutes en wandelingen, en ook in Lourdes ben je zo. Je hoeft je dus nooit te vervelen. Een voorbeeld van een leuke landelijke accommodatie in de Gers waar je warm onthaald wordt, en volop inspirerende tips krijgt van de gastheer, is Domaine á Marmande in Berdoues. Deze chambre d'hote is te boeken via o.a. Eliza Was Here. Het ligt midden tussen de maïsvelden én het heeft een zwembad! Ik heb weer volop nieuwe energie na deze trip!