Lille

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Weekendtrip naar Lille

Lille,
Frankrijk


Een prachtige Franse stad waaraan meestal voorbij wordt gereden is Lille. Vanuit Nederland is het niet lang rijden en toch ben je meteen in een totaal andere sfeer. De boulevards en terrassen geven je een gevoel alsof je door Parijs loopt.
De gezellige stad heeft veel te bieden. Er is een oude wijk ‘Vieux Lille’ met straatjes met keien, oude panden, pleintjes en prachtige winkels. Daar bevindt zich ook een heel bijzondere kathedraal waarvan de voorgevel pas in 1999 voltooid werd. In een hoge gotische spitsboog werden 110 doorschijnende marmeren platen gemonteerd waardoor het interieur in een warme gloed wordt gezet.
Aan de Place du Théatre staat een imposant operagebouw in Louis XVI-stijl en een beursgebouw uit 1921 met een markante toren. Daarachter ligt een marktplein met de oude beurs uit 1652.
Lille beschikt met het Palais des Beaux Arts op de Place de la République over het op een na (Louvre) belangrijkste museum van Frankrijk. Het is een monumentaal gebouw waarin alle vormen van beeldende kunst uit vele eeuwen te zien zijn. Voor ons was dit museum al een goede reden om eens naar Lille te gaan.
Wij logeerden in de buurt van het TGV-station waar een nieuwe wijk met een groot winkelcentrum Euralille is ontstaan die o.a. door Rem Koolhaas is ontworpen. De stad kent talloze restaurants waar je heerlijk kunt eten.
Kortom: een weekend Lille is een echte aanrader!

[url="http://www.lilletourism.com/#" target="_blank"]www.lilletourism.com/#[/url]