Lille

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lille de meest Hollandse stad van Frankrijk.

Lille,
Frankrijk


Dichtbij en zo anders !
Op slechts 180 km vanaf Breda ligt de metropool Lille net over de Frans/Belgische grens. Een culinaire stad waar de Vlaamse sfeer en hightech architectuur hand in hand gaan.

Voordat de stad bij Frankrijk werd ingelijfd, maakte Lille (Rijssel) deel uit van Vlaanderen, Bourgondië en vervolgens Spanje. Door deze geschiedenis werden er talloze sporen nagelaten in de cultuur, taal en architectuur.
De stad is goed te bereiken met de Thalys zodat je er binnen een paar uur bent.
Er zijn 2 stations; het oude “Lille Flandres” echt een monument van rood baksteen, glas en metaal of het nieuwe ultramoderne “Euralille” dat door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen is. Dit station alleen al is de moeite waard om naar Lille te gaan.
En wat dacht je van het adembenemende monument, de rijk versierde Oude Beurs en de Belfort (klokkentoren) uit 1921, beiden op het plein bij het operagebouw.
De Oude Beurs (1651) bestaat in werkelijkheid uit vierentwintig identieke huizen met indrukwekkende muurversieringen. Vergeet de schitterende binnenplaats niet met de Vlaamse leeuwen uit de tijd dat Lille nog bij de Nederlanden hoorde.

Verder de “Cathedrale Notre-Dame de la Treille” de “Hospice Comtesse” uit de 13e eeuw. Beiden in het oude Lille dat eveneens de ideale plek is om gezellig te shoppen en te eten. Want voor een typische Vlaamse schotel vindt je in het Oude Lille de beste “estaminettes”, de bruin cafeachtige Rijsselse eetgelegenheden.

TIP
Het Palais des Beaux-Arts”, na het Louvre van Parijs het grootste museum van Frankrijk. Je vindt hier een indrukwekkende collectie van Vlaamse en Hollandse schilderkunst met werken van onder meer Rubens, Van Dyck en van Gogh. Maar ook schilderijen van impressionisten als Monet en Renoir.

Om een lang verhaal kort te maken:
Ben je gek op steden als Antwerpen en Gent, dan is Lille een absolute must en zo dicht bij….