Corsica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verwonder je over Les Calanche de Piana

Corsica,
Frankrijk


Les Calanche de Piana is een roodgranieten rotsformatie aan de westkust van Corsica.

De Franse schrijver Guy de Maupassant schreef er het volgende over:

'Verbijsterd hield ik stil voor deze wonderlijke en vreemde, roze granieten rotsen, 400 m hoog, verwrongen, gekromd, door de eeuwen heen aangevreten, bloedrood en grillig in de laatste avondschemerig, als fabelachtige wezens in een sprookje, door bovennatuurlijke krachten versteend. Zo zag ik beurtelings twee reusachtige monniken staan en een bisschop zitten, met staf en mijter. Ik zag wonderbaarlijke schepsels: aan de kant van de weg lag een leeuw, een vrouw voedde haar kind; ten slotje zag ik de gehoornde kop van een nieuwsgierige, grijnzende duivel, waarschijnlijk de bewaker van dit in stenen lichamen gevangen volkje.'

Fantastisch! Als je dat leest wil je dat toch met eigen ogen aanschouwen?

De Calanche zijn gevormd door wind en water. Hierdoor zijn de intigrerende rotsformaties en tafoni gevormd. Tafoni zijn ronde holten in de rotsen, waarvan sommig wel het werk van een beeldhouwer lijken te zijn. Wat is de natuur toch een kunstenaar!

Op de D81 reden we met de auto van Porto naar Piana door dit prachtige landschap. Het was wel een erg smalle weg, waar ook touringcars rijden. Voorzichtig rijden dus! Een prachtige weg met haarspeldbochten, langs de kust door het bizarre rode landschap.

Er zijn veel wandel mogelijkheden door de Calanche. Wij deden er twee korte wandelingen 'De Tete du Chien' en de ' Sentier de Piana'. Deze laatste gaat over een oud muilezelpad. Een klein klimmetje aan het begin....maar daarna heb je een fantastisch uitzicht!!